Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Asus EeePc X101H - verze Ubuntu  (Přečteno 3397 krát)

Cleric

• Návštěvník
Asus EeePc X101H - verze Ubuntu
« kdy: 10 Ledna 2012, 11:27:23 »
Zdravím, jsem úplný nováček ve světě Linuxu a moc rád bych ho chtěl vyzkoušet. A tak bych chtěl poradit kterou verzi bych jste mi doporučily.
Návody na instalaci jsem si již prohlídl a vím jak na to. Jen ta verze.

Díky

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
Re:Asus EeePc X101H - verze Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 10 Ledna 2012, 13:23:06 »
Ahoj, přítelkyni na podobném stroji (eee 1000h) beží bez problémů (rychlost gui, po spuštění naalokuje 160MB RAM - skype, dropbox, pidgin atd) debian squeeze. Pravda, sw není úplně nejnovější, ale zase je pravděpodobné, že pár let na to nebudu muset šáhnout, co se týče údržby (upgrade na novou verzi, bugy, nefunkčnost)
Po instalaci bude potřeba ho doladit, aby fungoval ekvivalentně k windows (kodek pro mp3, nesvobodný firmware atp. - návody jsou, nebo můžeme řešit zde)
Ubuntu pravděpodobně bude bezproblémovější co se týče instalace, otázkou je jak poběží unity na tak slabém hardwaru a jaký bug zrovna trefíte (to byl jeden z důvodů odchodu od ubuntu a z něj vycházejících distribucí)
Taky opensuse je vhodné pro začátečníky, ovšem opět nedoporučuji kvůli hw náročnosti.
Možná by taky bylo možné zkusit některou verzi linuxu mint, třeba LMDE nebo mint LXDE.
OpenSUSE13.1 KDE ... Join the dark side, we have kookies :)

Cleric

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 10 Ledna 2012, 14:03:16 »
Přes aplikaci UNetbootin jsem si našel Mint je tam jen LIVE. Hádám že LMDE nebo mint LXDE je již prostředí.
Pak už stačí rozdělit HDD a provést instal.

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #3 kdy: 10 Ledna 2012, 14:13:18 »
ze stránek mintu si stáhni přesně takový ISO obraz CD jaký potřebuješ, a to zadej do Unetbootin - samo rozpozná, co je to iso zač. Já to dělám jen tímto způsobem, a funguje to bezproblémově.
z LIVE cd (usb) je taky možné nainstalovat funkční systém, jen zde pravděpodobně půjde o hlavní verzi, což je prakticky upravené ubuntu s gnome 3 (gnome shell).

edit: LMDE je upravený debian testing s gnome a mint LXDE je upravené ubuntu (=mint) s lehkým prostředím LXDE

Cleric

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Ledna 2012, 14:55:54 »
Když vlezu na stránky http://www.linuxmint.com/edition.php?id=88 vyberu naši zemi. Odkaz co se mi následně otevře hodí chybu.

Ještě jeden dotaz
Na netbooku mám disk rozdělený na dva 100 a 180 GB oba jsou Primarní. Na první šahat nebudu.  Ten druhý musím předělat na Logický, abych s ním mohl pracovat. Dále ohledně místa - kolik Linuxu stačí

Díky za trpělivost

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #5 kdy: 10 Ledna 2012, 15:17:47 »
Ad. 1. zkus to třeba z německa, iso je stejné, jde jenom o vytížení sítě.
Ad. 2. záleží kolik hodláš mít nainstalováno balíčků a taky jak rozdělíš disky. Já osobně mám KDE se spoustou balastu na 15GB oddíle s 6GB volných, stačilo by mi 10GB. Přítelkyně debianí systém má 2.2GB.
Rozdělené to mám vždy tak, že mám zvlášť / a /home. (a proto data uživatelů nejsou v tom systémovém oddíle zahrnuta).
jinak myslím, že co se týče hw nároků, nebude se mint moc lišit od ubuntu, takže 5GB pro systém by mělo stačit.
edit 5GB pro systém + 2x velikost RAM pro swap oddíl.

Cleric

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 10 Ledna 2012, 16:24:56 »
Swap oddíl vytvořím kde?
Teď jsem zkoušel nabootovat z Flashky, ale nepodařilo. v BIOSu nemam volbu Flash.

EDIT
SWAP oddíl už mám.
« Poslední změna: 10 Ledna 2012, 16:30:55 od Cleric »

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #7 kdy: 10 Ledna 2012, 16:42:12 »
esc nebo F11, F12 (uz se presne nepamatuju) vyvolaji jednorazove menu kde si vyberes, z ceho bootovat.
tvorba swap oddilu zalezi na metode, kterou disk rozdelis - automaticke, asistovane nebo rucni. Tu informaci o velikosti oddilu jsem ti dal pro pripad, ze bys disk delil rucne, pak si muzes vybrat vse podle sebe. Jinak za tebe swap vytvori instalator sam.

Cleric

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 10 Ledna 2012, 16:46:53 »
Vše jsem vytvořil v Mini tool partition wizard. Už jsem se dostal i do boot menu, ale místo výběru os mi to napsalo Default a nic jiného. 

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #9 kdy: 10 Ledna 2012, 17:16:54 »
default to je grub unetbootinu, stalo se něco, když jsi to potvrdil?
právě pokud sis oddíly "předpřipravil", budeš pravděpodobně potřebovat použít ruční rozdělění, abys systému řekl, co má kam umístit...

Cleric

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 10 Ledna 2012, 17:22:19 »
Po potvrzení mi naskočil příkazový řádek BOOT:
Na tom jsem ztroskotal a nevím jak dál.

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #11 kdy: 10 Ledna 2012, 17:27:40 »
To ti to unetbootin packá. Mě se to občas taky stane, to pak místo něj použiju příkaz dd a je to. Předpokládám ale, že ty jsi ve windows takže tuhle možnost nemáš...nemáš nějakou jinou možnost jak vytvořit bootUSB? Acronis nebo tak něco?

Cleric

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 10 Ledna 2012, 17:36:42 »
Musel bych zkusit pohledat na exterňáku, kdysi dávno jsem něco takového použil.

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #13 kdy: 10 Ledna 2012, 18:28:04 »
nebo něco jako tohle http://www.pendrivelinux.com/run-linux-mint-9-from-a-usb-flash-drive/ , ostatně zkus počíst na těch stránkách, třeba některý z postupů bude fungovat...

Cleric

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 11 Ledna 2012, 01:45:53 »
Tak se mi tam podařilo dostat klasické Ubuntu. Vše ostatní zamrzlo na uvítací obrazovce. V Ubuntu mi nejede Touchpad, ale to bude otázka ovladačů. Ještě zkusím jinou distribuci.

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #15 kdy: 11 Ledna 2012, 08:46:58 »
Tyhle Asusy maj domršnej BIOS - je strašně non user friendly - už tady na to jedna téma bylo. Co se týká touchpadu, tak jsem s ním měl problémy na 11.04, kdy problém nastával v případě, že se touchpad vypnul kombinací přes klávesy FN, stejná kombinace touchpad nenahodila a musela se odmazat nějaká složka s nastavením, už si nepamatuju přesně co, řešil jsem to s Filipem Domincem.

Od 11.10 na Asus EeePC 1001PXD nemám problémy.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Cleric

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 11 Ledna 2012, 10:08:15 »
TouchPad už jede, stáhl jsem drivery. Jen mě zaráží že se mi podařilo nahodit přes USB flash jen Ubuntu.

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #17 kdy: 11 Ledna 2012, 11:24:21 »
to je problém některejch verzí unetbootin, nerozumí si s různejma distrama...
když se mi to stane použiju dd if=/cesta/k/iso of=/dev/sdx (usb flash) (můžeš zjistit pomocí fdisk -l pod jakým označením tam je, +zadává se celé zařízení, ne oddíl, tedy bez čísla) a je to... akorát se pak musí flashka porovnat v gparted ale funguje to spolehlivě...jo to usb musí být unmountlé. Jo a bacha, když si tenhle příkaz popleteš, tak dovede pořádně pocuchat systém, nemá to deset potvrzování a není návratu !!

Cleric

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 11 Ledna 2012, 11:31:16 »
Na další experimenty si radši už seženu externí DVD mechaniku  :D

Co jsem totiž zkoušel ty první instalace, tak to vždy skončilo na přihlašovací obrazovce. Ať už u Mintu nebo OpenSuse. Možná jsem měl ještě čekat, ale HDD a ani Flash nejevily žádnou aktivitu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.