TOMMO_4:
Já bych teda taky přidal trochu vody do mlýna. Víš, já jsem byl uživatel Widlí nějakých 12let, prošel jsem verzema od Win95, až po Win7 (starší Win 3.x nepočítám) a než jsem našel tu "nejstabilnější" verzi (v mém případě win xp a teď možná win7), uplynulo hodně let. Během těch let se člověk naučí se systémem pracovat. Ve Win95 si nepřehraješ videa ani pomalu neprohlídneš fotky, byl jsem odkázaný na externí programy a ty se mnou zůstaly doposud. Takže ihned po instalaci winXP je nutno nahrát VŠECHNO, aby byl systém aspoň trochu provozuschopný, pač on sám o sobě nedokáže v podstatě nic(narozdíl od linuxu). A u Linuxu to máš stejné, pokud si stěžuješ na Evolution, zkus Thunderbird (já Evolution ani nezkoušel, z widlí jsem byl zvyklý na TB a tak ho taky mám a jsem s ním spokojený uplně stejně, jako ve winech). Stejně tak, jako není rozdíl mezi Firefoxem ve widlích a v linuxu, stejně tak, jako je tomu u X dalších programů..Pokud si nechceš systém přizpůsobit k obrazu svému, tak to nedělej (Linux je na to oproti Win stavěný a můžeš si vybrat), zeptej se, který program je nejvhodnější na to a na to a ten program používej. Případně používej ty samé programy, na které jsi zvyklý (jako já třeba ten TB) a NEMŮŽEŠ mít problém. S winama pracuješ určitě hodně dlouho, takže to, co ti tam přijde jednoduché, pro ostatní (úplné začátečníky) tak jednoduché není. Některým instaluju Widle dodnes, přitom je to všechno česky a stačí jen klikat na "další". Pro neznalce Winů jsou Widle úplně stejně složité, jako Linux pro neznalce Linuxu. Není to systémem, je to v člověku! A přidám třeba pár příkladů z widlí, když říkáš, jak je intuitivní:
- Stačí fyzicky odpojit a zapojit hdd, případně se hrabat v biosu a měnit pořadí disků, tak se nepravidelně stane, že u win XP napíše před bootem hlášku NTLDR nenalezen..jak je to sakra možné?
- ve win7 je defaultně nastaveno, že se po určité době nečinosti uvede do spánku, přišel jsem, zapnul pc a už se neprobudil...dám tvrdý reset a ejhle, bylo po systému, zrušilo mi to úplně zavaděč. Zkusil jsem zavaděč obnovit z LIVE CD, ale bohužel, nepomohlo..řekl, jak to všechno automaticky udělal a ho*no ho*no, sedmičky mi padly.
To je jen hodně krátký výpis problémů, které zas mají widle. Ale oba tyto systémy i nadále používám, sice jako druhotné systémy, v podstatě je mám jen na hry, ale když se někdo ptá, z widlí jsou tyto dva OS asi nejlepší - dle mého. Mají X problémů a vážně mě to nebaví řešit a neustále reinstalovat, proto jsem přešel na Linux. Na hry je to dostačující, pokud nepřejde do režimu spánku

Samozřejmě je to vše o tom, jak si tvůj hardware sedne se systémem. Jestli se ti podařilo všechno rozchodit (zvuk, grafika atd...), pak se obávám, že problém se bude nacházet mezi klávesnicí a židlí, ale rozhodně ne v systému
Co se tohoto vlákna týká, jestli máš Ubuntu 9.10, tak se tomu ani moc nedivím...je X problémů, které 9.10 má, pro mě je nejvyladěnější distro 9.04, používám ho od jeho začátků a nemám s ním jediný problém.