Ačkoliv je nadepsáno [vyřešeno]-tak není.Tazatel přece nakonec přeinstalovával. Já dnes přesouval. Popíšu, aby rozuměl i ten,kdo přesouvá 1x4roky:
1)použijte postup, který navrhl džemující kocour (nebo krysař-nebo co je na tom obrázku)..to je gparted a oprava grubu-je to dobře polopatické
2)já měl k dispozici NTB a nový disk,dále USB krabičku na 2,5 disky. Tu jsem použil na přesun
3)disk na který budete přesouvat naformátujte (klidně celý,je to fuk)-tj vytvořte tabulku oddílů a partition. Protože když jsem přes USB krabičku připojil disk nenaformátovaný, LIVE CD 9.04 ho neumělo najít. Zatímco systém instalovaný na starém disku ho krásně našel... Tudíž jsem si ho v něm naformátoval a LIVE CD ho pak našlo.
4)připojte disk na který budete přesouvat a nahoďte systém z LIVE CD
5)spustte gparted a přesvědčte se, že vidíte oba disky (jsou li zamčené-symbol klíčku-proveďtě v gparted unmount-netýká se swapu)
6)smažte na disku, kam budete přesouvat, naformatovanou partition...zustane tak celý šedy (unused)
7)vraťte se na starý disk, klikněte na partition, kterou chcete kopírovat,dejte copy, skočte na disk kam budete přesouvat a dejte paste. Posuvníkem nastavte novou velikost přesunute partyšn jak je vám libo. Nechte si místo na swap a další partyšny,budete-li je chtít.
8)na novém disku ve zbytku vytvořte swap.Udělejte ho stejně, jako to uděláno na starém disku.Takže vytvořte partition extended a v ní pak partition se souborovým systémem swap. To vše velké zhruba jako původní swap.
9)Pod výpisem disků bude vidět seznam 4 zadaných příkazů cca následovně:delate partition, copy partition, create ext, create swap (budete-li dělat víc operací,bude příkazů víc)
10)překontrolujte a spusťte (apply)
11)kopie 20GB trvá cca hodinu...tak si rozvrhněte čas
12)teď si opravíte fstab. Kopírovaná partition bude mít UUID stejné, swap ho bude mít jiné. Vypněte gparted,odpojte a zapojte usb s diskem. V PLACES ho mountněte. Naskoci na plose. Fstab je treba editovat pres sudo.
13)nahoďte terminál, přecvakejte se úplně na kořen..tj cd /
14)jakýmkoliv způsobem zjistete cestu k fstab (bude to media/disk/etc/fstab za předpokladu že jste mountli jen jeden disk)
15)naklepejte sudo gedit a cestu (když to otevřete rovnou z texťáku,nepůjde to uložit-nebudete mít práva)
16)spusťte gparted a vyzkoumejte z něj UUID swapu (je to v informacich). Nakopčete ho místo starého UUID do swapu
17)uložte a zavřete
18)grub se nepřenese a je třeba ho opravit. Aby jsme neriskovali, že ho přepíšeme na starém disku, prohodíme si disky, jakoby bylo vše hotovo a starý disk zahodíme.
19)opět nahodíme z LIVE CD a provedeme operace na
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova20)restartujeme bez LIVE CD a mělo by to jet.
Pokud BIOS nenajde disk, poštelujte. A teď cestou vzniklé defekty:
a)zmizel nabíhací bar, který maskoval běžící výpisy...čistě estetické,je to fuk
b)svítí kontrolka disku,jakoby furt běžel...dřív svítila jen když skutečně hrabal...nechápu (původní seagate,nový WD)...vše na ULTRA ATA
c)starý disk nechce běžet v šuplíku pro disky jako master (přitom všechny předchozí v něm jedou jen na mastra)
d)na cable select už jde,ale systém ho nenamountuje. V gparted to ukazuje první partyšnu se systémem se žlutým trojuhelníkem jako vadnou.
Schválně ho dám do noťasu a zkusim z něj najet.-Testnuto. Najet jde. Takže to, že disk nejde mountnout v USB krabičce bude dělat zavaděč.
Takže otázka zní: jak odebrat GRUB?