Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nemožnost vypnutí swapu, ani z live cd [vyřešeno]  (Přečteno 1259 krát)

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
Nemožnost vypnutí swapu, ani z live cd [vyřešeno]
« kdy: 30 Dubna 2010, 18:16:06 »
Zdravím, můj problém :

Na svém druhém pc nemohu přejít z karmica na lucida, a to jednoduše proto, že jsem idiot, a při instalaci karmica jsem si rozdělil diska na : sda1 - 12 gb, sda2 swap 4gb a sda3 64 gb. Na sda1 mám systém, na sda3 data.

Při pokusu o přechod, mi správce aktualizací zahlásil, že potřebuje k provedení operace 2 gb, a nemůže operaci provést, ať uvolním ještě 900 mb. (na sda1 jsem v tu chvíli měl volný 1 gb). Zkusil jsem tedy odinstalovat nějaké programy a odmazat co šlo, ale pořád mi chybí asi 400. Myslím, že kdybych odinstaloval všechny programy, volných 2 gb bych dosáhl, ale napadlo mi, že by i do budoucna bylo možná lepší zmenšit sda3 a přidat pár gb na sda1.

Pustil jsem tedy systém z live cd, a v programu gparted zmenšil (a aktuálně mi tento proces ještě běží) sda3 a dal ho posunout doprava, takže "nalevo" budu mít 3 gb volného místa, pak ale swap, a pak až sda1 - problém je, že se swapem nemohu hnout, program gparted nenabízí možnost resize/move se swapem, takže ani nemohu rozšířit sda1.

Vygooglil jsem si příkaz : /sbin/swapon -a - kterým bych měl swap odpojit tak, abych ho mohl posunout doprava - jenže mám strach, že pokud vypnu takto swap, a posunu ho, tak bude odpojen, a nenabootuju systém.

TAKŽE SE PTÁM - MÁM RADŠI ZKUSIT odinstalovat zbylé programy, abych měl manipulační prostor (2gb) který je vyžadován pro přechod na Lucida, nebo mám zkusit vypnout swap pomocí výše zmíněného příkazu, přesunout ho a rozšířit sda1?

Ještě mi napadlo přejít na vyšší verzi pomocí alternate cd - jenže tady mám obavu, že k přechodu bude opět vyžadováno oněch 2 gb manipulačního prostoru na sda1.

Všem díky moc za rady, a omlouvám se za příliš rozsáhlé slohové cvičení ...

ps: nebo možná rychlejší alternativa - stáhnout a vypálit instalační cd Lucida, zkusit zálohovat nastavení programů z /home, a přeinstalovat systém natvrdo (a tím příjít o spoustu dorbných nastevení a přizpůsobení, kt. už si ani nepamatuju ....)

« Poslední změna: 02 Května 2010, 10:00:27 od Milhouse »
The only good is knowledge and the only evil is ignorance.
   ~ Socrates
 Use linux flarerpg.org - great open source game

ladarozan

• Stálý člen
  • **
Mělo by to jít, já to běžně používám, pokud již zbývá malý prostor. Swap můžete klidně zrušit a vytvořit později. Aby to prošlo, je třeba po tomto zásahu zrušit řádku v fstab týkající se oddílu swap.
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

mosqa

• Stálý člen
  • **
malo by stacit premazat nepotrebne instalacne baliky ktore sa ti zbieraju na disku >
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get clean[alebo cez synaptic>nastavenie>nastavenia>subory>zmazat stiahnute subory z disku]
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
malo by stacit premazat nepotrebne instalacne baliky ktore sa ti zbieraju na disku >
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get clean[alebo cez synaptic>nastavenie>nastavenia>subory>zmazat stiahnute subory z disku]

díky - sudo apt-get clean zadával hned jako první příkaz, poté co mi správce zahlásil že nemá dostatek prostoru, smazal jsem a odinstaloval vše - ale 2 gb to dohromady neuvolnilo ... těch cca 400 mb kt. mi chybí, to je stav po odmazání vše nepotřebného + i odintalování některých programů ...
   ~ Socrates

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Stejně asi brzy budete místo potřebovat.
Pokud máte tak málo paměti že vám systém bez swapu neběží a žádné místo na disku tak si swap hoďte třeba i do souboru, klidně i na nějaké SD kartě nebo na flashce namísto na partition.

Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
Stejně asi brzy budete místo potřebovat.
Pokud máte tak málo paměti že vám systém bez swapu neběží a žádné místo na disku tak si swap hoďte třeba i do souboru, klidně i na nějaké SD kartě nebo na flashce namísto na partition.

Děkuji moc - zkusil jsem to přesně jak jste psal, a vypadá to dobře (proces přesouvání/rozšiřování ještě běží)
   ~ Socrates

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
To robis na beziacom systeme? Je dajaky dovod nenabootovat Live CD a tam by to malo ist bez vacsej alchymie.
Alebo ina otazka: Je mozne posunut particiu z ktorej bezi system? Este som to neskusal tak sa informujem.
« Poslední změna: 03 Května 2010, 08:18:25 od Anna Taliánová »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
To robis na beziacom systeme? Je dajaky dovod nanabootovat livecd a tam by to malo ist bez vacsej alchymie.
Alebo ina otazka. Je mozne posunut particiu z ktorej bezi system? Este som to neskusal tak sa informujem.

Well, díky za reakci, ale problém jsem už vyřešil (viz můj příspěvek nad tímto), především díky dobré radě kolegy nad vámi.

"To robis na beziacom systeme?" - ne, to opravdu ne, protože oddíl, se kterým chcete nějakým způsobem pracovat musí být během tohoto procesu odpojený ...

Spíš jsem se chtěl zeptat, jestli jste se nespletl a neodpovídáte na jiný příspěvek (také už se mi to podařilo), jelikož v mém (tomto) se - i když asi ne moc dobrým způsobem - ptám na jiný problém (a a začátku uvádím : "Pustil jsem tedy systém z live cd")

Můj vyřešený problém jsem nakonec odhalil tak, že swap díky svému špatnému postavení hned za systémovým oddílem bránil rozšíření tohoto oddílu, a nechtěl se nechat odpojit ... do teď nerozumím tomu proč, ale podle rady kolegy výše předpokládám, že to bylo způsobeno opravdu malou operační pamětí, kde i systém běžící z live cd nějakým způsobem pracoval se swapem (nevím), takže jsem vytvořil swap na flash disku, v recovery modu přepsal (ve fstabu) cesty (uuid atp.) tak aby odkazoval na flash, spustil systém z live CD, rozšířil systémový oddíl a přesunul swap, spustil opět recovery mode, přepsal fstab znovu tak, aby cesty vedly ke swapu na hard disku, (uuid se změnilo i oproti původnímu - pravď. díky přesunu), ) a tradá  :) spustil krásně systém, upgradoval na lucid a pohádka je u konce  ;) (omlouvám se za amatérský způsob, kterým píšu, jsem filosof a ne programátor ... :)

ps: asi změním nadpis jasněji - pro ostatní, díky za připomínku
« Poslední změna: 02 Května 2010, 08:50:46 od urgulak »
   ~ Socrates

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
No jednak tady chybelo velmi podstatne info kolik je RAM na PC ;-) Jinak pokud je sda1 jako / , tak 12GB je vice nez dost. Nechapu tedy cim to bylo zaflakane, kdyz i s plno aplikacema jsem v zivote na dlouhodobe bezicim systemu nepresahl 8GB. swap spravne nasleduje hned za / a to kvuli tomu jak pracuje disk. Pokud nekdo tvrdi neco jineho, tak pekne keca a nic o tom nevi. A tech 64GB predpokladam, ze je /home a to by melo byt ok. Dalsi vec je, ze pokud aktualizace Ubuntu vyzaduje alespon 2GB RAM, tak to je zalostne a na presdrzku pro vyvojare. Obecne za celou aktualizaci by zaslouzili nakopat jak je pomala. Napr. OpenBSD s Gnome a jinyma vecma jde udelat upgrade od cca 256MB RAM (64MB nebo i 32MB s jinym prostredim), 128MB na /, 64MB swap, 3GB ostatni systemove (/var,/usr/local/,/usr/X11R6,....) a /home kolem 10minut. Otazka za milion, ktery z tech systemu funguje jak ma, cili spravne? ;-)

Myslím, že tato reakce je už zcela mimo mísu, nejraději bych toto téma nechal zamknout.

Omlouvám se, ale nemohu seriózně reagovat, protože - slušně řečeno - tvá reakce je plná naprostých hloupostí ...
   ~ Socrates

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.