Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: FTP server  (Přečteno 2499 krát)

WICKED

• Aktivní člen
  • *
    • Jiřička Jakub
FTP server
« kdy: 25 Listopadu 2009, 16:13:44 »
Dobry den,

prosim, nevim kam se uz obratit, hledam nejaky slusny navod jak si na svem pc rozchodit ftp? Jak pridat uzivatele?

Nastaveni FTP serveru, pridani uzivatelu, pripojeni na server atp?

Poradi me nekdo?

Dekuji
Linux Ubuntu 11.04
ntb => Lenovo ThinkPad SL510
  Jinak šťastny user Linuxu!

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re: FTP server
« Odpověď #1 kdy: 25 Listopadu 2009, 16:15:33 »
A má ten stroj veřejnou IP adresu?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

WICKED

• Aktivní člen
  • *
    • Jiřička Jakub
« Odpověď #2 kdy: 25 Listopadu 2009, 16:18:55 »
Zatim jeste ne, nechci to davat na verejnou, kdyz to neni jeste dodelane, ale ano, verejna potom bude ;-)
Linux Ubuntu 11.04
ntb => Lenovo ThinkPad SL510
  Jinak šťastny user Linuxu!

didicko

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 25 Listopadu 2009, 16:22:19 »
Ja tiež nemám verjnú IP, ale namiesto toho používam adresu vygenerovanú v Hamachi. Zatiaľ problém pri prenosoch cez FTP nebol, aj rýchlosť se v pohode.
Ubuntu 14.04, 32-bit. , AMD Athlon 64 X 2 4400+, 2 GB RAM, nVIDIA GeForce 7300 GS

jakub_N

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 01 Března 2010, 23:24:58 »
Dobrý den.
Omlouvám se pokud jsem v nesprávné položce fóra ale potřeboval bych poradit,
snažím se rozchodit FTP přes GADMIN-PROFTPD (protože jsem Widlák jak poleno potřebuji grafické prostředí.)
ale při spuštění se otevře okno programu a za krátko se samo opět zavře.

V terminálu při pokusu o spuštění hlásí následující:

jakub@FTP:~$ sudo proftpd
 - Fatal: <Anonymous>: missing arguments on line 61 of '/etc/proftpd/proftpd.conf'

--------------------------------------------------------------------------

jakub@FTP:~$ sudo gadmin-proftpd

(gadmin-proftpd:2691): Gtk-CRITICAL **: gtk_entry_set_text: assertion `text != NULL' failed
Segmentation fault
------------------------------------------------------------------------------

A tak jsem nahraný protože nevím co mám dělat, či jestli mi vůbec půjde.

Mohl by jste mi prosím někdo poradit co mám dělat nebo kde dělám chybu?
(V případě, že se rozhodnete mi pomoci, prosím o zacházení jako blbem. Jsem novic.)

Děkuji.

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 02 Března 2010, 00:09:02 »
V terminálu při pokusu o spuštění hlásí následující:

jakub@FTP:~$ sudo proftpd
 - Fatal: <Anonymous>: missing arguments on line 61 of '/etc/proftpd/proftpd.conf'
nechyba Ti tam aj parameter, ze co chces urobit?
Kód: [Vybrat]
sudo /etc/init.d/proftpd start pre start

jakub@FTP:~$ sudo gadmin-proftpd

(gadmin-proftpd:2691): Gtk-CRITICAL **: gtk_entry_set_text: assertion `text != NULL' failed
Segmentation fault
hmm tak tu neviem, podla coho si to instaloval?

Ja som to teraz za 5min urobil takto:
1. spustil som synaptic a nainstaloval gadmin-proftpd s nim sa mi nainstaloval automaticky aj proftd-basic. Pri instalacii som dal, ze proftpd bude standalone. Typ spustenia som vybral vsade manual.
2. isiel do menu Applications->System Tools a spustil GADMIN-PROFTPD
3. po spusteni som pridal usera a jeho adresare, nastavil som adresu ftp na 127.0.0.1, stlacil som activate a apply
4. spustil som browser a napisal:
ftp://127.0.0.1:21 zadal som meno heslo a bolo (zobrazili sa mi adresare)
dlhsie mi trvalo napisat tu odpoved do fora ako to rozbehnut, ajked je pravda, ze mam zakladne nastavenia, nic som tam nemenil a nenastavoval som SSL ...

Tak mozno nieco z tohto pomoze.
« Poslední změna: 02 Března 2010, 00:45:45 od petergula »
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

Peter33

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 02 Března 2010, 00:57:00 »
Možná bejt Tebou bych to raději konfiguroval ručně, ono zjistíš, že je to rychlejší, přehlednější, zálohovatelnější atp... A, když Ti to napíše při spuštění, že chyba je řádku 61, tak jednoduše se podíváš na řádek 61. :)))

prostě otevři v textovym editoru (gedit, nano...) soubor /etc/proftpd/proftpd.conf , v něm je uloženo nastavení proftpd serveru (v některých návodech se adresa umístění konfiguračního souboru může lišit).

gksudo gedit /etc/proftpd/proftpd.conf

Zjistíš, že doplňovat hodnoty v textovym souboru neni tak složitý. :) Když zadáš do Google konfigurace Profptd, tak najdeš hafec návodů...
Musíš se taky rozhodnout, zda chceš třeba anonymní ftp (chceš mít nějakej adresář, nejspíš ke čtení, který bude moci kdokoliv přes ftp navštívit), nebo ftp server třeba použít k přihlášení lokálních uživatelů (každej se přihlásí a bude svůj home adresář k dizpozici), nebo něco složitějšího (třeba virtuální uživatele, uživatele v MySQL databázi...)

Nezapomeň povolit ve firewallu (http://wiki.ubuntu.cz/UFW ) port pro ftp... pokud chceš mít ftp přístupný z netu (až budeš mít veřejnou ip) a máš doma router, budeš v něm pak asi protunelovat port do vnitřní sítě.
A nezapomen taky po změně a uložení konfiguračního souboru restartovat ftp server (sudo service profptd restart), aby se projevili změny.

Návody na profptd server  (návody se podle distribuce liší, hlavně způsob instalace a umístění konfiguračního souboru se může lišit) :

http://www.fi.muni.cz/~kas/p090/referaty/2002-podzim/skupina14/ftp.html#proftpd
http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:prirucka:ftp
http://www.proftpd.org/

Návody na vsftpd server (sám používám):

http://www.tachec.org/howto/vsftpd/introduction/
http://www.linuxexpres.cz/praxe/zakladni-konfigurace-bezpecneho-ftp-serveru

hoffmann

• Aktivní člen
  • *
  • Linux user number: 480304
« Odpověď #7 kdy: 02 Března 2010, 07:14:15 »
Profptd je dobry ftp server, ale me se ho nepodarilo rozchodit podle rady navodu ani za 14 dnu. Konfigurace je jednoducha, ale neslo se prihlasit k ftp uctu. Nevim kde byla chyba. Presel jsem tedy na Pure-ftpd a za 5 min. bylo hotovo. Konfigurace je jednoducha. Ne serveru ho pouzivam uz nekolik mesicu a naprosta spokojenost. Navody na Pure-ftpd najdes na netu.
Debian Jessie | Kernel 3.16.0-4-amd64 | XFCE 4.10,
- notebook HP630 Intel Pentium Dual Core B960 2,2 GHz | 6 GB DDR3 1333 MHz | Intel HD Graphics | HDD Toshiba 320 GB 5400 RPM S-ATA | DVD+/-RW SuperMulti DL s LightScribe 
- is dead notebook Asus A9RP Celeron M440 1,86 GHz | grafika ATI Radeon Xpress 200m | HD 60 GB | pamet DDR II 1024 MB | DVDRAM GSA-T40N HL-DT-ST | Wi-Fi ASUS

jakub_N

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 20 Března 2010, 21:09:15 »
Lidičky...
Mooooooc vám děkuji za pomoci.
Nicméně ještě jednu bych potřeboval....
V GADMIN-PROFTPd nedokážu dát k vytvořenému účtu více než jednu složku. Když jí přidám tak prostě není vidět, ačkoliv je zanesená v účtu.
Mám vícero disků, ale nedokážu je sloučit pod jeden účet. Pro každý disk musím vytvořit extra účet...
To je asi nějaká blbost ne?

Jestli budete vědět co s tím, poraďte prosím...
Děkuji.

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 21 Března 2010, 16:34:58 »
Lidičky...
V GADMIN-PROFTPd nedokážu dát k vytvořenému účtu více než jednu složku. Když jí přidám tak prostě není vidět, ačkoliv je zanesená v účtu.
Mám vícero disků, ale nedokážu je sloučit pod jeden účet. Pro každý disk musím vytvořit extra účet...

Děkuji.
Co znamena, ze ju nie je vidiet? pri pripajani ju specifikujete a nepripoji sa Vam? Lebo defaultne bez cesty je nastavena iba jedna, na druhu sa treba odkazovat aj s cestou. Popr. sa da na disku vytvorit adresar a donho symbolicke linky na oba adresare a do ftp dat potom tento adresar. Teda dufam, ze som to dobre pochopil.
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

jakub_N

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 22 Března 2010, 11:47:03 »
Lidičky...

Děkuji.
Co znamena, ze ju nie je vidiet? pri pripajani ju specifikujete a nepripoji sa Vam? Lebo defaultne bez cesty je nastavena iba jedna, na druhu sa treba odkazovat aj s cestou. Popr. sa da na disku vytvorit adresar a donho symbolicke linky na oba adresare a do ftp dat potom tento adresar. Teda dufam, ze som to dobre pochopil.

Jde o to, že používám gadmin rozhraní, protože se moc neorientuji v příkazech
ale když vytvořím účet a přiřadím mu složku, tak je v ftp konzoli uvedena jako
<anonymous /media/sdb1/audio> - to je home directory uživ. účtu

když k tomuto připojím další složku která je umístěna na jiném disku zobrazí se v konzoli jako
<directory /media/sdc1/video>    - tuto složku bych chtěl zobrazovat společně s tou první aby měl uživatel možnost si vybrat. jenže se mi ve výsledném kořenovém adresáři na ftp klientovi nezobrazí.

= když se uživatel naloguje ke svému účtu, chtěl bych aby mohl otvírat složky audio i video.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Skoušel jsem vytvořit domácí složku na disku a do ní vložit zástupce obou výše jmenovaných složek.
Výsledkem byla ale prázdná domácí složka a zástupci nikde.

Nevím jestli nemám moc vysoké nároky. :-\

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.