Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: HDD Reserved Space  (Přečteno 3093 krát)

dclxvi

• Návštěvník
  • skill: No, thank you
HDD Reserved Space
« kdy: 03 Listopadu 2009, 22:23:55 »
TIP pro majitele velkých disků používaných na zálohu dat.
Při formátu HDD na ext3/ext4 (netuším zda-li i u ext2) si systém rezervuje 5% na systémové použití (pro případ, že dodje místo na systémovém disku). Pokud ale používáte disk jen na ukládání dat (např. externí disk apod.) a samotný systém beží na jiném, je toto rezervování zbytečné. Při 1TB prostoru dělá 5% 50GB! Použitím příkazu v terminálu:
sudo tune2fs -m 1 /dev/sdb1
změníte rezervované místo na 1%.
Sám mám na datovém disku nastaveno 0% a funguje. POZOR! Nenastavujte na disku se systémem.
Tak snad to někomu pomůže.

NoWin

• Host
Re: HDD Reserved Space
« Odpověď #1 kdy: 04 Listopadu 2009, 17:02:56 »
TIP pro majitele velkých disků používaných na zálohu dat.
Při formátu HDD na ext3/ext4 (netuším zda-li i u ext2) si systém rezervuje 5% na systémové použití (pro případ, že dodje místo na systémovém disku). Pokud ale používáte disk jen na ukládání dat (např. externí disk apod.) a samotný systém beží na jiném, je toto rezervování zbytečné. Při 1TB prostoru dělá 5% 50GB! Použitím příkazu v terminálu:
sudo tune2fs -m 1 /dev/sdb1
změníte rezervované místo na 1%.
Sám mám na datovém disku nastaveno 0% a funguje. POZOR! Nenastavujte na disku se systémem.
Tak snad to někomu pomůže.
Už delší dobu si to takhle přenastavuju (systémový a datový oddíly na 2%) a dosud jsem s ničím neměl problém. 0% je ale až moc hardcore.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 04 Listopadu 2009, 17:46:38 »
Hm,a já vůl si doteď myslel že ten rezervovanej prostor je tam kvůli nešetrnému odpojování a ošéfování v případě chybě v fs...
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

dclxvi

• Návštěvník
  • skill: No, thank you
« Odpověď #3 kdy: 04 Listopadu 2009, 22:40:42 »
To je sice pravda, ale aby mi to žralo 50GB (5% z 1TB), to je trochu moc. Všiml jsem si toho ale až při nedávném reformatu HDD. Do té doby si to samo žádný prostor na nesystémovém HDD nerezervovalo. Až poté jsem se pídil, kam těch 50GB zmizelo.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.