Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: blokové zařízení /dev/sr0 je chráněno proti zápisu, připojuji pouze pro čtení  (Přečteno 3023 krát)

danJ

• Host
            Pomozte mi prosím někdo jak odstranit tenhle problém,Ubuntu 9.10 používám od října vcelku bez problému,vše jsem zatím vyřešil díky návodům a díky tomuto foru,.Ted jsem provedl instalaci do třetího počítače a narazil na tento problém.
            Ve všech počítačích jsem dříve i ted po změně systěmu používal dvdram ,na dvou pčítačích proběhl přechod bez problemu a automaticky ale v posledním počitači se nemůžu dostat přes uvedenou hlášku.
Nevím jestli vadí že v něm mám dvě mechaniky dvd a dvdram, ale nemám problém s přístupem k nim,už asi týden čtu laboruji s nastavením fstab  a a práv uživatele  ale bez výsledku. 
           Ve win mi dvdram šlapala,a ted na ni nejde zapisovat,zkoušel jsem i víc disků ale bez výsledku,prostě nevím jak odstarnit tu ochranu proti zápisu,tahle mechanika je nejstarší,že by to mohl být důvod?.
             Předem děkuji za každou pomoc     

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

danJ

• Host
              Dobrý den chci vám především poděkovat za vaši ochotu a zájem pomoci berte, mne prosím stále jako spokojeného začátečníka.Nenapíšu vám co jsem vše vyzkoušel protože toho bylo hodně i ten vámi odkazovaný postup ale výsledek je pořád stejný.Dnes jsem ještě vyzkoušel vypálit cd a to šlo ale u dvd stejná hláška disk pouze pro čtení.No ale přeci mě dneska něco trklo,celý týden jsem se soustředoval na to jak správně připojit dvd v fstab a teprve dneska jsem si všiml že na začátku výpisu je nějaky text který v druhém počitači nemám  nevím jestli s tím zápisem nesouvisí tak vám ho posílám.Jenom připomínám že nemám problém s přípojením mechanik ani s načítáním obsahu dvd ale pouze s vypalovaním dvd a dvdram. 

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=eddeb711-5493-4441-afa0-e34503fded3b /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=5cf0f2f4-32e0-482e-9d76-3ed56908fc3f none            swap    sw              0       0
#/dev/sr0       /media/dvdram0   auto user,noauto     0       0
#/dev/sr1       /media/dvd1      auto user,noauto     0       0
                                                                  Ještě jednou moc děkuji za váš čas pomoc

danJ

• Návštěvník
          Tak ted už vim,že ten výpis který jsem poslal je  kničemu a problém je vněčem uplně jiném.Vypalovačka kterou jsem nemohl rozchodit je asi 4 roky starý samsung na ide kabelu a to bude asi celý problem,ani 2 roky starou vypalovčku LG  na ide jsem nerozchodil a to jsem to zkoušel na dvou počítačích.Až připojená sata mechanika  fungovala hned.Jediný odkaz na tento problém jsem nalezl na abc linuxu a byl z roku 2007,znamená to tedy ,že se od té doby problém nevyřešil a ubuntu 9.10 stále neumí po ide vypalování DVDRW A DVDRAM ale pouze CD?
           Také mě překvapuje že mi nikdo nedokázal tuhle jednoduchou věc poradit ani jsem kromě toho jednoho odkazu nic na toto téma nenašel.Snad tohle moje samopsaní aspon někomu trochu pomůže a já bych byl rád kdyby někdo linuxu znalejší  poradil pokud to jde zpusob jak rozchodit ide mechaniku DVDRW ,nebo jsem snad jediný kdo na dvou počitačích nerozchodí ani jednu ze dvou ide mechanik? 

donny

• Závislák
Zkoušel jste postupy z http://wiki.ubuntu.cz/DVD-RAM ? Zejména tedy formát UDF (zřejmě je nutná instalace balíku udftools).
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

danJ

• Návštěvník
                Uvedené postupy už znám zpaměti ,zkoušel jsem všechny formáty se stále stejným výsledkem,ale díky tomu že jsem se v tom hrabal skoro měsíc tak  jsem se aspon naučil spoustu nových věcí ,taky dobrý.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.