Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Upgrade 8.04 > 9.04  (Přečteno 3018 krát)

lednak

• Aktivní člen
  • *
Upgrade 8.04 > 9.04
« kdy: 26 Srpna 2009, 20:15:04 »
Jak postupovat, když Správce aktualizací místo nabídky upgrade píše: "Není možné nainstalovat všechny aktualizace" a nabízí Částečnou aktualizaci. Ta ale neproběhne kvůli nějakým problémům s OpenOffice a ještě některými soubory.

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
Re: Upgrade 8.04 > 9.04
« Odpověď #1 kdy: 26 Srpna 2009, 22:18:02 »
Musíš napřed na verzi 8.1. ale nejsem si jist, zda už není na tuto možnost pozdě. Doporučuji zazálohovat a čistou instalaci.

Pavel Půlpán

« Odpověď #2 kdy: 26 Srpna 2009, 23:07:30 »
Pozdě není, ale lepší než se plahočit dvojím upgrade... opravdu ta záloha dat a čistá instalace.

lednak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 27 Srpna 2009, 18:58:33 »
Hardy je můj první Ubuntu, tak se pro jistotu ještě zeptám:
Záloha dat znamená jen backup Domovské složky (pro každého uživatele), nebo je třeba zálohovat ještě něco?

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #4 kdy: 27 Srpna 2009, 19:26:32 »
Záloha dat znamená jen backup Domovské složky (pro každého uživatele), nebo je třeba zálohovat ještě něco?
To záleží: Co je pro Tebe důležité, aby se Ti zachovalo v nové instalaci?
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

lednak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 27 Srpna 2009, 19:35:58 »
To kdybych věděl  :D
Předpokládám že o aplikace asi přijdu, ale třeba záložky z prohlížečů bych rád, historii z IM taky, playlisty z VLC a tak.
Zatím jsem neměl potřebu moc hloubat, kam se co ukládá.

lednak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 27 Srpna 2009, 19:38:10 »
Jo a poměrně pracně jsem v Hardy rozběhával wifinu, to už bych nechtěl dělat znovu...

arrange

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 27 Srpna 2009, 21:58:28 »
Co se týče wifi, doporučuji najet do LiveCD a vyzkoušet tam.

Co se týče nastavení, já osobně si akorát vyexportuju záložky z FF a maily z Thunderbirdu/Evolution do nějakého souboru a zálohuju je + osobní data + pár skriptů, které mám na jednom místě, a pak už instaluju úplně načisto (včetně čistého /home).

Další varianta (a tuto nemám vyzkoušenou, třeba se někdo ozve s lepším řešením) je záloha /home, třeba pomocí tohoto wiki návodu (jen je potřeba ten příkaz změnit na tar cvzf /tmp/backup.tgz /home), udělat zálohu souboru /tmp/backup.tgz, nainstalovat systém, a pak do nového /home zkopírovat tu zálohu (tar xvz -f backup.tgz -C /home). Nevýhoda je ta, že ne všechny aplikace spolknou to, žes' jim podstrčil staré nastavení, ale obecně by to mělo fungovat. Diskuze na toto téma třeba zde.

Je možné přenést i nainstalované balíky - návod třeba zde.

lednak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 29 Srpna 2009, 18:26:02 »
Nakonec jsem vsadil na jistotu a udělal 2x upgrade. Zabralo to celý den, ale všechno je OK.
Děkuji za všechny rady.

luisah

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 30 Srpna 2009, 11:31:36 »
...do nového /home zkopírovat tu zálohu... Nevýhoda je ta, že ne všechny aplikace spolknou to, žes' jim podstrčil staré nastavení, ale obecně by to mělo fungovat.
Tohle dělám běžně, avšak jen si vyberu konkrétní konfiguráky, viz. firefox, evolution, vlc, rhythmbox, pidgin, skype apod. Nikdy žádné problémy. Jinak v podstatě na stejné bázi funguje i když je vytvořen home oddíl a pak reinstalneš pouze samotný systém, tedy oddíl s /. Taky jsem několikrát provedl bez jakýchkoliv problémů - vlastně v tomto případě se jedná o kompletní zálohu /home bez zálohy :) Pouze dodržuju při nové instalaci stejné přihlašovací jméno a heslo, aby se to netlouklo s konfiguráky v nenaformátovaném /home.

arrange

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 30 Srpna 2009, 12:17:01 »
...
Díky za reakci, právě že s tím nemám obsáhlejší zkušenost.

Jenom ještě 2 dotazy: věřím, že si daný program poradí s konfiguráky půl roku starými (prostě s tím počítá a převede je do nového formátu - viz třeba přechod FF2 → FF3), ale pokud reinstaluju více než rok starý systém? Máš zkušenosti i s tím?

Pouze dodržuju při nové instalaci stejné přihlašovací jméno a heslo, aby se to netlouklo s konfiguráky v nenaformátovaném /home.
V /home se někde ukládají reference na heslo? Našel jsem odkazy na uživatelské jméno třeba v konfigurácách FF, vlc, geditu, alacarte, ale je důležité zachovat stejné heslo?

luisah

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 30 Srpna 2009, 12:24:01 »
Jenom ještě 2 dotazy: věřím, že si daný program poradí s konfiguráky půl roku starými (prostě s tím počítá a převede je do nového formátu - viz třeba přechod FF2 → FF3), ale pokud reinstaluju více než rok starý systém? Máš zkušenosti i s tím?
Nemám. Mám zkušenosti s převodem (viz. /home oddíl) s přechodem přes 4 vydání (Ubu 6.10 -> 7.04 -> 7.10 -> 8.04). Dále jsem také měl přávě konfirguráky firefoxu nastavené z Ubu 8.04 -> 8.10 -> 9.04 -> F11. Vše je funkční. Možná bych někde vyhrabal starou zálohu a mohl ji vyzkoušet, ale nemám teď chuť něco hledat.

V /home se někde ukládají reference na heslo? Našel jsem odkazy na uživatelské jméno třeba v konfigurácách FF, vlc, geditu, alacarte, ale je důležité zachovat stejné heslo?
Nejsem si tím jistý, proto to raději dodržuji s tím, že si případně změním login i heslo až následovně. Taková "moje" jistota, ačkoliv nepředpokládám tuto nutnost.
« Poslední změna: 30 Srpna 2009, 12:26:58 od luisah »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.