Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunkční myš  (Přečteno 3109 krát)

pascal

• Návštěvník
Nefunkční myš
« kdy: 18 Ledna 2010, 12:47:01 »
Zdravím,
Zdravím všechny,
po zkoušce live linuxů jsem se rozhodl nainstalovat Ubuntu 9.10, což se po delší době celkem úspěšně povedlo.
Bohužel nefunguje mě stará myš (s tím placatým konektorem - seriový RS 232 ?), USBčková jede bez problémů. PC je stará "šunka" s pouze 2 USB, takže jestli by to šlo... Také se mě nepodařilo nainstalovat tiskárnu na Paralelní konektor (použil jsem Paralelní - USB red. kabel, jestli to souvisí, klávesnice s velkým kulatým(PS 2 ?) - bez problémů. Děkuji za každou radu pro úplného lajka.

PC Pentium 366
     SD RAM 256+32 MB
     Video asi 4 MB

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: Nefunkční myš
« Odpověď #1 kdy: 18 Ledna 2010, 13:18:32 »
Rozchodit seriovou mys se mi taky nepodarilo, ale je pravda, ze jsem tomu moc casu nevenoval. Pokud slape USB, tak asi nema cenu spekulovat, jak na seriovou, pocet USB portu rozsiri USB hub.
Klavesnice s velkym kulatym bude DIN (petikolik) - PS 2 je s malym kulatym  :)

S tou tiskarnou si nejsem jisty, jak to vlastne je? Tiskarna ma paralelni port a pouzivas redukci na USB pocitace? V takovem pripade budes potrebovat ovladac na tu redukci. Na druhou stranu, pocitac se seriovym portem a DIN klavesnici by mel mit i paralelni port - nejde to pripojit primo?
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 18 Ledna 2010, 13:37:37 »
Na tenhle stroj bych rozhodně nedával novější verze Ubuntu. Co mám zkušenost tak svižnější na starších strojích je Ubuntu 8.04.4 LTS nebo Debian(ale zde si nepamatuju jak kerá verze).
Nicméně masochizmu se meze nekladou. :) A vyhovuje-li Ti to nakonec proč ne.
« Poslední změna: 18 Ledna 2010, 13:40:57 od Rovano »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

NoWin

• Host
« Odpověď #3 kdy: 18 Ledna 2010, 13:51:45 »
Dej si tam Lennyho, minimum problémů, s GNOME ihned po instalaci zabere v RAM ~90MiB, když si tam nainstaluješ E17 a trochu to otweakuješ, dostaneš se na ~70MiB i míň. Pokud na tom funguje síť, na instalační médium je nejvhodnější vypálit tzv. BusinessCard obraz, ten má do 40MiB → http://www.debian.org/CD/netinst/#businesscard-stable. Sice to bude při instalaci jen a jen stahovat, ale získáš systém už aktualizovanej.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 18 Ledna 2010, 13:56:51 »
Dej si tam Lennyho, minimum problémů, s GNOME ihned po instalaci zabere v RAM ~90MiB, když si tam nainstaluješ E17 a trochu to otweakuješ, dostaneš se na ~70MiB i míň. Pokud na tom funguje síť, na instalační médium je nejvhodnější vypálit tzv. BusinessCard obraz, ten má do 40MiB → http://www.debian.org/CD/netinst/#businesscard-stable. Sice to bude při instalaci jen a jen stahovat, ale získáš systém už aktualizovanej.

Ale je to nejpomalejší způsob :) Nebo už to umí vícenásobné stahování, pokud je dimenzivaná linka na to?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

pascal

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 02 Února 2010, 12:10:35 »
Co se tiskárny týče, má paralelní port. Nejprve jsem zkusil proto standardní kabel (paralelní - paralelní). Nepodařilo se to. Tak jsem vytáhl redukční kabel paralelní - USB. To se povedlo a tiskne, žádný ovladač jsem nedoplnil. Z toho celého mam pocit (nefunguje také interní FDD), že už v Ubuntu 9.10 tyto staré věci nejsou podporovány, nebo jde o jen částečnou podporu základní desky?
Do přechodu na jiný operační systém se mě moc nechce, radši oželím tyto drobnosti. Jsem rád, že chodí aspoň to ostatní - e-mail, internet, předinstalované hry. . .
Děkuji ze všechny rady.

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
« Odpověď #6 kdy: 02 Února 2010, 12:23:01 »
Starý HW má většinou dobrou podporu v nových ditribucích. Problém myslím bude že USB je standartu PnP ale sériový port ne , tedy systém neuvidí zařízení dokud semu to explicitně nmeřekne.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 02 Února 2010, 13:35:38 »
Nečetl jsme to celé, ale myš:

http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,12934.0.html

Stačí vytvořit a vložit do něj část:
Citace
Section "InputDevice"
   Identifier   "Configured Mouse"
   Driver      "mouse"
   Option      "CorePointer"
   Option      "Device"      "/dev/ttyS0"
   Option      "Protocol"      "Microsoft"
   Option      "ZAxisMapping"      "4 5"
   Option      "Emulate3Buttons"   "true"
EndSection

Stačilo zadat do vyhledávání: "seriová myš"

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

pascal

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 04 Února 2010, 12:07:36 »
Můžeš prosím pro laika? Kam to mám zapsat? Zřejmě něco jako registry ve Windows? Prosím co nejpodrobněji.
Moc dík.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 04 Února 2010, 13:09:53 »
Stačí si pročíst odkazované vlákno. Zapsat do souboru "/etc/X11/xorg.conf". Pokud neexistuje, tak ho vytvořit.

Jak na editaci pomůže třeba návod na wiki.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

pascal

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 11 Února 2010, 18:22:35 »
Po delším boji s nedostatečnými právy se mi povedlo soubor doplnit (překopíroval jsem do text editoru Gedit).
Při dalším startu vyskočila chybová hláška a nastartoval v "omezeném grafickém modu". Sériová myš stejně nefungovala. . . Po odstranění souboru bez hlášky, sériová myš nefunkční.
Přesto děkuju za všechny rady.

PetaT

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 12 Února 2010, 18:24:42 »
nejsem si uplně jistý jak ale už mi to chodí

sudo mdetect -vx po enter hýbat myší - mělo by to ukázat čísla jak se hýbe myš

když se dozvíme jak je připojená myš např na /dev/ttyS0 protokol microsoft
a taky zjistíme jestli myš žije

instalovat gpm

potom spustit

inputattach --microsoft /dev/ttyS0

a mělo by to fungovat teda aspoň na zkoušku na konzoli (měl by být vidět kuzor od gpm)

ještě je třeba dopsat řádek do /etc/rc.local (udělá to napojení myši i pro X-ka)

dopsat inputattach --microsoft /dev/ttyS0 &

a potom restart

pascal

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 24 Února 2010, 13:27:24 »
sudo mdetect -vx ? tento příkaz mě nefunguje, je neplatný.

PetaT

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 24 Února 2010, 19:49:34 »
ano příkazy které nefungují je třeba doinstalovat např
sudo apt-get install mdetect

doinstaluje mdetect z internetu (pokud funguje)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.