Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Samozapínání PC [vyřešeno]  (Přečteno 5072 krát)

Jaaryyn

• Návštěvník
Samozapínání PC [vyřešeno]
« kdy: 26 Listopadu 2009, 14:56:49 »
Mám problém, že když vypnu počítač, tak se hned zase sám zapne (musím ho tedy vždycky vypínat z proudu) ....
A nejzajímavější je, že když vypínám ubuntu, tak se zám zapne vždycky a hned po vypnutí (vlastně se jen restartuje) a když vypnu winodws, tak se zapne jen někdy a třeba až pět minut po vypnutí....

Dostal jsem radu, že mám zakázat Wake On LAN...
Bohužel, položku Wake On LAN jsem nikde v nastavení BIOSu nenašel...

Co to ještě může způsobovat ?
« Poslední změna: 28 Listopadu 2009, 13:01:24 od kiklhorn »

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
Re: Samozapínání PC
« Odpověď #1 kdy: 26 Listopadu 2009, 15:05:08 »
Problém bude zcela jistě v počítači. Co je to zač?

Ravensun

• Aktivní člen
  • *
  • LL - jako Linux lama :o)
    • Linux a MSI M655 notebook
« Odpověď #2 kdy: 26 Listopadu 2009, 15:37:58 »
Zkus vyměnit tlačítko, kterým se dává signál desce, že se má zapnout případně vypnout .
(Pokud je to ATX zdro/deska)
Sabayon Gnome-Shell,  MSI M655 AMD Turion64 2GHz, 2x512DDR, ATI X1600 256MB DDR3, PATA, webcam sn9c201, cardreader oz711mp1, bluetooth, wifi ralink rt2500, 
Ubuntu 12.04  64bit, Desktop Intel Pentium D 3,4GHz 800MHz FSB, 2x2GB RAM DDR2, MSI N560GTX-Ti Hawk,
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=cs&geocode=&q=http:%2F%2Fufaak.wz.cz%2Fubuntu%2Fubuntu.php&ie=UTF8&z=5  -  Mapa ubunťáků

Jaaryyn

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 26 Listopadu 2009, 19:38:51 »
A proč se při vypínání linuxu systém startuje hned a při vypínání windowsu později nebo vůbec ???

Jednou se mi povedlo zapnout počítač zahýbáním kabelem router <-> počítač

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #4 kdy: 26 Listopadu 2009, 21:08:30 »
pokud tento kabel před vypnutím odpojíte zapne se PC i pak?
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 26 Listopadu 2009, 22:00:59 »
Ja som raz dostal do prace pc a to sa po vypnuti samo zaplo/zapinalo. Ked som ho reklamoval, najprv sa zdrahali a potom nabehli a vymenili zdroje a ramky(4x pc sme dostali a vsetky rovnake priznaky) a pc zrazu zazracne prestalo sa samo zapinat :). Takze ak si kupoval do toho pc nieco nove (nejaky hw), alebo ked ten pc je cely novy, tak skus prekontrolovat tie veci. Pustit memtest ... Len pre info v praci musim pouzivat ms win a dialo sa to na nom a este jeden priznak bol, ze ked sa inicializovala obrazovka tak na chvilu naskocili kadejake stvorceky, inak PC fungoval bezchybne.
Inak ludia co menili tie zdroje a ramky povedali, ze su ok, len asi sa to dokopy nejak nema rado.
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

Ravensun

• Aktivní člen
  • *
  • LL - jako Linux lama :o)
    • Linux a MSI M655 notebook
« Odpověď #6 kdy: 27 Listopadu 2009, 09:36:04 »
A proč se při vypínání linuxu systém startuje hned a při vypínání windowsu později nebo vůbec ???

Netuším. Jen jsem vpostatě řekl svoji zkušenost. Takže to zkusit můžete. Jsou to někdy záhady. Párkárt se mi stalo, že když  jsem vypnul počítač, tak se sám zapl přes noc. A to Wake On Lan nemám  a jsem přesvědčen, že to způsobilo to nesmírně citlivé tlačítko "power".
Také jsem četl případ, že se někomu stále resetoval počítač, pak až po několika hodinových testech v tuším laboratoři CHIPu zjistili že to bylo napájecím kabelem, který vedl poblíž nějakého čipu či co a svým elektromagnetickým polem jej nějak ovlivňoval.
Sabayon Gnome-Shell,  MSI M655 AMD Turion64 2GHz, 2x512DDR, ATI X1600 256MB DDR3, PATA, webcam sn9c201, cardreader oz711mp1, bluetooth, wifi ralink rt2500, 
Ubuntu 12.04  64bit, Desktop Intel Pentium D 3,4GHz 800MHz FSB, 2x2GB RAM DDR2, MSI N560GTX-Ti Hawk,
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=cs&geocode=&q=http:%2F%2Fufaak.wz.cz%2Fubuntu%2Fubuntu.php&ie=UTF8&z=5  -  Mapa ubunťáků

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 27 Listopadu 2009, 13:16:46 »
Este by som pridal jednu skusenost z prace. Super kvalitne pocitace nemenovanej znacky, co by kludne mohla predavat aj rohliky, mali v novej budove jednu nechcenu vlastnost, ked sa pocitac vypol, tak po zapnuti nestartoval, svietil, ale nezjavil sa ani post biosu, tak ma napadlo koleginke poradit ved odpoj lan kabel a skus, tak odpojila a pc nastartovalo. Hned po tom, ako zacalo pc bootovat, tak mohla ethernet kabel pripojit a vsetko islo pekne. Problem sa dokonca ani neopakoval pravidelne, vyskytoval sa nahodne a budova v ktorej sa to dialo bola s novymi rozvodmi elektriky a zalohovanou 230V sietov. (len pre info nebol to ten isty pc ako skor spominane pc co mali problem s vypinanim). Nejak sa mi zda, ze cim dalej, tym sa robi horsi hardware, najma kvoli cene.

ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #8 kdy: 27 Listopadu 2009, 13:36:33 »

Používej mozek: jak při vypnutí počítače, tak při restartu dojde k ukončení činnosti (práce) operačního systému. Může ti tedy vypnutý systém (program) něco udělat, když nepracuje?
Pokud zapneš počítač tím, že zahýbeš kabelem, tak máš evidentně někde v BIOSu nastaveno, že po přijetí nějakého signálu po síti se má počítač zapnout. Takže hurá do BIOSu a hledej nějaký wake up nebo něco podobného. Vzhledem k tomu, že ses až do teď neobtěžoval pochlubit se nám s tím co to vlastně máš za počítač, ti ani nikdo nic bližšího poradit nemůže.
Nazdar.

Jaaryyn

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 27 Listopadu 2009, 14:38:06 »

Používej mozek: jak při vypnutí počítače, tak při restartu dojde k ukončení činnosti (práce) operačního systému. Může ti tedy vypnutý systém (program) něco udělat, když nepracuje?
Pokud zapneš počítač tím, že zahýbeš kabelem, tak máš evidentně někde v BIOSu nastaveno, že po přijetí nějakého signálu po síti se má počítač zapnout. Takže hurá do BIOSu a hledej nějaký wake up nebo něco podobného. Vzhledem k tomu, že ses až do teď neobtěžoval pochlubit se nám s tím co to vlastně máš za počítač, ti ani nikdo nic bližšího poradit nemůže.
Nazdar.

Mozek používám... Právě proto jsem se divil, že to operační systém ovlivňuje, jakože ovlivňuje !
V BIOSu se tedy moc nevyznám, ale hledal jsem položku Wake On LAN, nebo něco podobného a neuspěl jsem...

Jaaryyn

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 27 Listopadu 2009, 14:41:01 »
skříň stříbrná 350W

deska 14478 MS-7270-010 MSI MB K9NU Neo-V (AM2, DDR2, PCI-E, IDE133+SATA2R, 7.1 , LAN)

Procesor patice AM2    14198 ADA3000CNBOX AMD cpu ATHLON A64 3000+ AM2 BOX

paměť DDR2 1024 MB
graf.karta PCIExpres 256MB 12753 MS-V034-050 MSI vga NX7300GS-TD256E (PCIE, 256MB, 64 bit, DVI+VGA+TVout)

dvouvrstvá vypalovací DVD mechanika DVDRW LG H10N

pevný disk SATA 160GB 8MB cache
druhý disk 250 GB

vím, že to nejni nijak nová a výkoná sestava, ale zatím nebyl prolém...

jedna z největších slabin je zdroj micase .... ale taky bez problému už asi čtvrtým rokem...

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #11 kdy: 27 Listopadu 2009, 16:08:48 »
Hmm...
No, tak jako tak bych v tom nehledal "Ubuntu-specific" problém. Takže:
1) UTFG a důkladně si projdi všechny výsledky. Třeba něco zabere.
2) To, žes v BIOSu nic nenašel, ještě neznamená, že tam nic není. Projdi si ho pěkně celý a čemu nerozumíš, to si pěkně přelož.
3) Navštiv servis, ať ti zkontrolujou HW. Něco tam zřejmě bude v nepořádku.
Hodně štěstí.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 27 Listopadu 2009, 21:40:02 »

To ne,ale můžou se lišit tím jak vypínají počítač,u linuxu se provedou všelijaké procedůry které vyvrcholí haltem (init 0),nevím jak je to u windows,ale je možné že tím jak se počítač vypíná tak se děje něco jiného.
Ale to zapnutí zprohýbání LAN káblu ukazuje skoro určitě na hw problém. Zapne se i potom co vypojíš kabel a pak až klikneš na vypnout počítač?
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Jaaryyn

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 27 Listopadu 2009, 21:57:00 »

To ne,ale můžou se lišit tím jak vypínají počítač,u linuxu se provedou všelijaké procedůry které vyvrcholí haltem (init 0),nevím jak je to u windows,ale je možné že tím jak se počítač vypíná tak se děje něco jiného.
Ale to zapnutí zprohýbání LAN káblu ukazuje skoro určitě na hw problém. Zapne se i potom co vypojíš kabel a pak až klikneš na vypnout počítač?

Když jsem kabel vypojil a potom vypnul počítač, tak opravdu zůstal vypnutý....

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #14 kdy: 28 Listopadu 2009, 03:15:13 »
hm, takže opravdu to bude WOL
Pokud není v biosu správná položka (jaká je to deska - přesný typ?) tak bych zkusil nastavení karty z windows - když už je tam máte - nějaké ty upřesňující volby.
Nebo - jestli máte - wol kablík z karty na motherboard vytáhnout. (to také svého času frčelo, dnes to vše už jde po sběrnici)
Případně podle výrobce jestli nedodává nějakou extra utilitku na nastavování - kdysi to mívaly staré 3com karty.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 28 Listopadu 2009, 10:40:44 »
V některých BIOSech sou skryté advanced položky.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Jaaryyn

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 28 Listopadu 2009, 11:48:31 »
Pokud není v biosu správná položka (jaká je to deska - přesný typ?) tak bych zkusil nastavení karty z windows - když už je tam máte - nějaké ty upřesňující volby.
Nebo - jestli máte - wol kablík z karty na motherboard vytáhnout. (to také svého času frčelo, dnes to vše už jde po sběrnici)
Případně podle výrobce jestli nedodává nějakou extra utilitku na nastavování - kdysi to mívaly staré 3com karty.

deska 14478 MS-7270-010 MSI MB K9NU Neo-V (AM2, DDR2, PCI-E, IDE133+SATA2R, 7.1 , LAN)
nevím, jak přesněji ji mám definovat...
o WOL kabelu jsem nikdy neslyšel, takže nemám šanci ho poznat...
podívám se na CDčko s ovladači, tak možná nějaké utility budou....

Jaaryyn

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 28 Listopadu 2009, 11:48:53 »
V některých BIOSech sou skryté advanced položky.

A dají se nějak "odkrýt" ?  :D

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 28 Listopadu 2009, 11:50:28 »

You sure about it? Podle mě to ta deska ani neumí a něco podobného mi dělal zdroj...
« Poslední změna: 28 Listopadu 2009, 12:11:25 od LuciusMare »
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #19 kdy: 28 Listopadu 2009, 12:04:12 »
Problém s HW - pokud tomu nerozumíš (což je normální), seber a odnes to do nějakého servisu. Např. tam, kdes to koupil resp. kde ti to sestavili. HW ti tu takhle asi těžko někdo spraví.

Freglin

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 28 Listopadu 2009, 12:53:30 »
Nečetl sem tu uplně všechny příspěvky, takže pokud se opakuji tak se omlouvám, ale pokud by to bylo WOL, nebo jinou podobou zapínací technikou (kombinací kláves, kliknutím na myš), tak bys mohl zkusit při zapnutém PC odpojit síťovej kabel, myš a klávesnici a pak ho natvrdo vypnout. Taky mi tohle jednou dělal blbě zasunutej kabel zdroje.

Zkus teda tohle a napiš výsledek.

Jaaryyn

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 28 Listopadu 2009, 12:56:58 »
Prolezl jsem CDčko s ovladači desky a nainstaloval update utilitu....
A zatím to vypadá, že zabral obyčejný upgrade BIOSu.... Což je asi docela možné...

THX za ochotu a rady...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.