Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Co mi žere RAM? [vyřešeno]  (Přečteno 3536 krát)

LordAli

• Aktivní člen
  • *
Co mi žere RAM? [vyřešeno]
« kdy: 14 Ledna 2010, 16:26:20 »
Dobrý den,
chci se zeptat, jak zjistím, co mi žere už od startu 200MB z RAM?
Po instalaci Ubuntu samo spotřebovalo okolo 180 - 200 MB z RAM. Po instalaci pár programů (včetně virtualboxu - na který mám podezření, ale je jen nainstalovaný...neběží!) mi to začalo už od startu žrát 450 MB. Ve sledování systému nic nevidím. Na conky mám sledování využitelnosti RAM, kde mi to ukazuje kolem 450 MB. Součastně s tím teď přišla aktualizace na nový jádro. Takže nevím kde je problém a ani netuším, kde ho zde hledat....poradíte, pls?

Edit: Oprava titulku. PP
« Poslední změna: 16 Ledna 2010, 13:25:54 od Pavel Půlpán »
Intel Core i5-750
Gigabyte P55-UD3A
NVidia GTX260  ASUS F2J-5D003, ATI Mobility X1400 Debian Lenny (byvavalo)

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re: Co mi žere RAM?
« Odpověď #1 kdy: 14 Ledna 2010, 16:30:18 »
Myslím že 450M je v Ubuntu docela normální...

Zkus v terminálu příkaz top - vypíše ti info o využití systému a největší žrouty. Výpis zastavíš klasickým ctrl+c
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 14 Ledna 2010, 16:43:06 »
byla tu anketa o zravosti ubuntu. zkus zahledat a uvidis, co je normalni;) zkus prohlednout spustene procesy a sluzby, ktere se pousti pri startu napriklad programem boot up manager (apt-get install bum)
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

NoWin

• Host
« Odpověď #3 kdy: 14 Ledna 2010, 16:49:00 »
Ta anketa je tady, takže si to přečti, vyhoď Ubuntu a dej si tam Debiana ;D

LordAli

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 14 Ledna 2010, 16:59:36 »
Myslím že 450M je v Ubuntu docela normální...

Zkus v terminálu příkaz top - vypíše ti info o využití systému a největší žrouty. Výpis zastavíš klasickým ctrl+c

Dekuji...vypis jsem dostal, ale nic podezreleho co by bralo 200 MB RAM tu nevidim. Jinak v linuxech jsem s vyuzitim RAM po startu systemu nad 250 MB nikdy nesel. Pripada mi to spis na nejakou sluzbu, ktera neni v procesech jen tak videt...ale netusim....nekde tech 200 MB musi mizet....leda ze by conky lhalo.

Ale je mi to divny, protoze jak spustim VB, ktery si uzere dalsich 500MB, tak se mi zahlti cela RAM, takze to vypada, ze je pravda nekde uprostred.

Anketu jsem uz pred zadanim dotazu nasel, i jina temata, ale vzhledem k tomu, ze HW na notasu menit nemuzu a za tech par let uz vim, kolik mi to na linuxech bere, tak vim, ze nad 250 MB neco neobvykle zere. Jen nevim kde to presne hledat, log soubory moc neznam a Ubuntu pouziva uvodni obrazovku misto vypisu...jako napr. Debian. Nevite jeste nekdo?

EDIT: Ted jsem mel od vydani Lennyho, ale po vanocich byla reinstalace celyho notasu a nova instalace nerozchodila "debilni" ATInu, zatimco novy Ubuntu jo, takze ted zase Ubuntu  ;)
Intel Core i5-750
Gigabyte P55-UD3A

NoWin

• Host
« Odpověď #5 kdy: 14 Ledna 2010, 17:02:41 »
Máš 32-bita, nebo 64-bita?

LordAli

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 14 Ledna 2010, 17:04:50 »
32-bit Centrino Duo,
ATI X1400 (momentalne na Ubuntu bezi na svobodnych ovladacich)
1GB RAM
Intel Core i5-750
Gigabyte P55-UD3A

NoWin

• Host
« Odpověď #7 kdy: 14 Ledna 2010, 17:14:29 »
Zajímavý, jednomu klientovi jsem na starší Asusárnu s X1300 dával Lennyho a se svobodným ovladačem jede docela dobře.
Hele, spusť gnome-system-monitor, klepni na kartu "Procesy", nahoře "Zobrazit", zvol "Všechny procesy" a pak se podívej, co Ti tam žere.
Dále můžeš vyzkoušet pro Ubunťáka hubnoucí kúru, najdeš tady i jinde spoustu tweaků, jak minimalizovat spotřebu paměti, zvýšit výkon a zrychlit start.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #8 kdy: 14 Ledna 2010, 17:31:24 »
Hehe, já vlastně nikdy nesledoval, kolik co žere, takže jsem myslel, že mých spotřebovaných 2GB RAM je normální :) - mám puštěné v podstatě 2 firefoxy, Esmska, gDesklets, Thunderbird a programovací Quanta...ale když nad tím tak přemýšlím, 2GB z 3,2GB RAM není zrovna málo :)

V práci mám 1GB RAM a ty samé programy + prohlížeč Opera a žere mi to v podstatě celou RAmku - tedy 1GB + nějakých 100MB ze SWAP..což je celkem zajímavé. Doma i v práci mám naprosto totožný systém - 9.04.

Každopádně abys viděl výpis při startu systému, stačí, když v menu.lst změníš řádek

Kód: [Vybrat]
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-17-generic root=/dev/sda1 ro xforcevesa quiet splash na
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-17-generic root=/dev/sda1 ro xforcevesa quiet nosplash
« Poslední změna: 14 Ledna 2010, 17:32:59 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

LordAli

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 14 Ledna 2010, 17:46:06 »
Je v tom nejaka zrada  ???

Pomoci Boot-up manageru jsem zkousel povypinat kde co, ale stale to zralo 0,5GB pameti. Nakonec jsem zkusil vypnout jen bluetooth (ktery jsem stejne nevedel jak se vypina a samo mi ho to pri kazdym startu zapnulo) a virtualbox kernel. Provedl restart a Ubuntu zralo uz jen 187 MB  :P Nicmene me zajimalo cim to bylo, tak jsem zkusil nahodit Virtualbox, kterymu se nechtelo fungovat bez spustenyho kernelu. Po spusteni virtualbox-kernelu fungoval i virtualbox.

Modry zuby jsem nezkousel zapnout, protoze jsem rad, ze uz mi neco nezere 250MB, ale jeste se uvidi behem tydne, jestli to ted jen tak naoko nic nezere. Kdyz to bude dobry, tak dam vedet.

Predtim jsem se jeste blbe vyjadril. Ve sledovani systemu -> procesy nic videt nebylo, ani v terminalu-> $ top. Ale ve sledovani systemu -> zdroje bylo videt, ze je obsazeno 50% (490MB) RAM.

Jinak k tomu Debianu, taky jsem zprovoznil ATI za 10 min. podle jejich wiki a spokojene ho doted pouzival i se zprovoznenym 3D, ale jen do te doby, nez jsem zkusil pouzit Mplayer misto VLC, kdy jsem zase resil jak to ma vykreslovat. Na OpenGL to behalo par snimku za sekundu, tak jsem se kouknul do terminalu a 3D zase nebezelo...prestalo behem aktualizaci kernelu fungovat. Nasledovala reinstalace kvuli predelani partition a pak mi nefungovala jak grafika, tak v terminalu nechodily nektere systemove prikazy...hlasilo to command not found na uplny zakladni prikazy. Takze jsem zkusil Ubuntu, ktery zatim jaks takz funguje. Jinak jsem byl spokojeny uzivatel Lenny, protoze jak jsem vsechno nastavil a zprovoznil, tak to fungovalo bez problemu...ale ty ATIny...AMD never more.

Jj, ale muj komp ma 1GB RAM a kdyz mi neco se systemem 0.5GB a pak si pustim VB, ktery sezere dalsich 512 MB, tak uz ziju jen ze swapu a rychlost systemu je asi jako 286 bez turbo :o Proto jsem chtel vedet co se to v systemu deje. Jinak diky

Dekuji vsem za pomoc, jeste dam behem tydne vedet, jestli to uz nezere.
« Poslední změna: 14 Ledna 2010, 17:48:37 od LordAli »
Intel Core i5-750
Gigabyte P55-UD3A

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #10 kdy: 14 Ledna 2010, 18:33:19 »
Pokud systém nepoužívá swap, hodně starosti o RAM za hlavu. Pěkné (a hlavně praktické!) pojednání na téma "Linux mi žere strašně moc RAM" najdete třeba na
http://www.linuxatemyram.com/play.html

Pokud často swapuje, tak je to samozřejmě něco jiného, a je potřeba povypínat zbytečnosti.

Např. u mě s 1GB RAM
arrange@lean:~$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:           993        670        323          0         63        343
-/+ buffers/cache:        262        730
Swap:         1051          0       1051
Důležitý je řádek -/+ buffers/cache, kde vidím, že mi systém zabírá 262M RAM, a 730M mám volných. Swap je na nule.

http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

LordAli

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 16 Ledna 2010, 10:37:16 »
Tak me tu RAM asi zralo neco z Bluetooth, protoze mi to uz zabira RAM normalne. Stacilo jen vypnout v boot-up manageru bluetooth. Zrejme je v tom ovladaci neco spatne, ze ten driver zere 250MB.

Tak diky
Vyreseno
Intel Core i5-750
Gigabyte P55-UD3A

LordAli

• Aktivní člen
  • *
Re: Co mi žere RAM? [vyřešeno]
« Odpověď #12 kdy: 22 Března 2010, 21:55:44 »
Tak to asi bluetooth nebylo. Obcas to zacne delat, ale vetsinou to po restartu zmizi, nekdy ne. Takze netusim WTF is going on? Ale je to urcite nejaka sluzba/driver, ktera neni normalne v procesech videt.
Intel Core i5-750
Gigabyte P55-UD3A

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.