Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Systém se v průběhu spouštění zasekne  (Přečteno 1234 krát)

Monika

• Návštěvník
Systém se v průběhu spouštění zasekne
« kdy: 28 Září 2009, 15:50:15 »
Zdravím,

co se Linuxu týče jsem zatím úplný zelenáč, který si právě nainstaloval nejnovější Ubuntu. Instalovala jsem z Live CD na celý disk, vše proběhlo v pořádku a normálně fungovalo. Problém nastal, když jsem počítač vypnula a opětovně zapla - systém se začal načítat, na obrazovce se objevilo logo a nápis Ubuntu, pak černá obrazovka s kurzorem (klasicky bílá šipečka), která se ale najednou zasekla a nešlo s ní hýbat, počítač na nic nereagoval. Při další vypnutí a zapnutí/restartu počítače se děje to samé a systém prostě nenaběhne.  :(
Jde to řešit pouze (tedy aspoň co já vím) vložením Live CD do mechaniky a navolením 1st Boot Device jako 1st FLOPPY DRIVE v BIOSU. Pak systém naběhne normálně.
Co udělat, aby se Ubuntu spustilo normálně bez nutnosti vložení Live CD?
Předem díky za každý postřeh.

aloisam

• Host
Re: Systém se v průběhu spouštění zasekne
« Odpověď #1 kdy: 28 Září 2009, 17:35:13 »
nerozumím tomu.
takže spustíš PC, naběhne GRUb, začne bootovat z hardisku Ubuntu a to se pak "kousne."
a když tam vložíš Livko, v BIOSu navolíš jako první floppy, tak ti normálně naběhne Ubuntu z hardisku?
tomu nerozumím.

Monika

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 30 Září 2009, 10:33:37 »
Tak, tak. Taky tomu nerozumim. Posledně mi to ale výjimečně naběhlo i bez Live CD, tak si říkám, jestli není nějaká vada v harddisku, má už něco za sebou. Zkusim tam dát jinej a uvidíme...

aloisam

• Host
« Odpověď #3 kdy: 30 Září 2009, 12:07:14 »
Ok, tak potom napiš, jak to dopadlo, ať se poučíme. ;-)

Monika

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 31 Října 2009, 11:49:56 »
Tak jsem tu s "novinkama": Sehnala jsem si jiný harddisk - není nový, je vytažený z jiného počítače, byly na něm Windows XP. XP jsem chtěla vyhodit, resp. nahradit Linuxem, takže jsem spustila instalaci, ale u 4. kroku, tj. výběr místa, kam se má Ubuntu nainstalovat, jsem pohořela - problém popíšu v novém tématu v sekci "Pomoc s instalací a aktualizací". Takže instalace se nezdařila. Harddisk jsem dala naformátovat kamarádovi, ten ho navíc rozdělil na 2 oddíly. Vtip je v tom, že se zaprvé nic nezměnilo (pokusy o instalaci Ubuntu jsou nadále neúspěšné) a zadruhé, což se týká původně popsaného problému, tenhle harddisk dělá to samé. V CD romce mám LiveCD, to při startu počítače naběhne, zvolím možnost "Spustit systém bez zakýchkoliv změn v počítači" (disk je naformátovaný, tedy není na něm naistalovaný žádný OS), objeví se nabíhací okénko Ubuntu, po jeho zmizení černá obrazovka v bílou šipečkou (kurzorem) a V TOM SE TO SEKNE (zároveň se vždy ozve "lupnutí" z reproduktorů). A můžu leda tlačítkem restartovat celý počítač.
Další možnost je opět nechat naběhnout instalaci Ubuntu, spustit ji a u kroku 4. ji zrušit. Pak systém normálně naběhne z cédéčka. Zajímavé, že...
Tak teda fakt nevím, co je za problém... Že by obecně harddisky Seagate měly problém s Linuxem (oba dva, ten starý i "novostarý", jsou Seagate)?

macu

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 31 Října 2009, 11:55:31 »
teď vyšla nová verze Ubuntu 9.10 Karmic Koala, zkus si ji stáhnout a nainstalovat, zjistíš tak, zda se chyba vyskytne či ne
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.