Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vypnutí Ubuntu  (Přečteno 2152 krát)

Talbotixxx

• Návštěvník
Vypnutí Ubuntu
« kdy: 19 Ledna 2010, 17:26:01 »
Stáhl jsem si Ubuntu 9.10 (jsem začátečník) a momentálně používám Windows Xp,bylo mi řečeno,že když  Ubuntu naistaluju tak i přes to mohu požívat Xp i Ubuntu zároveň.A chci se zeptat,jestli je možnost popřípadě,že se mi např. nebude Unbuntu líbit,nebo tak něco....jestli je možnost ho normálně odinstalovat (odstranit) ??

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Vypnutí Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 19 Ledna 2010, 17:31:50 »

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #2 kdy: 19 Ledna 2010, 17:48:59 »
No, zas tak úplně zároveň ne - na jednom počítači ano, ale buď jedno nebo druhý (pokud tedy nepoužiješ wubi pseudoinstalaci)

Talbotixxx

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 19 Ledna 2010, 17:51:25 »
No tak jasně,že jedno,nebo to druhy,ale proste to de...Mít tam oba operační systémy.A k tomu odstraňování potřebuju CD? Takže ,když sem si to stáhl tak si ho musim vypálit,abych to mohl naistalovat a kdyžtak odinstalovat????....
« Poslední změna: 19 Ledna 2010, 18:10:25 od Talbotixxx »

didicko

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 19 Ledna 2010, 20:32:10 »
Musíš si vytvoriť diskový oddiel pre Ubuntu na svojom HDD (najlepšie 2, jeden pre systém a druhý cca 2GB pre swap).
Ideálne je pre Ubuntu uvolniť tak 20 GB. Potom už len vložiť Live CD do mechaniky, restart a ideš na to. Prípadné odstránenie Ubuntu vyriešiš zformátovaním Ubunťáckeho oddielu, napr. pomocou inštalačného CD Windows.
Ubuntu 14.04, 32-bit. , AMD Athlon 64 X 2 4400+, 2 GB RAM, nVIDIA GeForce 7300 GS

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #5 kdy: 20 Ledna 2010, 09:16:48 »
Můžeš používat i oba systémy najednou..já k tomu využívám VMware, systém je velmi svižný, rozdíl v podstatě nerozeznatelný od klasické instalace..já mám primární Ubuntu a v něm spuštěné XP..jde to i opačně, ale to by byla otázka spíš na fórum Windows..
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Talbotixxx

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 20 Ledna 2010, 10:07:41 »
Můžeš používat i oba systémy najednou..já k tomu využívám VMware, systém je velmi svižný, rozdíl v podstatě nerozeznatelný od klasické instalace..já mám primární Ubuntu a v něm spuštěné XP..jde to i opačně, ale to by byla otázka spíš na fórum Windows..

Ok.Mám jen otázku co myslíš tým Live CD??

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #7 kdy: 20 Ledna 2010, 10:21:54 »

No, tvá otázka patří k tomuto vláknu? V mém textu nějak nikde "LIVE CD" nevidím :)

Jinak jestli to měla být reakce na příspěvek uživatele "didicko", který se o Live CD zmiňuje, tak je to prostě bootovatelné CD, z kterého se instaluje systém
« Poslední změna: 20 Ledna 2010, 10:23:31 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10

Talbotixxx

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 20 Ledna 2010, 10:52:07 »

No, tvá otázka patří k tomuto vláknu? V mém textu nějak nikde "LIVE CD" nevidím :)

Jinak jestli to měla být reakce na příspěvek uživatele "didicko", který se o Live CD zmiňuje, tak je to prostě bootovatelné CD, z kterého se instaluje systém

Ok,ale v tom případě si to co sem stáhl musím na to CD vypáli...,nemůžu to pozžít normáýlně přez Daemon Tools ne??

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #9 kdy: 20 Ledna 2010, 11:05:15 »
Asi takhle...Vrátím se na začátek k tvému dotazu, situace je předpokládám taková,že máš Windows XP a uvažuješ o vyzkoušení Ubuntu. Máš takovéto možnosti:

1, nainstaluješ Ubuntu jako aplikaci pod Windows(přes Wubi) a jednoduše ho pak můžeš odinstalovat - jsou tady ale značné nevýhody ve využívání Ubuntu - já osobně nedoporučuji

2, Použiješ Ubuntu jako virtuální systém, na což musíš instalovat software, který ti tohle umožní..tímto způsobem téměř plnohodnotně využiješ všech možností, co Ubuntu nabízí..pokud ale moc nehovíš virtuálním systémům, mohla by to být spíš otrava, pač se ti třeba nepodaří zvolit vhodný virtualizační software a systém by ti pak neběžel plynule

3, jak už radil "didicko", to je podle mě nejrozumější varianta, vytvořit oddíl a přes bootovatelné CD (LIVE CD) instalovat nový systém..Ubuntu rozpozná, že máš na disku i Windows XP a zařadí ho do zavaděče. Takže po zapnutí PC dostaneš na výběr, do kterého systému chceš bootovat. Když se ti nebude Ubuntu líbit, jednoduše z Windows odstraníš oddíl, na kterém je Ubuntu a obnovíš zavaděč windows XP. Tahle varianta je nejbezpečnější a nejvhodnější pro maximální využití Ubuntu
« Poslední změna: 20 Ledna 2010, 11:07:44 od On »

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #10 kdy: 20 Ledna 2010, 11:07:19 »
Ok,ale v tom případě si to co sem stáhl musím na to CD vypáli...,nemůžu to pozžít normáýlně přez Daemon Tools ne??

pozžít normáýlně - to zní skoro jako bys to chtěl sežrat!!! :-)

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #11 kdy: 20 Ledna 2010, 11:13:29 »
3, jak už radil "didicko", to je podle mě nejrozumější varianta, vytvořit oddíl a přes bootovatelné CD (LIVE CD) instalovat nový systém..Ubuntu rozpozná, že máš na disku i Windows XP a zařadí ho do zavaděče. Takže po zapnutí PC dostaneš na výběr, do kterého systému chceš bootovat. Když se ti nebude Ubuntu líbit, jednoduše z Windows odstraníš oddíl, na kterém je Ubuntu a obnovíš zavaděč windows XP. Tahle varianta je nejbezpečnější a nejvhodnější pro maximální využití Ubuntu

Jen drobná poznámka - pokud seš naprostej laik a termíny jako "diskový oddíl", "zavaděč" a podobně ti nic neříkají, pozvi si raději nějakého zkušenějšího kámoše. Mohlo by se ti stát, že v průběhu manipulace s oddíly uděláš něco, čímž přijdeš i o ty Widle. Ne snad, že by to byla sama o sobě riskantní záležitost, ale neznalý člověk by s tím měl zacházet velice, velice opatrně.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #12 kdy: 20 Ledna 2010, 11:50:50 »
Jen drobná poznámka - pokud seš naprostej laik a termíny jako "diskový oddíl", "zavaděč" a podobně ti nic neříkají, pozvi si raději nějakého zkušenějšího kámoše. Mohlo by se ti stát, že v průběhu manipulace s oddíly uděláš něco, čímž přijdeš i o ty Widle. Ne snad, že by to byla sama o sobě riskantní záležitost, ale neznalý člověk by s tím měl zacházet velice, velice opatrně.
To je asi velmi důležitá poznámka :) Pravda pravda..pokud nemáš nějaké základy ohledně oddílů, oslov radši nějakého "ajťáka"

Talbotixxx

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 21 Ledna 2010, 13:00:20 »
Ok,ale tak ty "termíny budu potřebovat jen k tomu odistalování ne?? Takže když to mám v PC stažený tak to stačí vypálit na CD a normálně naistalovat né snad?....

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #14 kdy: 21 Ledna 2010, 13:21:09 »
Ano, to stačí a vše bude fungovat...spíš jde o to případné odstranění Ubuntu..Při instalaci budeš taky dotázán, kam chceš Ubuntu instalovat a tady dost razantně doporučuji si nastavit instalaci do ručnězvoleného oddílu..ale o oddílech musíš aspoň něco málo vědět, aby sis to nenainstaloval na oddíl, kde máš již stávající systém (Windows XP), případně nedej bože data (svou zálohu)..pokud o oddílech nemáš ponětí, bylo by opravdu fajn požádat někoho o to nainstalování..ta případná ztráta dat by nestála za to..

Talbotixxx

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 21 Ledna 2010, 18:28:13 »
No,tak to jen stačí  naistalovat na jiný disk...(když mám XP na "C" tak tohle dám třeba na "H"...

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #16 kdy: 21 Ledna 2010, 18:46:55 »
No,tak to jen stačí  naistalovat na jiný disk...(když mám XP na "C" tak tohle dám třeba na "H"...

Typická Woknářská degenerace, tomu se nevyhne nikdo včetně mně :D ..Linux se tě nebude ptát formou písmenek, jako tomu je člověk zvyklý u windows. Linux je řešen adresářovou strukturou, takže tvé H: se v linuxu nachází třeba jako /dev/sda3 (ve Windows by to znamenalo něco jako c:\dev\sda3 - vypadá to hodně blbě, ale jen pro pochopení, to úvodní lomítko "/" je kořenový adresář...právě něco jako ve Windows "céčko")....potom tento oddíl najdeš jako složku, kterou si pro ten oddíl vytvoříš. S písmenkama se v Linuxu rozluč :)

Hlavně si nepleť pojmy "disk" a "oddíl"...pevný disk je hardwarová komponenta počítače, oddíl je jen vymezený prostor na pevném disku...takže jsi měl nejspíš na mysli instalaci na "jiný oddíl". Instalace na úplně jiný pevný disk by tvé starosti vyřešil kompletně, kde bys jen v Biosu nastavil, z kterého pevného disku má číst zavaděč jako první a v případě, že by se ti Ubuntu nelíbilo, jednoduše necháš v Biosu zavádět jen Windows..

Jen tak na rychlo jsem našel něco o mountování(připojení) oddílů. Určitě je nějaké lepší vysvětlení, ale na úvod do této problematiky by to něco dát mohlo
« Poslední změna: 21 Ledna 2010, 19:00:58 od On »

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 21 Ledna 2010, 19:36:36 »
Já bych začátečníkovi doporučil použít jen CD jako Live a tam se v klidu kochat ubuntu. A disku se to nedotkne ..... pro začátek plně dostačující. Nic se nemusí instalovat ani odinstalovávat, takže žádné nebezpečí pro data z neznalosti. ;)
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

Talbotixxx

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 21 Ledna 2010, 21:55:18 »
Kde si prisel na to ze sem to nepochopil?!

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #19 kdy: 21 Ledna 2010, 22:23:26 »
Z LIVE CD jsem se teda zas tolik nekochal...není to ono. Člověk si chce přizpůsobit systém k obrazu svému a než přijde na všechny vychytávky, chvíli to trvá..není to jen o jednom spuštění. Ubuntu má sakra co nabídnout :) Rozhodně bych doporučil instalaci na hdd..ale asi se mi to dobře kecá, pač nouzi o hdd zrovna nemám. Teď se mi tady ale povaluje jeden 10ti GB hdd, na kterém jsem Ubuntu měl a je plně dostačující..klidně PPLkem pošlu a můžeš testovat do aleluja :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.