Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nemáte zkušenosti s přeinstalováním učebny po projektu Indoš / iDva ? Vyřešeno  (Přečteno 2024 krát)

Jeronym

• Návštěvník
 Mám za úkol přeinstalovat učebnu na menší škole, pouze několik počítačů a server. Žákovské (klientské) stanice jsou HP e pc 40 (asi 1 Ghz procesor, 256 MB RAM , lze zvýšit na 512 ) . Rád bych vybavil klientské stanice Xubuntu a pomocí XDMCP jim umožnil připojení na Ubuntu server.
 Jedná se však o počítače zděděné po známých projektech iDva a Indoš, které podle tohoto zdroje http://forum.zive.cz/viewtopic.php?f=916&t=1024130 mají přeprogramovaný BIOS tak, aby se instalování nového OS stalo velmi obtížné (Možná se ve skutečnosti jedná o výrobní vlastnost tohoto počítače). Rád bych se tedy zeptal - existují nějaké obtíže spojené s přeinstalací BIOSu na originální HP.
 Další pozoruhodná vlastnost tohoto "systému" je, že některé instalované programy jsou zaheslované tak, aby nešly odinstalovat. Asi nelze zveřejnit, kolik si zmíněná firma chtěla účtovat za odinstalaci - daňovým poplatníkům by hrozila těžká deprese.

Netušíte prosím, jaká další nemilá překvapení mohou tyto počítače ještě skrývat?

Dík moc,  Jeronym

« Poslední změna: 17 Září 2009, 19:42:45 od Jeronym »

LuciusMare

• Závislák
Nechápu proč by v BIOSU mělo být něco co by blokovalo instalaci jiného OS,leda že by nemohlo bootování z CD práva zapisovat na disky,ale to se mi zdá jako blbost,už proto že BIOS a OS spolu nekomunikují.
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
BIOS a OS spolu komunikují :D I když ne jako dřív. A jak který.

1. Nainstalovat OS na všechny HDD z těch PC na nějakém počítači. To je uvedeno v té diskuzi.

2. Update BIOSu. Hele když jeden PC znefunkčníš updatem BIOSu tak se nic nestane. Tak to zkus.

3. Nainstalovat jiné kšandy, opět pokračovat jak je to v té diskuzi, nainstalovat OS, okopčit na další HDD a pak je jen  dát kam patří :)
« Poslední změna: 17 Srpna 2009, 20:18:00 od Rovano »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

LuciusMare

• Závislák
Aha,já ymslel že BIOS je jakýsi zavaděč co připraví půdu OS,jakože nastaví (v případě IDE) primary,slave atd. a pak to všechno přebírá OS.
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
V dnešní době víceménně ano, přesto se mi příčí říkat, že už nic nevysává z BIOSu. Přebírá si např. čas :) Ale myslím, že toho bude ještě i v dnešní době víc. Jen to není vidět a já su lenošnej po tom pátrat :)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Jeronym

• Návštěvník
 Tak řešení existuje někkolik. Nejjednodušší je asi to, které popisuje výše zmíněný zdroj, tj. vzít delší kabel, za HD připojit CD ROM nebo DVD, připojit napájení z jiného počítače a instalovat. Jinak pod HD je jiný slot na připojení CD ROM, při instalaci na větší počet počítačů je tedy možné dokoupit tento typ CD ROM (údajně stejná jako do notebooků).
 Externě přes USB zařízení se to (prý) nedaří, ani pokusy o aktualizaci BIOSu nevedly k úspěšné instalaci z flešky.
 Celá akce se dá zvládnout za hodinku. Doporučuji tedy moc nezkoumat a použít zmíněný návod.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.