Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pomalý Grub2  (Přečteno 1799 krát)

eonwe

• Návštěvník
  • Mirror Mirror On The Wall
Pomalý Grub2
« kdy: 11 Března 2010, 12:45:24 »
Měl bych otázeky, které se týkají grubu. Na PC mám dualboot XP a Ubu 9.10, každé na jiném fyzickém disku. Zarazila mě doba, po kterou je na obrazovce napsáno, že pracuje GRUB (tedy před tím, než se mi zobrazí tabulka pro výběr OS). Od zapnutí po tabulku s výběrem OS to trvá cca 1 minutu, z toho zavděč Grub pracuje přes 40 sekund - to mi přijde hodně dlouhá doba. Jako primární systém mám XP, a když chci spustit Ubu, tak musím u PC přes minutu sedět, než mohu přepnout ve výběru. Otázkou je, zda je tyto hodnoty normální, či zda by bylo možné tento proces nějak zrychlit???

Druhá otázka se týká tabulky pro výběr systémů. Po každé aktualizaci (nevím čeho - asi jádra?) do nabídky přibudou dva řádky (jeden tuším pro nouzový režim, že?). Je nutné tam mít všechny tyto řádky? Jdou nějak odstranit? Jaký význam má položka Memtest? Je nutná?

Jinak start samotného Ubuntu je vcelku svižný a co je perfektní (narozdíl od Widlí), že po naběhnutí plochy je systém okamžitě připraven k práci a neběží tam na pozadí žádné další procesy...

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
Re: Pomalý Grub2
« Odpověď #1 kdy: 11 Března 2010, 12:54:00 »
Hmm, hádam správne tuším, že pokiaľ sú oba systémy na rôznych fyzických diskoch, je to vskutku normálne, že to trvá o čosi dlhšie (sám mám tento "problém" s Ubuntu 9.10 & Win7) a zrychlenie sa mi zatiaľ nepodarilo...

Po každej aktualizácii jadra sa vskutku pridáva to nové do ponuky, ja osobne to pravideľne čistím, ale jedno staršie jadro vždy nechám (čo keby motyka strelila a systém mi kvôli novému jadru zblbol?). Všetko sa to dá vyriešiť troškou googlovania, ale keď už ste sa pýtal, tak spustite Synaptic a tam si vyhľadajte linux-image a staršie verzie odinštalujte. Dávajte si pozor, aby ste nezmazali i súćasnú, inak si riadne dokafrete systém. Memtest by som vám radil nechať, niekedy sa môže hodiť a predsalen nie je nejak extra otravná, najmä keď si môźete v konfigurákoch grubu nastaviť poradie ponúk.
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #2 kdy: 11 Března 2010, 13:06:27 »
Grubu2 to skutečně trvá nesmírně dlouho, je to dloooho nahlášená chyba.
Mám podobnou konfiguraci (2HDD, na jednom XP, na druhám U9.04) ale díkybohu s původním GRUB1. Tam žádné prodlevy nejsou  :)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #3 kdy: 11 Března 2010, 13:13:44 »
Měl bych otázeky, které se týkají grubu. Na PC mám dualboot XP a Ubu 9.10, každé na jiném fyzickém disku. Zarazila mě doba, po kterou je na obrazovce napsáno, že pracuje GRUB (tedy před tím, než se mi zobrazí tabulka pro výběr OS). Od zapnutí po tabulku s výběrem OS to trvá cca 1 minutu, z toho zavděč Grub pracuje přes 40 sekund - to mi přijde hodně dlouhá doba. Jako primární systém mám XP, a když chci spustit Ubu, tak musím u PC přes minutu sedět, než mohu přepnout ve výběru. Otázkou je, zda je tyto hodnoty normální, či zda by bylo možné tento proces nějak zrychlit???
Možná by bylo dobré se pochlubit, zda ten druhý disk je interní nebo externí. Ve druhém případě bych to chápal...

Druhá otázka se týká tabulky pro výběr systémů. Po každé aktualizaci (nevím čeho - asi jádra?) do nabídky přibudou dva řádky (jeden tuším pro nouzový režim, že?). Je nutné tam mít všechny tyto řádky? Jdou nějak odstranit? Jaký význam má položka Memtest? Je nutná?
Nainstaluj si Ubuntu Tweak, tam to pohodlně pořešíš (nemusíš do konzole). Nouzový režim a memtest nech na pokoji, mohou se hodit.

eonwe

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 11 Března 2010, 13:19:31 »
Díky za odpovědi.

Disky jsou oba interní (externí HDD si nechávám pouze na data), ale můj pc je už trochu důchodce, co nepodporuje SATA, takže disky zrovna nehýří rychlostí  :-\, což tedy asi může být příčinou pomalejšího bootování...

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 11 Března 2010, 14:36:38 »
z toho zavděč Grub pracuje přes 40 sekund - to mi přijde hodně dlouhá doba
U mě to je 48 vteřin.  :'(   
Nesmutněte, nejste v tom sám.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 11 Března 2010, 15:44:32 »
Jakou máte verzi Grubu2? V 1.98x by to mělo být opraveno.
« Poslední změna: 13 Března 2010, 23:54:45 od Rovano »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #7 kdy: 11 Března 2010, 16:01:15 »
Pokud se jedná o grub2 z Keramic Koala, tak to bude tím, že GRUB2 je umístěn a jiném fyzickém disku než oddíl /boot (defaultně stejný fyzický disk, jako je Ubuntu). Sám jsem tímto neduhem trpěl, i když u mne byla prodleva "jen" cca 10s.

Je to hlášený a potvrzený bug - již začátkem listopadu autor GRUBu 2 psal, že se na to podívá.

Přesuň GRUB2 na druhý fyzický disk, změň v BIOSu pořadí disků při bootu a máš vyhráno.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

eonwe

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 12 Března 2010, 16:10:01 »
Jakou máte verzi Grubu2? V 0.98x by to mělo být opraveno.

verzi mi to píše 1.97 beta4

Jak mohu grub aktualizovat? Je to jednoduchá operace? Nerad bych si vydrbal něco, co bych neuměl opravit. Zkoušel jsem hledat ve fóru, ale tam se spíš řeší přechod na grub2...

A ještě se zeptám na návod, jak se dá grub přesunout na druhý disk.

Dík za odpovědi.
« Poslední změna: 12 Března 2010, 16:25:23 od eonwe »

pivik

• Host
« Odpověď #9 kdy: 13 Března 2010, 21:47:46 »
v Grubu 1.98 je to opraveno. Bohužel Ubuntu má 1.97...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 13 Března 2010, 23:55:47 »
Časem by měla přitýct 1.98x. Pokud ne, je tu možnost přidat karmí zdroje a aktualizovat jen grub2. Ale je to risk. Doporučuji připravit si postup opravy z live cd a reinstal na starší verzi.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

eonwe

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 30 Dubna 2010, 00:36:33 »
Po upgrade na Lucida (a nutné změně bootovacího disku v BIOSu) trvá start Ubuntu něco mezi 50s a 1m, takže spokojenost!!! ::)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.