Měl bych otázeky, které se týkají grubu. Na PC mám dualboot XP a Ubu 9.10, každé na jiném fyzickém disku. Zarazila mě doba, po kterou je na obrazovce napsáno, že pracuje GRUB (tedy před tím, než se mi zobrazí tabulka pro výběr OS). Od zapnutí po tabulku s výběrem OS to trvá cca 1 minutu, z toho zavděč Grub pracuje přes 40 sekund - to mi přijde hodně dlouhá doba. Jako primární systém mám XP, a když chci spustit Ubu, tak musím u PC přes minutu sedět, než mohu přepnout ve výběru. Otázkou je, zda je tyto hodnoty normální, či zda by bylo možné tento proces nějak zrychlit???
Druhá otázka se týká tabulky pro výběr systémů. Po každé aktualizaci (nevím čeho - asi jádra?) do nabídky přibudou dva řádky (jeden tuším pro nouzový režim, že?). Je nutné tam mít všechny tyto řádky? Jdou nějak odstranit? Jaký význam má položka Memtest? Je nutná?
Jinak start samotného Ubuntu je vcelku svižný a co je perfektní (narozdíl od Widlí), že po naběhnutí plochy je systém okamžitě připraven k práci a neběží tam na pozadí žádné další procesy...