Ahoj! Na internete som nasiel PDF subor, z ktoreho citujem: VirtualBox: Windows pod Linuxom
Po nainštalovaní Windows vám ešte pravdepodobne napadne otázka "Ako prenesiem dáta z/do Virtuálneho
systému?". Zo začiatku som toto riešil pripájaním sa z virtuálneho systému na openbsd-server bežiaci u mňa
na localhoste, ale ako som neskôr zistil, VirtualBox myslí aj na toto. Obsahuje totiž funkciu "Shared Folders".
Ako jej názov napovedá, jedná sa o možnosť mať v oboch systémoch zdieľaný adresár.
Ako na to? Prvým krokom je do virtuálnych Windows nainštalovať tzv. "Guest Additions". Spustite teda
virtuálne Windows a v menu "Devices" zvoľte "Install Guest Additions ...". To spôsobí, že sa vám do mechaniky
automaticky vloží ISO image CD, na ktorom sa nachádza inštalačka vyššie zmieneného programu. Ak teda
máte zapnutý Autorun, otvorí sa vám hneď okno s inštaláciou, ak nie, spustite ho z CD.
Po inštalácií sa vráťte do menu "Devices" a tentokrát zvoľte položku "Shared Folders". Otvorí sa vám nové
okno, kde kliknite na "Add a new shared folder" (kufrík so zeleným plus). Tu vyberte adresár, ktorý chcete, aby
bol prístupný aj z virtuálnych Windows. Po úspešnom pridaní sa vráťte do Windows, spustite príkazový riadok,
a napíšte
net use x: \\vboxsvr\MenoVamiZdielanehoAdresara
Do systému sa vám pridá vzdialený harddisk, ktorý je vlastne vami zdieľaný adresár.
Tento softvér okrem iného umožňuje spojitú prácu s myšou v oboch systémoch bez nutnosti prepínania sa cez
pravé Ctrl, či po jeho inštalácií si môžete vo virtuálnych Windows nastaviť omnoho viacej rozlíšení, ako
predtým. Preto určite odporúčam "Guest Additions" nainštalovať.
Tymto autorovi clanku dakujem a informaciu posuvam dalej. Dufam, ze pomoze.