Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: chyba při instalaci ati  (Přečteno 3669 krát)

saphro

• Návštěvník
chyba při instalaci ati
« kdy: 27 Září 2009, 19:47:06 »
dobrý den , sice mám již mandrivu ale nevím kde jinde se zeptat .. kdyz dám do konzole fglrxinfo vypise mi ze pouzivam mesa ... ale je to pomale hrozně .. snazil jsem se tedy nainstalovat ati ale pri instalaci mi vyhodi problem .. a nevim si samozrejme rady poradi mi s tim nekdo ?

vypis z konzole :

[root@localhost instal]# sh ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run
Created directory fglrx-install.xvXjoK
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.593...
==================================================
 ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================
which: no XFree86 in (/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin:/usr/X11R6/bin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin:/usr/lib/qt4/bin)

Error: ./default_policy.sh does not support version
default:v2:i686:lib::none:2.6.29.6-desktop-2mnb; make sure that the version is being
correctly set by --iscurrentdistro

Removing temporary directory: fglrx-install.xvXjoK

saphro

• Návštěvník
Re: chyba při instalaci ati
« Odpověď #1 kdy: 28 Září 2009, 11:07:03 »
aha koukam že nikdo neví ... napada mě že se to nebaví s verzí jádra nebo něco takového .. nejsem linuxový odborník mám ho rok a jsem na něm minimalne ale chci prejit uplne na linux tak mi pls pomozte at nejedu porad na vesu je to pomale ... diky

premet

• Host
« Odpověď #2 kdy: 28 Září 2009, 11:12:59 »
A proč tak starou verzi Catalystů ?? Teď je verze 9.9 a ty instaluješ 9.3.

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 28 Září 2009, 11:27:31 »
Taky bych se podíval na to jakou gr. kartu máš. Novější ovladače už nemusí být použitelené s gr. kartami řady x.. (u ubuntu 9.04 to platí, u mandrivy nevím).
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace%20nesvobodn%C3%BDch%20ovlada%C4%8D%C5%AF%20ATI%20(fglrx)#Metoda2

saphro

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 28 Září 2009, 13:08:53 »
přesně tak mám x1950pro a tam končí podpora u tehle ovladacu .. proto .. a řešení nikdo neví chybové hlášky ??

premet

• Host
« Odpověď #5 kdy: 28 Září 2009, 13:30:32 »
No tak to nevím jestli ti půjde, protože podpora jader 2.6.29 a vyšší je až od Catalystů 9.8 tuším  :-\

saphro

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 28 Září 2009, 13:36:32 »
aha tak to bude zřejmě ono .. zkusím splašit starší jádro :-D

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 28 Září 2009, 16:43:17 »
aha tak to bude zřejmě ono .. zkusím splašit starší jádro :-D
Nebo použít svobodné ovladače radeon.

zdenek_silhan

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 20 Října 2009, 02:44:40 »
Tak jsem mel uplne stejny problem a studuju to po netu asi uz tyden a vyplinul mi zaver nasledujici:
Na nova jadra systemu se vyrobce karet ATI nebude obtezovat delat ovladace pro karty ktere nemaji oznaceni HD.
Jsou tedy dve moznosti:
1) Bud pouzit starsi jadro systemu a pak nainstalovat ovladace 9.3 - musite nejak zakazat aktualizaci jadra
2) Aktualizovat jadro a pouzit svobodne ovladace - tuhle volbu jsem si zvolil ja  3D krychlicka mi beha uvidime jak na tom budou hry :-D

tak a jeste vám tu udelam seznam balicku ktere jsem instaloval aby to chodili a poradim jak nastavit XServer, jsem MS WOKNAŘ tak mi prominte nejake nepresnosti popisuju instalaci na OS Mandriva 2009.1 64bit ubuntu uzivatele me omluvi jiste se tu najde nekdo kdo napise podobny navod hned podeme i pro ubuntu . Tohle muze byt sablona jak nam radit kdyz prechazime z woken ;-) tak to prosim nemazte.

1)nejdriv si spuste konzoli (ve woknech jsme zvikli ze se tomu rika prikazovy radek)
2)objevi se vam nasledujici radek
[vas_login@localhost ~]$
za nej napiste prikaz su a potvrdte entrem - tento prikaz se pouziva na prihlaseni roota ( to same jako Administrator ve woknech muze vsechno)
3)budete vyzvani k zadani hesla roota tak ho zadejte za Password:  nebudou se vam objevovat zadne znaky je to tak spravne co je komu dotoho kolik znaku pouzivate bezbecnost proti cumilum pres rameno asi :-D, heslo se potvrdi entrem
[vas_login@localhost ~]$ su
Password:

4)jeli vse vporadku objevi se prepnuti na roota to poznate podle tohoto radku . Vsimnete si rozdilnych znamenek na konci radku linuxaci to uz neresi a berou to jakosamozrejmost ale kdyz nekde uvidite ze mate napsat prikaz napr $ ifconfig znamenato ze ho zadavate jako uzivatel ale jeli prikaz napsan # ifconfig znamena to ze se nejdriv musite prepnout na roota. Linuxaci maji usmev ale neverili byste kolik jsem ztravil casu nad radama od linuxaku nez jsem to rozlustil :-D
[root@localhost vas_login]#
5)zadejte prikaz
[root@localhost vas_login]# uname -r
to vam vypise vasi verzi jadra systemu podle toho si vyberete patricne instalacni balicky pro Atinu vmem případě mi vypsal
2.6.29.6-desktop-2mnb
[root@localhost messiah]#

6)ted vyhledame balicky pro grafickou kartu v Mandrive se pouziva urpmi -instalace balicku nebo urpme -odebrani balicku
[root@localhost messiah]# urpmi fglrx-kernel-2.6.29.6-desktop-2
linux automaticky nabidne vsechny balicky ktere jsou ktomuto balicku zapotrebi takze motvrdte ze chcete instalovat i ostatni balicky
7)[root@localhost messiah]# urpmi fglrx-control-center tento balicky ksobe potrebuje i ovladace pro prostredi X takže o5 potvrdte ze chcete nainstalovat balicky na kterych je zavisly
8)ted uz jenom nastavit Xserver pro Kde
[root@localhost messiah]# XFdrake
to nam v konzoli spusti programek kde nastavime rozliseni grafickou kartu podporu 3D a podobne da se ten prikaz pouzit i kdyz spatne nastavite neco v grafickem prostredi a nenabehne vam zustane vam napriklad cerna obrazovka a blikajici kurzor neni nic jednodusiho nez stsknout Alt+F4 nebo F5 nebo F6 prepnete se na moznost prihlaseni prihlasite se jako root spustite tenhle prikaz opravite nastaveni a nemusite hledat xorg.conf a rucne prepisovat jako root musite byt prihlasen aby se zmeny samozrejme zapsali uspesne.
9) [root@localhost messiah]# init 6  tento prikaz restartuje pocitac , u grafickych karet Ati na forech Dusledne doporucuji delat restarty uplne nejen odhlaseni a schozeni Xserveru kdyz nerestartujete uplne XServer nenabehne a zustane cerna obrazovka dost casty problem u Ati :-(
a jeste mala rada U Manrivi je kombinace klaves CTRL+ALT+BACKSPACE zakazana abyste schodili xserver musite spustit terminal prihlasit se jako root a xserver schodite prikazem [root@localhost messiah]# init 3 objevi se vam login zadate root pak heslo a nakonec prikaz [root@localhost messiah]# startx Spusti se vam Kde a budete root. KVULI BEZPECNOSTI TENTO POSTUP NEDOPORUCUJI ZACATECNIKUM POKUD ALE ZKOUMATE A NEVADIVAM KAZDOU HODINU PREINSTALOVAVAT SYSTEM TAK JE TO DOBRY TIP.

MNO URCITE JE TO HROZNEJ SLOH SPOUSTA HRUBEK ALE SNAD TO NEKOMU POMUZE PREJIT Z WOKEN NA SVOBODU A JINYM TO UKAZE JAK NAM TUCNAKUM VE VESKORAPCE PORADIT ABYCHOM MELI MENE DOTAZU  ;D

MILUJTE LINUX, ON VAS MILUJE TAKY

« Poslední změna: 20 Října 2009, 06:31:45 od zdenek_silhan »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.