Tak jsem prisel na reseni, ale nejsem zadny odbornik, cili nevim, zda jsem tim nepokazil zase neco jineho..
Mel jsem zaroven problem se zvukem ve hrach pod Wine a docetl jsem se, ze muze pomoci odebrani baliku Pulseaudio ze Synapticu. Odebral jsem jej vcetne pribuznych soucasti a po restartu PC, je uz zvuk ve Wine v poradku (v tom co jsem potreboval *2 hry*, nejak zvlast jsem to na nicem jinem nezkousel) a zaroven doslo ke zvlastnimu vedlejsimu efektu, ze zacal fungovat ten 5.1 zvuk zcela podle ocekavani i v prehravaci hudby.. jinde jsem to zatim nezkousel. Bohuzel doslo k tomu, ze z panelu zmizelo nastaveni zvuku a ve volbe "System-Predvolby" jiz tato moznost nejde spustit.
Nastaveni zvuku jde ale porad pres alsamixer, cili ja v tom nejaky zvlastni problem nevidim. Jeste to pozdeji poradne ozkousim v jinych aplikacich vcetne mikrofonu atd.
Edit: tak zvuk funguje uplne vsude naprosto v poradku... jen se mi nedari spravne rozchodit mikrofon ve Skype (pouze divne chrci, ale z repro zvuk jde), ale to mi nejde ani s pulseaudio.. pouzivam tedyUSB web kameru, se kterou to jde v poradku.