Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: po instalaci černá obrazovka (wubi i standard)  (Přečteno 2841 krát)

teddy

• Návštěvník
po instalaci černá obrazovka (wubi i standard)
« kdy: 13 Března 2010, 14:03:06 »
Zdravím,

rád bych vyzkoušel ubuntu, ale nejde a nejde. Jsem začátečník v linuxu, ale řešení k mému problému jsem nenašel, resp. jedno je tady:
http://www.abclinuxu.cz/hardware/sestavy/notebooky/compaq/compaq-evo-n1015v

ale řeší jen instalaci. Mně instalace jde, po ní nic nenaběhne, pouze černo bez aktivity disku a čehokoliv dalšího (naběhne pouze záchranný režim s příkazovou řádkou). Týká se wubi instalace i normální na partition

Hardware:
Compaq Evo N1015v
Athlon XP 1500+ 512MB RAM LCD 1024x768 graficka karta ATI Radeon IGP320M (U1) (16 až 64 MB sdílené) 4336 [ALi] M5229 IDE 320GB ATA disk WD.

Dělá to i po výměně disku, problém zřejmě bude v grafice(?), ale nevím, jak to vyřešit. Něco napsat v záchrannm režimu?

Případné díky za váš čas!

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: po instalaci černá obrazovka (wubi i standard)
« Odpověď #1 kdy: 13 Března 2010, 14:40:41 »
Pri tej normalnej instalacii si nabootoval livecd a odtial instaloval? Alebo ti nenabehol ani livecd. Kontroloval si cd na chyby?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

teddy

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Března 2010, 14:42:18 »
Pri tej normalnej instalacii si nabootoval livecd a odtial instaloval? Alebo ti nenabehol ani livecd. Kontroloval si cd na chyby?

ano instalace byla z livecd a vše v pořádku. chyby na cd jsem nekontroloval, jelikož instalace proběhla... Ale to same se deje i pres wubi instalaci, tak jsem nepredpokladal, ze chyba bude v CD...

Bonzo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 13 Března 2010, 14:47:21 »
A zkoušel jsi nainstalovat jinou verzi?..
Lenovo Y570
Kubuntu 13.04

teddy

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 13 Března 2010, 14:49:41 »
A zkoušel jsi nainstalovat jinou verzi?..

pouze nejnovější, jelikož jsem si myslel, že bude největší šance úspěchu. To mám zkoušet různý verze? Já myslel, že nová bude prostě co do podpory obsahovat i to co stará, proč by neměla...

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 13 Března 2010, 15:09:31 »
a nezkoušel si jen čirou náhodou verzi 10.04. Lucid Lynx že ne?
to je totiž zatím jen testovací verze takže ti nemusí vůbec fungovat.

9.10. a 9.04 jsou poslední stabilní verze, pokud si zkoušel 9.10. mužeš vyzkoušet i 9.04
Fire's in my soul, steel is on my side

teddy

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 13 Března 2010, 15:13:44 »
a nezkoušel si jen čirou náhodou verzi 10.04. Lucid Lynx že ne?
to je totiž zatím jen testovací verze takže ti nemusí vůbec fungovat.

9.10. a 9.04 jsou poslední stabilní verze, pokud si zkoušel 9.10. mužeš vyzkoušet i 9.04

ne, to jsem opravdu nezkoušel. Vážně myslíte, že problém bude ve verzi či CD? Dostanu se do záchranného režimu,resp. do černé obrazovky s příkazovou řádkou. Snad by se to dalo nejak vyřešit odtud

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 13 Března 2010, 15:18:26 »
Co sa stane ked v tom zachrannom rezime zadas
Kód: [Vybrat]
startx
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

teddy

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 13 Března 2010, 15:23:15 »
Co sa stane ked v tom zachrannom rezime zadas
Kód: [Vybrat]
startx

díky za radu, jsem ted na jinem pc, vyzkousim vecer. Ale to mě nenapadlo - je to predpokadam prikaz pro start okenniho manazeru... Je na netu nekde seznam prikazu pro tenhle zachranej rezim? Mohl bych postupne vyzkouset vsechny myslitelne, abych tady nezdrozoval...

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 13 Března 2010, 15:28:10 »
Zachranny rezim je normalne spustene ubuntu bez gr. prostredia a spravom root. Cize funguju vsetky prikazy a s najvyssimi pravami. Cize pozor na to co zadavas. Ak si nebudes isty co robis radsej sa tu niekoho opytaj ako spustit prikaz ktori ti zlikviduje vsetky OS na disku. :)

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 13 Března 2010, 15:49:58 »
brzda je boužel grafická karta. Ptal jsem se stríčka googla a stouhle konfigurací jsou hodně problémy. Teda nenašel jsem nic kloubnýho pro ubuntu ale prý podpora grafické karty se liší podle distribuce. Takže pokud tomu tak je, tak startx nepomůže.
snad by mohlo pomoci změnit ovladač grafické karty.
« Poslední změna: 13 Března 2010, 15:51:31 od pepéé »

teddy

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 13 Března 2010, 16:06:33 »
brzda je boužel grafická karta. Ptal jsem se stríčka googla a stouhle konfigurací jsou hodně problémy. Teda nenašel jsem nic kloubnýho pro ubuntu ale prý podpora grafické karty se liší podle distribuce. Takže pokud tomu tak je, tak startx nepomůže.
snad by mohlo pomoci změnit ovladač grafické karty.

hmm, díky. Podívám se po nejakem tom ovladaci. A nebo jinou distribuci. Startx taky ale vyzkousim.

ten ovladac mam ale nainstalovat jak? ve windows? to preci nepomuze linuxu, a do linuxu se nedostanu
« Poslední změna: 13 Března 2010, 16:27:43 od teddy »

teddy

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 14 Března 2010, 11:26:43 »
tak jsem nšel nějake druvery pro moji grafiku, ale nevim, jak je tam ma dostat, kdyz se do linuxu nedostanu. Mozna zkusit je nainstalovat skrz tu prikazovou radku v zachr. rezimu. Ale jak?

Nalezl jsem napr toto:
http://rzr.online.fr/docs/comp/gfxcard.htm

ale jak to z toho nainstalovat netusim (nejaky prikaz na instalaci z www? ani netusim, jstli to vubec jde)

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 14 Března 2010, 22:14:06 »
možná bych vyzkoušel nainstalovat ovladač přes Envy. Nejsem si jistej jestli ubuntu repozitáře obsahují i envy ale za pokus to stojí.
nainstalovat přes terminál: apt-get install envy
pak envy spustit a řídit se pokyny pro instalaci.
případně bych přecejen vyzkoušel starší verzi Ubuntu

teddy

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 15 Března 2010, 22:13:18 »
možná bych vyzkoušel nainstalovat ovladač přes Envy. Nejsem si jistej jestli ubuntu repozitáře obsahují i envy ale za pokus to stojí.
nainstalovat přes terminál: apt-get install envy
pak envy spustit a řídit se pokyny pro instalaci.
případně bych přecejen vyzkoušel starší verzi Ubuntu

díky za rady. Envy jsem vyzkoušel, vše proběhlo, jak mělo a vypadalo to slibně (pouze se musí napsat sudo apt-get install envyng-core, je nova verze a to core je pouze pro zachranny rezim), ale po restartu opet cerno jako predtim.
Zkusil jsem taky startx v konzoli, ale vyjel mi krasny error. Prikladam foto, anzto nevim, jak se dostat k logu
« Poslední změna: 15 Března 2010, 22:15:33 od teddy »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.