Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Hibernace z příkazové řádky  (Přečteno 3173 krát)

xandre

• Návštěvník
Hibernace z příkazové řádky
« kdy: 11 Října 2006, 20:35:26 »
Zdravim vás,
potřeboval bych poradit, jakým příkazem spustit hibernaci z příkazové řádky. Konkrétně potřebuju načasovat hibernaci na určitou dobu (obdobu shutdown -h +30). Bohuzel se mi to nepodařilo nikde najít. Díky
Acer TravelMate 5520 (AMD Turion 64 X2, Radeon X1200, 4GB RAM), Ubuntu 8.10 64-bit

johniez

• Návštěvník
    • http://www.johniez.com
« Odpověď #1 kdy: 12 Října 2006, 14:17:05 »
Mozna pujde o skript hibernate (pokud ne tak swsups), ale jestli ma moznost nacasovat akci na pozdeji nevim.
Nacasovat by to mohlo jit prikazem at.
man at pro vice informaci.

syntax_error

• Aktivní člen
  • *
    • http://bnk.ic.cz
« Odpověď #2 kdy: 12 Října 2006, 21:16:13 »
Pokud je nacasovani za urcitou dobu (napriklad 30 sekund), je jednodussi pouzit prikaz sleep (man sleep).
Pokud jde o hibernaci z konzole, co jsem nasel (ale nezkousel) je zmena souboru /sys/power/state:
Kód: [Vybrat]
echo disk > /sys/power/state(pripadne echo mem (suspenze do pameti) nebo echo standby (vypnuti) - pravdepodobne to bude chtit prava roota (takze spoustet pres sudo, nebo udelat skript a pridat jej do sudoers).

cely prikaz by tak mohl vypadat priblizne takto:
# sleep 30; echo mem > /sys/power/state

xandre

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 14 Října 2006, 11:37:49 »
Diky za rady, zkousel jsem, ale ani jedno neni to prave. Ve standardni instalaci nejsou prikazy hibernate ani swsusp a
sudo echo mem > /sys/power/statekonci s bash: /sys/power/state: Přístup odmítnut
Podle toho, co jsem se docetl je potreba neco doinstalovat nebo nastavit v jadre.

System -> Ukoncit -> Hibernovat (ve standardni instalaci) mi funguje naprosto bezproblemove, tak mi prislo zbytecne instalovat neco jineho. Jen me prekvapilo, ze pro polozku v menu nejde snadno zjistit ekvivalent z prikazove radky...

Stejne ale diky
Acer TravelMate 5520 (AMD Turion 64 X2, Radeon X1200, 4GB RAM), Ubuntu 8.10 64-bit

syntax_error

• Aktivní člen
  • *
    • http://bnk.ic.cz
« Odpověď #4 kdy: 14 Října 2006, 16:14:54 »
a, chyba, jasne ze echo nebude fungovat pres sudo; prikaz je nutne spoustet od roota, nebo dat do skriptu. takze spravne je to napriklad takto:
sudo -s
echo mem > /sys/power/state

xandre

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 22 Října 2006, 11:48:44 »
Diky vsem, tak uz jsem to vyresil

echo disk > /sys/power/state sice hibernaci provedlo, ale uz se z ni nedokazalo probudit. Diky tomu jsem ale konecne nasel presne to, co jsem hledal:
/etc/acpi/hibernate.shMimochodem je to skript, ktery provadi zminene echo disk > /sys/power/state, ale jeste navic nejake inicializace apod. Hibernace i probuzeni funguje.

Pro ty, kterym by se tento prikaz take mohl hodit:
sudo -s
sleep 3600 && /etc/acpi/hibernate.sh
Hibernuje po 1 hodine s moznosti preruseni pomoci CTRL+c

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.