Zdravím, můj problém :
Na svém druhém pc nemohu přejít z karmica na lucida, a to jednoduše proto, že jsem idiot, a při instalaci karmica jsem si rozdělil diska na : sda1 - 12 gb, sda2 swap 4gb a sda3 64 gb. Na sda1 mám systém, na sda3 data.
Při pokusu o přechod, mi správce aktualizací zahlásil, že potřebuje k provedení operace 2 gb, a nemůže operaci provést, ať uvolním ještě 900 mb. (na sda1 jsem v tu chvíli měl volný 1 gb). Zkusil jsem tedy odinstalovat nějaké programy a odmazat co šlo, ale pořád mi chybí asi 400. Myslím, že kdybych odinstaloval všechny programy, volných 2 gb bych dosáhl, ale napadlo mi, že by i do budoucna bylo možná lepší zmenšit sda3 a přidat pár gb na sda1.
Pustil jsem tedy systém z live cd, a v programu gparted zmenšil (a aktuálně mi tento proces ještě běží) sda3 a dal ho posunout doprava, takže "nalevo" budu mít 3 gb volného místa, pak ale swap, a pak až sda1 - problém je, že se swapem nemohu hnout, program gparted nenabízí možnost resize/move se swapem, takže ani nemohu rozšířit sda1.
Vygooglil jsem si příkaz : /sbin/swapon -a - kterým bych měl swap odpojit tak, abych ho mohl posunout doprava - jenže mám strach, že pokud vypnu takto swap, a posunu ho, tak bude odpojen, a nenabootuju systém.
TAKŽE SE PTÁM - MÁM RADŠI ZKUSIT odinstalovat zbylé programy, abych měl manipulační prostor (2gb) který je vyžadován pro přechod na Lucida, nebo mám zkusit vypnout swap pomocí výše zmíněného příkazu, přesunout ho a rozšířit sda1?
Ještě mi napadlo přejít na vyšší verzi pomocí alternate cd - jenže tady mám obavu, že k přechodu bude opět vyžadováno oněch 2 gb manipulačního prostoru na sda1.
Všem díky moc za rady, a omlouvám se za příliš rozsáhlé slohové cvičení ...
ps: nebo možná rychlejší alternativa - stáhnout a vypálit instalační cd Lucida, zkusit zálohovat nastavení programů z /home, a přeinstalovat systém natvrdo (a tím příjít o spoustu dorbných nastevení a přizpůsobení, kt. už si ani nepamatuju ....)