Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Optimalizace TCP/IP pro internet  (Přečteno 5668 krát)

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
Optimalizace TCP/IP pro internet
« kdy: 05 Října 2006, 10:04:56 »
Mám stále se vlekoucí problém optimální velikosti RWIN viz:

---
Default TCP Receive Window (RWIN) = 5840
RWIN Scaling (RFC1323) = 2 bits (scale factor of 4)
Unscaled TCP Receive Window = 1460

RWIN seems to be set to a very small number. If you're on a broadband connection, consider using a larger value.
RWIN is a multiple of MSS
Other RWIN values that might work well with your current MTU/MSS:
513920 (MSS x 44 * scale factor of 8)
256960 (MSS x 44 * scale factor of 4)
128480 (MSS x 44 * scale factor of 2)
 64240 (MSS x 44)
bandwidth * delay product (Note this is not a speed test):

Your TCP Window limits you to: 233.6 kbps (29.2 KBytes/s) @ 200ms
Your TCP Window limits you to: 93.44 kbps (11.68 KBytes/s) @ 500ms
Consider increasing your RWIN value to optimize TCP/IP for broadband.
---

Kde mohu prosím vás tu velikost okna RWIN změnit. Vono kromě toho, že mi to podstatně omezuje downstream pro internet tak se to negativně projevuje i při přenosech na lokální síti. Rychlost je poloviční než by správně mohla být.
Vygooglil jsem prdlačku. Karta je v pohodě páč když ji loupnu do jiného kompu s Windows, tam se chová normálně.
To okno RWIN je implicitně špatně nastaveno. Kde to lze změnit?
» Linux Mint on mini-ITX boards «

poolee

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 05 Října 2006, 19:16:27 »
Kde jsi přišel k tomu výpisu?
Jaké máš připojení k netu? Jaké máš aktuální hodnoty?
Kód: [Vybrat]
cat /proc/sys/net/core/wmem_max
cat /proc/sys/net/core/rmem_max
cat /proc/sys/net/ipv4/tcp_rmem
cat /proc/sys/net/ipv4/tcp_wmem

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 05 Října 2006, 19:36:54 »
Výpis je z http://www.speedguide.net/analyzer.php?DATA_OFFSET=52&TCP_Options_string=020405b40402080a002cefa00000000001030302&IP_MTU_DISCOVER=1&WIN=1460&RWIN=5840&MSS=1460&SCALE=2&TTL=55&TSOPT=1&SACK_PERM=1&IP_TOS=0&IP=84.42.137.229×tamp=1160068977

wmem_max = 105472
rmem_max = 105472
tcp_rmem = 4096    87380   174760
tcp_wmem = 4096    16384   131072

Jsem připojen na kabelovku Chello tarif Classic routerem. Domácí síť se skládá ze 4 počítadel připojených na router, 2 mají WinXP, jeden MacOSX a jeden Ubuntu 6.06 LTS
Právě pouze tento Ubuntu mi ukazuje jiné hodnoty než by bylo správné a projevuje se to právě i v rámci přenosu dat mezi počítači tak, že přenosy mezi WinXP jsou okolo 7500kB/s, mezi MacOSX a WinXP okolo 6000-7000kB/s, ale Ubuntu downstream je 1700kB/s a upstream je dvojnásobný, což je zvláštní, ale stejně málo.
Typ chipu je RealTek RTL8139D.

---

Pokoušel jsem se jako root i o manuální nastavení:
echo 256960 > /proc/sys/net/core/rmem_default
echo 256960 > /proc/sys/net/core/rmem_max
echo 256960 > /proc/sys/net/core/wmem_default
echo 256960 > /proc/sys/net/core/wmem_max

echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_timestamps
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_sack
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_window_scaling

---
Bohužel bezvýsledně. Nezměnilo se vůbec nic. Je to natvrdo dané nejspíše v jádru a je to špatně. Chip lankarty je standart podporovaný linuxem obecně, ale parametry jsou špatně nastaveny.
Chci to změnit, ale nevím jak. Lze to vůbec?

poolee

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 05 Října 2006, 21:32:12 »
Tak sem taky zkusil test na http://www.speedguide.net se stejným výsledkem. Udělal jsem ale pár testů na servery s pingem kolem 200ms a podle všeho automatické zvyšování velikosti TCP oken funguje a tudíž k žádnému omezování rychlosti nedochází. Výsledek na tohoto testu na  http://www.speedguide.net tedy beru jako bezpředmětný. I na LAN se vše chová korektně. Kernel mam orig. z Ubuntu 6.06.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 05 Října 2006, 22:28:29 »
Copak ten internet s tím to jede jakž takž. Co mi však vadí velice to je právě ta komunikace po lokální síti. 100Mbps karta musí ve spolupráci se systémem podávat daleko vyšší výkon. Ale ono to v mém případě spíše vypadá jako kdyby to jelo po WiFi. A tento počítač o wifině ani netuší.
Někde je chyba a nevím co s tím. Obzvláště když vedle další dva systémy podávají výkon odpovídající. Děsně mně to nadzvedává.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 06 Října 2006, 08:22:53 »
Takže jsem vyrazil do krámu pro novou 10/100 MBps kartu. Vyměnil a problém zůstal.
Tak kde to proboha vězí? Dokonce dneska po ránu zapnu komp a síť mrtvá. Musel jsem ji zaktivovat. Proč? Síťové připojení pojmenováno a správně nasteveno jeden den aspoň chodí a druhý nenastartuje.
Sítě jsou u počítačů základ bez ohledu na to jaký HW se použije. A ten můj je navíc přímo podporován v linuxu.

zigi

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 06 Října 2006, 09:58:13 »
zkusil bych se zeptat na http://www.abclinuxu.cz nebo http://www.root.cz , popr. jine forum

vic ti bohuzel neporadim
..:: be free - use kubuntu ::..

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 06 Října 2006, 10:12:56 »
Tak přátelé udělal jsem si vlastní analýzu s časovou posloupností a zjistil jsem následovné alespoň pokud jde o můj HW, který se za celou dobu používání distra Breeze a Dapper nezměnil.
Jedná se o neustalé plýživé zhoršování parametrů sítě po nasazení Dappera. U Breezeho si pamatuji, že vždy jela síť na maximum co mohla a proto jsem ji také u tohoto distra nikdy neřešil. Po přechodu na Dappera se vylepšilo mnoho jiných věcí, ale co se parametrů sítě týče tak je stav opačný. Ne, že by nechodila, to chodí. Ale výkon neodpovídá možnostem HW a navíc se mi tu a tam občas objevila situace kdy se po zapnutí síť neaktivovala. Musel jsem ručně. Zase, neřešil jsem to páč občas je pouze občas a to se blbě hledá. Ovšem s výkonem (tedy rychlostí) se stav zhoršoval plynule až do dnešního neakceptovatelného stavu, kdy mám mnoho chyb a kolizí a rychlost přenosu dat je čtvrtinová.
Zkrátka celá existence Dappera na mém HW je o zhoršování stavu parametrů síťového připojení. Poslední výměna síťové karty hovoří za vše. Chipset je stejný, REALTEK, jeho výrobce jiný, ale stav se nezměnil. Něco je špatně, ale protože jsem zásahy do sítě vůbec nečinil, nebude chyba zde, ale u Dappera. Možná špatně implementovány ovladače, možná IPv6 / IPv4 kdopak to ví? Já ne. Sice na síti mohu pracovat, ale NEJSEM SPOKOJEN.
Možná by bylo vhodné, aby se vyjádřili i ostatní uživatelé k síťovým parametrům. Ti kteří mohou samozřejmně. Proměřit rychlosti přenosu dat, zjistit chipset síťovky a porovnat s fyzickými možnostmi HW. Já si osobně nemyslím, že na tomto poli si může Dapper umít ruce.
Není přece možné, aby přenost dat jel 1700kB/s místo 7000-8000kB/s a navíc s tolika chybami. Dráty, kabely a konektory jsou v poho, páč na konec kabelu kde mám Dappera připojím notesa s MacOSX a je po problému. Takže užší okruh lokalizace problému je znám.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 06 Října 2006, 10:19:46 »
Zigi vím, že se mohu zeptat i jinde, ale nechci ze zásady. Máme přece vlastní forum a hlavně předpokládám, že nářeky a stesky o neřešitelných nebo nevyřešených problémech ve *Ubuntu přeci jenom někdo sbírá a posílá vývojářům. Myslím tím například admina Petra Tomeše a spol. Nebo se mýlím?

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #9 kdy: 06 Října 2006, 12:24:54 »
Citace: GlidingFLY
Zigi vím, že se mohu zeptat i jinde, ale nechci ze zásady. Máme přece vlastní forum a hlavně předpokládám, že nářeky a stesky o neřešitelných nebo nevyřešených problémech ve *Ubuntu přeci jenom někdo sbírá a posílá vývojářům. Myslím tím například admina Petra Tomeše a spol. Nebo se mýlím?
Není v časových ani jiných možnostech administrátora (mě a ostatních) odpovídat anebo předávat naprosto každý podnět vývojářům, a to většinou i proto,  že tu komunikaci by měl začít člověk, který se s problémem setkal, aby se ho případně vývojáři mohli zeptat na podrobnosti a podobně. Doporučuji oznámit chybu, protože tohle opravdu není očekávané chování dlouhodobě podporované verze, případně napsat do příslušné vývojářské konference.

Jen se zeptám, nemohl problém souviset s nějakou nepodařenou aktualizací na vyšší řadu Ubuntu? Projevuje se daný problém i po čisté instalaci Ubuntu 6.06.1 ze standardního Desktop CD a se všemi aktualizacemi, respektive mohl byste to ověřit?

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 06 Října 2006, 16:43:55 »
Rozumím. No co se týče toho zdali i čistá instalace se chová podobně já neposoudím. Tato stanice s Ubuntu je již nastavena na všechno co potřebuji a další HW, na kterém bych mohl odskoušet čistou instalaci nemám. Kromě té méně výkonné sítě jede Dapper na na tomto trošku obstarožním HW dobře. Nechci si to rozbíjet. Počítám právě do budoucna, že updatnu základnu a procák, tím pádem i paměti a ostatní se sdědí. Tj včetně již odladěného systému. To musí potvrdit nebo vyvrátit někdo jiný ;)
PS. Já podezírám právě aktualizace jádra. Ale je to pouze domněnka založená na sledování vývoje Dappera. Ostatně co se týče problémů s chipsetem Realtek, tak jsem vygooglil, že vůbec nejsem sám. Obzvláště ti co mají 1Gbit si "trhají vlasy". Ojedinělé to rozhodně není nejenom v Ubuntu a Realtek je nejlevnější síťový chip, tudíž nejvíce používaný.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.