Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Velikost oddílů při istalaci Ubuntu 9.04  (Přečteno 1171 krát)

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
Velikost oddílů při istalaci Ubuntu 9.04
« kdy: 16 Srpna 2009, 18:14:58 »
Mám externí pevný disk  (300GB), zatím prázdný. Chci na něj instalovat Ubuntu 9.04. Velikost všech oddílů by mohla být asi  60GB.
Kolik mám přidělit při vlastní innstalaci z CD jednotlivým oddílům místa (GB)?

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
Re: Velikost oddílů při istalaci Ubuntu 9.04
« Odpověď #1 kdy: 16 Srpna 2009, 19:13:39 »
Snad 60/5=12 ?

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #2 kdy: 16 Srpna 2009, 19:22:37 »
Moc nerozumím otázce. Teoreticky Ti stačí 2 oddíly - pro systém a swap. Pár informací taky najdeš na wiki:  Průvodce instalací
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 17 Srpna 2009, 17:59:00 »
Nakonec jsem to naistaloval Ubuntu 9.04 automaticky na jeden disk (externí pevný). Byla tam zavádějící otázka: Instalovat oba systémy vedle sebe se spouštěním každý zvlášt (vedle sebe jsou vždy). Vytvořilo to  spouštěč s výběrem pro oba operační systémy, bootuje na Hd1,0 .
« Poslední změna: 23 Srpna 2009, 08:36:29 od rimidalv »

Peter33

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 23 Srpna 2009, 02:29:09 »
Musíš zvážit jestli budeš mít hodně svejch dat nebo instalovat hafec programů a taky zvážit kolik máš ram a jak náročné aplikace budeš spousštět, kolik bude třeba pro swap? A když třeba i budeš přemejšlet jaké typy souborů na jakém oddílu spíše budou (hodně malých, nebo méně velkých), můžeš vést další dilema o filesystemu. :)
Já mam dva disky po 80 GB. Jeden celý mam rozdělený na dva oddíly, na obojích je hudba (zálohy na dvd), připojeno ke kořenu, druhý disk mam rozdělený na tři oddíly. swap, kořen a home.  Je podle mě vhodně alespon logicky (a zalohovat a zalohovat) oddelit systém a uživatelská data. V Home tak budou pouze uživatelem přidaná data (plus konfiguráky a pomocné soubory programů pro invidiuální nastavení atd) a druhý samostatný oddíl pro /. V případě problému můžeš přeformátovat systém (je dobrý si třeba /etc/ zálohovat, s rozmyslem obnovovat) a data v home budou ok. A čím více menších oddílu, tím méně dat se poškodí, kdy se pokazí filesystém.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.