Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Otevření příkazu s mezerami v nautilusu  (Přečteno 1434 krát)

Petr R.

• Aktivní člen
  • *
  • ...
Otevření příkazu s mezerami v nautilusu
« kdy: 30 Října 2009, 11:23:18 »
Zdravím,

Chtěl bych otevřít film z FTP s heslem bez kopírování na HDD. Podle jedněch stránek jsem došel ke kódu:
Kód: [Vybrat]
vlc --ftp-user=xx --ftp-pwd=xxx ftp://10.0.0.242/film.avikterý v terminálu funguje. Jak je možné to udělat i přes nautilus, resp. co mám napsat jako vlatní příkaz, který by fungoval na více souborech? Aplikace se mi spustí vždy bez parametrů, např. vlc ftp://..., nebo v uvozovkách to skončí s chybou nenalezeno.

Předem dík všem.
Ubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" | Oddíly (ext 4): /, /home, /www | PC Intel | Linux user #482261

Peter33

• Návštěvník
Re: Otevření příkazu s mezerami v nautilusu
« Odpověď #1 kdy: 31 Října 2009, 07:36:08 »
Tento příkaz spustí přehrávač vlc s parametry pro otevření videosouboru z ftp serveru. Mezera se nahrazuje v adresách znakem %20, ale zde spíš bych zkusil zadat parametry do uvozovek (vlc je příkaz, zbytek jsou parametry). Ale nechápu co to má za smysl.
V Nautilusu můžeš otevřít jen složku, né přímo soubor.  Jednoduše Místa => Připojit k serveru => FTP s přihlášením.  ftp://10.0.0.242/ je složka, adresář. ftp://10.0.0.242/film.avi je už soubor, videosoubor. VLC umí přehrávat video i z FTP serveru, proto ten příkaz funguje.  Tento příkaz můžete zadat jak do terminálu, tak třeba si vytvořit spouštěč, to je jedno. Stejně tak to napsat v Gnome do okna Alt+F2. To myslíte? Jinak nautilus neumí přehrávat videosoubory, jen procházet složky. :)  Jestli myslíte, jak to udělat graficky tento příkaz, tak po spuštění VLC playeru (třeba Aplikace => Zvuk a video) v něm zvolit Média => Otevřít síť => Protokol FTP a adresu zadat bez ftp://.
Příkaz, který by šel aplikovat na více souborů univerzálně? No, to by vždy se muselo jednat o videosoubor, který navíc vlc player přehraje. Jednodušší by bylo použít URL adresu  ve tvaru ftp://username: heslo@ počítač: port / adresář/ soubor , tu pak stačí zdat třeba do webového prohlížeče (snad každý podporuje i ftp), třeba do Firefoxu a ten sám dle nastavení vybere program pro otevření a do terminálu nemusíte nic psát. V tomto případě by URL adresa byla: ftp://xx:xxx@10.0.0.242/film.avi   port pokud je standartně 21, nemusíme vyplňovat.

Petr R.

• Aktivní člen
  • *
  • ...
« Odpověď #2 kdy: 31 Října 2009, 11:20:58 »
Ano, pokud otevřu nautilus, najdu si v něm ten film a poklepu na něj, otevře se mi jiná aplikace (vlc) - jenže bez filmu. U všech odstatních aplikací to funguje normálně. Dokonce to v terminálu chodí i bez těch parametrů (na to jsem přišel až teď).
Tou univerzálností myslím, že když spustím na film v avi, tak ho tím příkazem/spouštěčem přehraju. Jen potřebuju vědět, co do toho příkazu napsat. Nejde:
Kód: [Vybrat]
vlc
vlc --ftp-user=xx --ftp-pwd=xxx
'vlc --ftp-user=xx --ftp-pwd=xxx'
vlc '--ftp-user=xx --ftp-pwd=xxx'
vlc '--ftp-user=xx' '--ftp-pwd=xxx'
Ubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" | Oddíly (ext 4): /, /home, /www | PC Intel | Linux user #482261

Peter33

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 31 Října 2009, 12:05:42 »
Takže vy si v nautilusu pomocí jeho ftp klienta otevřete ftp archiv a když otevřete nějaký soubor, spustí se program co daný typ formátu má obsloužít (v tomto případě VLC), ale video nejede. Sám mam stejný problém. FTP provozuju zejména jen v rámci lokální sítě (vim, že by byla asi v rámci LAN vhodnější Samba), a myslel jsem, že Nautilus se při "otevření" pouhém zachová třeba jako www prohlížeč, když "jen otevřete" soubor. Tj, že zkopíruje soubor někam k sobě do tempu a program, co soubor má obsloužít odkáže na dočasnou lokální kopii. Ale on ne. Nejdřív je třeba soubor stáhnout, aby 100% fungoval. S mezerami to asi nemá nic společného. Nautilus asi zkrátka při dvojkliku na ftp archivu prostě má často problém. Třeba s jpg obrázky při otevření ve výchozím gnome prohlížeči grafiky přímo z ftp serveru neni problém, ale třeba dokumenty pro OpenOffice dělají to co vám videa. Ale je to divný, myslel jsem, že to by díky GnomeVFS se dít nemělo, no nevim.
« Poslední změna: 31 Října 2009, 12:21:24 od Peter33 »

Petr R.

• Aktivní člen
  • *
  • ...
« Odpověď #4 kdy: 31 Října 2009, 13:17:14 »
Přeně tak, těma mezerama sem myslel ty parametry - vždycky se mi to pustí bez nich. Ale nějak se mi ty login údaje na ftp podařilo uložit přímo do VLC, takže je tam ani cpát nepotřebuju. Prostě mu tu adresu pošle v jiném formátu, než se mu zdá, nejspíš jako ~/.gvfs/...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.