Díky, pochopil jsem. K tomu, abych měl právo instalovat, potřebuji oprávnění a nainstalované balíky, se vždy a každému kdo instaluje z repozitářů nainstalují do nějakého stejného adresáře ( asi podle toho jaký adresář je nadefinován v balíku, který se instaluje ). Ale konkrétní nastavení pro konkrétního uživatele je ve skrytých adresářích v domovské složce ( tuším ). Proto jsou asi ve výchozím stavu nainstalované balíky přístupné všem uživatelům, s tím, že kdyby daná aplikace vyžadovala privilegovaný přístup tak bude vyžadovat heslo. Předpokládám, že kdyby kterákoliv spuštěná aplikace chtěla provést něco, co by prostorově či z hlediska oprávnění překračovalo prostor či oprávnění uživatele tak systém bude vyžadovat heslo a toto mne upozorní, že něco není v pořádku.
Samotný instalační proces jen rozbalí do nějaké složky příslušný balík či balíky a nic víc vlastně nedělá ( domnívám se tedy ). Jak je to ale z toho hlediska, že při instalaci, je administrátorské oprávnění nastaveno na nějakou kratší dobu a tuším ( nevím přesně ) vyprchá až za 15 minut. Po tuto dobu mám tedy administrátorská práva a spustím-li aplikaci, tyto mohou provádět akce ve větším rozsanu než by jim bylo jinak umožněno ? A nebo je to jinak ?