Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: WinXP + Ubuntu na jednom disku  (Přečteno 1812 krát)

niCe

• Návštěvník
WinXP + Ubuntu na jednom disku
« kdy: 13 Prosince 2009, 16:47:10 »
Zdravím ! Mám zájem o Ubuntu ale mám jen 1 HDD o velikosti 500 GB a na tomto disku mi právě frčí i Windows XP, a tak se ptám zdali hrozí nějaké poškození dat přez windows instalátor (prý je určen pro laiky tudíž bych neočekával nějake chyby ale důvěřuj ale prověřuj)
A tak se ptám vás skušených jestli máte s tímto tématem nějaké bližší informace.

Předem děkuji za všechny odpovědi...

NoWin

• Host
Re: WinXP + Ubuntu na jednom disku
« Odpověď #1 kdy: 13 Prosince 2009, 16:55:06 »
Zdravím ! Mám zájem o Ubuntu ale mám jen 1 HDD o velikosti 500 GB a na tomto disku mi právě frčí i Windows XP, a tak se ptám zdali hrozí nějaké poškození dat přez windows instalátor (prý je určen pro laiky tudíž bych neočekával nějake chyby ale důvěřuj ale prověřuj)
A tak se ptám vás skušených jestli máte s tímto tématem nějaké bližší informace.

Předem děkuji za všechny odpovědi...
Nehrozí, ale raději si Ubuntu nainstaluj klasickým způsobem, tzn. že nabootuješ LiveCD, disk si rozdělíš a Ubuntu na nově vzniklý oddíly nainstaluješ. Není to nic těžkýho, přináší to spoustu výhod oproti instalaci přes Wubi.

niCe

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Prosince 2009, 17:00:42 »
No LiveCD mám... ale rozdělovat disk se mi moc nechce a proč nepoužít wubi ? Na něm plánuji mít pouze kancelářské potřeby a maximálně tam mít wine a nějaký ten komfort který windows nabízí.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 13 Prosince 2009, 17:08:50 »
No LiveCD mám... ale rozdělovat disk se mi moc nechce a proč nepoužít wubi ? Na něm plánuji mít pouze kancelářské potřeby a maximálně tam mít wine a nějaký ten komfort který windows nabízí.
I když je to zajímavý způsob na vyzkoušení, má hodně chyb a já ho celkově nedoporučuji, ztrácejí se některé výhody Linuxu, nehledě na to že jsem několikrát zažil že vypadl proud a soubor s ubuntu ( soubor s ubuntu = vlastně tvůj disk v ubuntu ) záhadně zmizel; takže ztráta dat...
Vážně, pokud si ho nechceš jen vyzkoušet, určitě jdi do klasické instalace, není zas tolik těžká a ušetříš si spoustu problémů :)
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

niCe

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 13 Prosince 2009, 17:13:55 »
Tak když už mi to tvrdí druhý člověk tak asi na tom něco bude. Óká pečlivě si prostuduji návod na instalaci předpokládám že tu na fóru někde bude.

NoWin

• Host
« Odpověď #5 kdy: 13 Prosince 2009, 17:21:10 »
Koukám, že mě Lucinka předběhl. Samozřejmě mám totožnej názor. Navíc, používat Ubuntu nebo jakoukoli jinou linuxovou distribuci na předpotopních FS jako FAT32/NTFS není zrovna moudrý.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 13 Prosince 2009, 17:39:48 »
Koukám, že mě Lucinka předběhl. Samozřejmě mám totožnej názor. Navíc, používat Ubuntu nebo jakoukoli jinou linuxovou distribuci na předpotopních FS jako FAT32/NTFS není zrovna moudrý.
To jsem myslel tou ztrátou výhod :D
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

NoWin

• Host
« Odpověď #7 kdy: 13 Prosince 2009, 17:40:53 »
To jsem myslel tou ztrátou výhod :D
:)

Beren

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 16 Prosince 2009, 12:22:57 »
     Jak vidíš, jsem stále začátečník, ale když jsem to zvládl i já... Takže klidně klasická instalace přes live CD.
Disk máš hodně velký a myslím, že Ti to při inastalaci samo nabídne jeho rozdělení 50:50 (já to tak u HH měl). Navíc budeš moct využívat oba OS, vybereš si při startu.

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 16 Prosince 2009, 13:50:57 »
Tak když už mi to tvrdí druhý člověk tak asi na tom něco bude. Óká pečlivě si prostuduji návod na instalaci předpokládám že tu na fóru někde bude.

mrkni spíš na wiki, tam je to popsaný dobře a hůlavně i všechny základy pro začátečnika http://wiki.ubuntu.cz/
Fire's in my soul, steel is on my side

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #10 kdy: 16 Prosince 2009, 14:09:04 »
Též se přikláním k instalaci z LIVE CD, zrovna jsem skládal pc pro kámoše, taky má jeden hdd a to jen 320GB a dal jsem mu tam dokonce 3 systémy. Win XP, Win 7 i Ubuntu. Po spuštění jen vybereš, který OS chceš a je to. Přes Wubi určitě neee.

S tím rozdělením hdd, tam pomalu ani není co pokazit. Z LIVE CD najedeš do instalace a při rozdělení disku jen odebereš místo, např 50GB, tím ti vznikne "nevyužitý prostor". Podle toho, kolik máš RAM (doporučuje se dvojnásobek tuším), takže při 2GB RAM dáš 4GB jako odkládací prostor nebo-li SWAP, zbytek pak zůstane kořenovému adresáři "/" a už instaluješ. Je lepší si udělat oddíly 3, ještě na /home, ale takhle je to jakože jednodušší :-)
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

NoWin

• Host
« Odpověď #11 kdy: 16 Prosince 2009, 14:10:44 »
Též se přikláním k instalaci z LIVE CD, zrovna jsem skládal pc pro kámoše, taky má jeden hdd a to jen 320GB a dal jsem mu tam dokonce 3 systémy. Win XP, Win 7 i Ubuntu. Po spuštění jen vybereš, který OS chceš a je to. Přes Wubi určitě neee.

S tím rozdělením hdd, tam pomalu ani není co pokazit. Z LIVE CD najedeš do instalace a při rozdělení disku jen odebereš místo, např 50GB, tím ti vznikne "nevyužitý prostor". Podle toho, kolik máš RAM (doporučuje se dvojnásobek tuším), takže při 2GB RAM dáš 4GB jako odkládací prostor nebo-li SWAP, zbytek pak zůstane kořenovému adresáři "/" a už instaluješ. Je lepší si udělat oddíly 3, ještě na /home, ale takhle je to jakože jednodušší :-)
Ne, radši bych preferoval rozdělení v GPartEd ;)

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #12 kdy: 16 Prosince 2009, 18:32:12 »
Na počítači, na kterém jsou Wokna, vždy hrozí vysoké nebezpečí ztráty dat, nálady, vědomí a spousty dalších věcí :-)

Nicméně v dobách, kdy jsem ještě Wokna provozoval, jsem měl W+U na jednom HDD a neměl jsem s tím nejmenší problém (nepočítám-li vnitřní problémy woken, které by byly tak i tak). Pokud do toho půjdeš, tak mám také vyzkoušené sdílení profilů Firefoxe i Thunderbirda - tedy ať seš tu i onde, máš všechnu poštu (důležité) a všechna nastavení ff (příjemné) po ruce. Kdybys měl zájem, poradím. Je to prosté.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.