Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ako urobiť zálohu/backup/image zinštalovaného Ubuntu 9.10?  (Přečteno 3221 krát)

FredFlinstone

• Aktivní člen
  • *
priatelia,
podarilo sa mi zinštalovať notebook do podoby, ktorú by som si možno rád aj niekde uchoval. Dá sa nejako urobiť image disku, resp.aktuálnej inštalácie (nastavení, drajvrov a inštalovaných programov)?
Celý disk má 150GB ale aktuálne je zaplnený na 5GB, čo znamená, že by to takmer vošlo na jedno DVD.
Chcel by som to hlavne na to, že keď budem s tým ďalej laborovať a nejako sa mi to podarí rozbiť, resp.dať do stavu, ktorý sa mi už nepáči aby som to vedel vrátiť do pôvodného stavu, ktorý mám teraz. A vyhol sa inštalácii odznava z inštalačného DVD a nastaveniu všetkého možného, opätovnému sťahovaniu balíkov atď.
Mať teda nejaký aktuálny stav, napálený na DVD, nejaký image, ktorým v prípade potreby prepíšem disk a som zase "fit".

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re: Ako urobiť zálohu/backup/image zinštalovaného Ubuntu 9.10?
« Odpověď #2 kdy: 25 Dubna 2010, 21:36:38 »
Já si udělal malé scriptíky:

udelej_zalohu.run
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash
echo "A jdeme zalohovat..."
sudo tar cvzf /media/disk/zaloha/backup_new.tgz --exclude=/proc --exclude=/lost+found --exclude=/mnt --exclude=/media --exclude=/sys --exclude=/home /
echo hotovo

a pouzij_zalohu.run - spoustím jako root z liveCD, označení disků si samozřejmě změn podle sebe
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash
echo "A jdeme zalohovat..."
mkdir /media/cil
mkdir /media/zdroj
mount -o defaults /dev/sdb1 /media/cil
mount -o defaults /dev/sda5 /media/zdroj
cd /media/cil
tar xvz --same-owner -f /media/zdroj/zaloha/jaunty/backup_15.2.2010_boot.tgz
echo "Hotovo"
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 26 Dubna 2010, 09:32:31 »
Me se vyborne osvedcila clonezilla - je zdarma, dela klon hdd ci partisny. Doporucuju alternate stable verzi - je rychlejsi, nez verze na debianu. Pouzivam na zalohovacim usb hdd,kde mam 1 maly bootovaci partisn s clonezillou, dalsi oddily pouzivam klasicky. Pokud mas mechaniku, muzes samozrejme vypalit cd z iso souboru, ale usb verze me osobne vyhovuje, protoze jde spustit prakticky na vsem co ma usb(netbooky apod)
Kubuntu 20.04

FredFlinstone

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 11 Května 2010, 15:45:35 »
klon (v Clonezille, ale aj inde) znamená, že ak mám napr.100GB HDD na ňom zinštalovaný systém (napr.Ubuntu) s ďalšími vecami, ktoré spolu zaberajú 10GB, novovzniknutý klon bude mať tiež 100GB?
Alebo bude mať iba (niečo cez) 10GB?

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 12 Května 2010, 09:06:32 »
Vzdy se pocita pouze objem dat samotnych + jeste se to komprimuje. Takze 100gb disk s 10gb dat bude mit plus minus 5gb zalozni soubor. Muzes pouzit bootovaci cd, nebo si vytvorit bootovaci flashku apod. Cíl zalohy muze byt kdekoliv, ale vzdy na JINEM partisnu, nez klonujes. V pripade ext. hdd to samozrejme neresis.
Kubuntu 20.04

FredFlinstone

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 14 Května 2010, 19:41:18 »
vďaka za tip na Clonezillu. Klon disku sa podarilo urobiť (aspoň dúfam).
Je to sada súborov:
disk (4bytes)
Info-dmi.txt (13.9KB)
Info-lshw.txt (22.5KB)
Info-lspci.txt (3.6KB)
Info-packages.txt (286bytes)
parts (5bytes)
sda1.ext4-ptcl-img.gz.aa (3.9GB)
sda1.ext4-ptcl-img.gz.ab (1.1GB)
sda-chs.sf (37bytes)
sda-hidden-data-after-mbr (31.0KB)
sda-mbr (512bytes)
sda-pt.parted (401bytes)
sda-pt.sf (310bytes)
swappt-sda5.info (53bytes)
verím, že všetky tieto súbory sú potrebné a je to komplet (obnovu som zatiaľ neodskúšal :).
Inak taký užívateľský interface ako má tá Clonzilla, tak to je absolútny otras. Milion nezrozumiteľných údajov a vytušiť, kde autori uvažuju so source diskom/partíciou (čo, odkiaľ chceme klonovať) a kde s target diskom/partíciou (kde to všetko chceme uložiť), to je fakt umenie.
Inak je možné teraz tieto data napáliť na DVD tak ako sú? (pri spustení Clonezilla som nastavil rozdeľovanie súboru na veľkosť 4000MB aby sa to vošlo na DVD. Preto je ten hlavný (?) súbor rozdelený na dva (3.9 a 1.1GB).

FredFlinstone

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 23 Května 2010, 11:48:43 »
priatelia, neexistuje pre Clonezillu nejaká GUI nadstavba, aby nebolo nutné používať to otrasné UI Clonezill-y tak ako ho má?

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #8 kdy: 23 Května 2010, 13:38:24 »
Clonezilla je jedno možné řešení, já spoustu let používám zálohovací nástroj partimage. Mnohokrát už mi ušetřil spoustu času a nervů při obnovování zálohy. Má jednoduché a přehledné uživatelské prostředí, zálohuji tím nejen stroje s Linuxem, ale i Windows, funguje spolehlivě.

http://www.linuxexpres.cz/praxe/partimage-bezpecne-zalohovani

Nezálohuje aktuálně připojený oddíl, takže pro vytvoření zálohy systému je pořeba nastartovat z LiveCD, doporučuji System Rescue CD.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.