Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Tak jak na ten disk?  (Přečteno 1320 krát)

l.kom

• Návštěvník
Tak jak na ten disk?
« kdy: 17 Října 2006, 23:28:30 »
ahoj, objednal jsem si céda Kubuntu 6.06, které jsem obdržel poštou tento týden. Potřeboval bych se poradit, jak to mám udělat, když mám pouze jeden disk, na kterém chci nechat XP a hlavně nějaké data a zároveň tam mít Kubuntu. Na disku mám mimo důležitých souborů také hudbu a tu bych rád sdílel z winXP i Linuxů. Jde toto všechno nějak?
Ještě dodám, že disk má 40GB, není rozdělen do žádných oddílů a je naformátován NTFS.

A malý dotázek nakonec: V balíčku (obálce) bylo 5 CD, ale každé z nich se mi zdá úplně stejné a nabootovalo mi to v pořádku i z jednoho. Nejsou tam tedy ty 4 CD tak trochu navíc? nebo se počítá s tím, že si jedno nechám v práci, jedno doma, další třeba u manželky atd. ...?
« Poslední změna: 25 Října 2007, 23:25:18 od Anna Taliánová »

Dan

• Aktivní člen
  • *
Tak jak na ten disk..?
« Odpověď #1 kdy: 18 Října 2006, 03:03:29 »
K první části otázky - nainstalovat jej můžeš, i pokud máš jen jeden disk. Nejlepší je provést "čistou" instalaci, uvedenou třeba na wiki.ubuntu.cz - tj. vše smazat a vytvořit oddíly pro Win a Linux na zelené louce. Pokud Nechcete přeinstalovávat Windows, můžete smazat některý z nesystémových oddílů, nebo (třeba pokud máte vytvořený jen jeden) oddíl s Windows zmenšit (např. programem Partition Manager, Partition Magic...) a oddíl/y pro *buntu vytvořit v uspořeném místě. To je ale přeci jen lehce riziková operace a je lepší si důležitá data předem zazálohovat.
Co se druhé části týká - v objednávce CD jsi patrně klikal moc zuřivě a nevšiml sis, že je zde několik možností, kolik kusů CD chceš objednat. Výchozí počet je právě 5 ks, jelikož náklady na výrobu+odeslání jsou v podstatě stejné, jako by sis objednal jen jeden disk a navíc se počítá s tím, že podělíš třeba zmíněnou manželku, babičku či psa.
« Poslední změna: 25 Října 2007, 23:25:57 od Anna Taliánová »

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
Tak jak na ten disk..?
« Odpověď #2 kdy: 18 Října 2006, 08:43:25 »
Zvyšné CD podaruj kto má o ne záujem. Tu na fóru je plno návodov ako nainstalovať Linux spolu s XP. Ale sú doležité tieto veci:

Keď máš jeden HDD, musí byť rozdelený na 2 časti. Na jednej si necháš pôvodné XP a druhá bude pripravená na Ubuntu.
Potom pekne nabootuješ z CD Ubuntu a pri inštalácii by ti mal dať na výber inštaláciu do volného oddielu na HDD.  Ak sa tak nestane, zmeníš to ručne.
Ešte musí byť vytvorený SWAP oddiel cca 300-500 MB. Teraz neviem, či si ho vytvorí z toho volného oddielu alebo ako.
Na konci inštalácie sa vytvorí GRUB (štartovacie menu, ktoré naskočí pri boote PC), ktorý sa zapíše do MBR. Pri štarte PC ti dá volbu bootovanie do XP alebo Ubuntu.

Len tak zbežne som to opísal. Je dosť možné, že sú tu nejaké malé chybičky, lebo ešte som nikdy nemal XP s Linuxom na jednom HDD. Ale teóriu ovládam (myslím :-)). Použi funkciu hľadania tu na fóre. Bude to niekde v Návodoch.
« Poslední změna: 25 Října 2007, 23:27:31 od Anna Taliánová »
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.