Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nastavení minimalní úrovně signálu na vstupu mikrofonu (threshold)  (Přečteno 1865 krát)

murinacek

• Návštěvník
Mám Ubuntu 9.10. Jde nějak nastavit threshold na mikrofony? Mám dva a když je jeden používán tak je buzen i vstup v druhém.

pepéé

• Aktivní člen
  • *
Re: Nastavení minimalní úrovně signálu na vstupu mikrofonu (threshold)
« Odpověď #1 kdy: 02 Listopadu 2009, 19:10:32 »
z té otázky a nadpisu vůbec nejde rozumět co potřebuješ.
Skus popsat lépe situaci. Mikrofony máš jak zapojené? POtřebuješ změnit hodnotu buzení mikrofonů nebo vypnout jeden když se používá druhý a naopak?

Fire's in my soul, steel is on my side

murinacek

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Listopadu 2009, 21:13:21 »
Potřebuju změnit hodnotu buzení mikrofonů - myslel jsem že se to nazývá threshold ...
Mikrofony(jsou to mikrofony dodávené ke hře singstar) jsou bezdrátové s příjímačem který je připojen přes USB.
Potřeboval bych možnost nastavit threshold na jednotlivé mikrofony, jako to jde například v karaoke hře Ultrastar.
dík za pomoc

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 02 Listopadu 2009, 22:04:31 »
eee....no :D
Treshold je právě "nastavéný práh" nějaké urovně signálu který by neměl být překročen.
Buzení je vlastně napájení toho mikrofonu. Vstupní napětí. Pokud jde o bezdrátový mikrofon, zdrojem buzení bude baterie v případě že se jedná o dynamický mikrofon. Jsou mikrofony elektromagnetické které nepotřebují buzení a výstupní signál jde přímo do zesilovače.
Nebo pokud myslíte buzení zesilovače signálem mikrofonu.
Popravdě nechápu proč chcete tyto hodnoty nastavovat.

Treshold se dá nastavit kompresorem, neznám žádný program na ubuntu a hardwarově to udělat u bezdrátu by bylo hodně složité.
Buzení u jednotlivých mikrofonů lze štelovat malým trimrem někde uvnitř daného mikrofonu, čímž se změní i jeho citlivost.
singstar osobně neznám ale  pokud ke směšování signálů dochází už v samotném příjimači, tak oba mikrofony bude možno ladit pouze a jen v daném přijimači
tak jsem asi moc neporadil :(

murinacek

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 02 Listopadu 2009, 23:21:56 »
Nejde mi o žádné hardwarové řešení. Threshold - rozumím tím sílu (úroveň) signálu od které je zpracováván, pod tuto prahovou  hodnotu je zahozen.
Tedy např. z nějakého zdroje se šíří zvuk, 1. mikrofon je blíže a řekněme že síla signálu je 30 procent z maximální možné hodnoty. Druhý je dále a řekněme že síla signálu je pouze 5 procent. Nastavím si tedy práh dejme tu na 10 procent - budu tedy chtít aby při tomto nastavení při záznamu signálu z obou mikrofonu byl zaznamenán pouze signál z 1. mikrofonu. Používá se to tedy k např. odstranění nežádoucího ruchu a nebo přeslechů - jako v již vzpomínané karaoke hře ultrastar. Aby mikrofon jednoho hráče nezaznamenával hlas druhého. Šlo mi o to jest-li neexistuje nějaké řešení které by šlo pověsit na vstup mikrofonu a provádělo toto v reálném čase. Našel jsem pouze nějaký program který umí takto zpracovat wav soubor.

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 03 Listopadu 2009, 01:07:33 »
Nejde mi o žádné hardwarové řešení. Threshold - rozumím tím sílu (úroveň) signálu od které je zpracováván, pod tuto prahovou  hodnotu je zahozen.
Tedy např. z nějakého zdroje se šíří zvuk, 1. mikrofon je blíže a řekněme že síla signálu je 30 procent z maximální možné hodnoty. Druhý je dále a řekněme že síla signálu je pouze 5 procent. Nastavím si tedy práh dejme tu na 10 procent - budu tedy chtít aby při tomto nastavení při záznamu signálu z obou mikrofonu byl zaznamenán pouze signál z 1. mikrofonu. Používá se to tedy k např. odstranění nežádoucího ruchu a nebo přeslechů - jako v již vzpomínané karaoke hře ultrastar. Aby mikrofon jednoho hráče nezaznamenával hlas druhého. Šlo mi o to jest-li neexistuje nějaké řešení které by šlo pověsit na vstup mikrofonu a provádělo toto v reálném čase. Našel jsem pouze nějaký program který umí takto zpracovat wav soubor.

To co hledáš se nazývá gate nebo expander. A pochybuji že by se to vyskytovalo v běžném systému, jelikož pro pořádnou funkčnost je potřeba realtime zpracování zvuku, tzn. překompilovaný kernel a jiný audio server. Takže pokud taková funkce není v programu, budeš se muset bez ní obejít. A proč to vlastně potřebuješ? V čem je problém?
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 03 Listopadu 2009, 01:13:01 »
Ano ted už to konečně chápu ::)

Napadají mě tyhle řešení: Myslím že by zabralo snížení citlivosti těch mikrofonů. Braly by tak pouze relativně silné signály a nebo použít "signálovou bránu" Gate bud jako program a nebo jako zařízení na výstup příjmače.

Nevim ale myslím, že na linuxu nebude zatim žádný software který by tohle dokázal v realném čase už jen proto, že je to připojené přes USB. Doporučil bych si najít nějaký program a spustit přes wine

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.