Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: [HOWTO] - Jak psát na počítači nejefektivněji? Jaké rozložení zvolit...  (Přečteno 19720 krát)

Pavel Dvořák

• Návštěvník
Přišla mi odpověď od Aleca z DVzine.org, že se omlouvá, ale neměl čas to přidat na web a že to napraví, až bude aktualizovat stránku s přehledem mezinárodních verzí DSK, takže tak.

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
Super, alespoň nějaká verze tam bude... Z ní si pak každej může pár znaků přemístit podle potřeby, třeba místo té bety. :-)

jinak jak dlouho ti trvalo si zvyknout na DSK a jak moc o ovlivnilo psaní na jiném rozložení..
Byli dohady, jestli pak člověk dokáže psát na počítači, kde ono rozložení není dostupné a člověk musí použít třeba qwerty.

Pavel Dvořák

• Návštěvník
Super, alespoň nějaká verze tam bude... Z ní si pak každej může pár znaků přemístit podle potřeby, třeba místo té bety. :-)

jinak jak dlouho ti trvalo si zvyknout na DSK a jak moc o ovlivnilo psaní na jiném rozložení..
Byli dohady, jestli pak člověk dokáže psát na počítači, kde ono rozložení není dostupné a člověk musí použít třeba qwerty.

To není beta, ale ostré s (eszett). :) Modifikací se nebojím, dávám k dispozici zdrojové kódy pro Windows i Unix. Tahle verze vlastně není původní, je to modifikace československé varianty jednoho mého spolužáka, která mi úplně nevyhovovala (např. k čemu by mi bylo měkké L nebo R s čárkou?).

Učil jsem se psát tak, že jsem si jednoho krásného dne přepnul a zkoušel jsem šátrat na klávesnici metodou pokus-omyl a snažil si zapamatovat jednotlivá písmena. První tři dny byly nejhorší, měl jsem chuť přepnout zpátky, ale pak jsem se postupně zdokonaloval a během cca měsíce jsem se dostal na původní rychlost, jakou jsem psal všemi deseti. Je to trochu extrémní způsob, ale dá se na to zvyknout.

Toto rozložení je dostupné všude (minimálně v anglické mutaci) a přinejhorším se dá dívat na klávesnici. Jako schopnost psát na QWERTZ rozložení jsem neztratil, ale jde to celkem ztuha, raději se dívám na klávesnici a datluju to dvěma prsty, abych nedělal chyby.

Saman1962

• Návštěvník
Dobry den
Ak si v ubuntu prepnem rozlozenie zo svk na dvorak tak mi nefunguje medzernik (stlacim a nic sa nedeje) v programoch klavaro,ktouch a  ani na stranke keybr.com.V systeme mi to normalne funguje (v dokumentoch mozem normalne pisat atd.).Mam ubuntu 9.04 a neviem ci to robilo aj v 8.10.
Klavaro verzia pre xp (1.9.1 - rovnaka aj v ubuntu) mi medzernik ide.

Vdaka za rady

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
Super novinka, v ubuntu 10.04 je k dispozici pro české rozložení dvorak.
Paráda, jdu se s ním seznamovat. Vypadá to hodně zajímavě a dobře..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.