Všechny programy, který máš nainstalovaný ze standardních repositářů, ti normálně zůstanou včetně nastavení (i linky vo firefoxe: ) a povýší se na novou verzi. Programy z repositářů, který jsi si přidával ručně, (předpokládám, že právě playonlinux a virtualbox) se neaktualizují, a tyto zdroje budou zakázány. Musíš si je přidat znovu, samozřejmě už pro lucid a pak aktualizovat. Virtualbox si ukládá stroje do /home/uzivatel/.virtualbox tam upgrade sahat nebude, playonlinux nevím, ale nějak to spolupracuje s wine ne? To by jsi měl vědět ty..

wine si ukládá programy/hry taky v home: /home/uzivatel/.wine, tzn. i to by mělo být v pohodě.
A co by jsi měl všechno, pro jistotu, zálohovat? Všechno ne? Jinak jakápak jistota!

No ne, já osobně mám zazálohovaný jen to, co neseženu nikde jinde, tj. mnou vytvořený fotky a dokumenty, ostatní se vždycky dá někde stáhnout ne?

Pokud jde o problémy s přechodem, tak asi většina lidí tady, ti spíš doporučí čistou instalaci, ale pak, pokud nemáš rozdělenej disk, nebo víc disků, přibude problém právě s tím kam přesunout data, při přechodu se o to nemusíš starat..
Já osobně jsem přecházel jen jednou, ale kromě toho, že to trvalo dost dlouho, si nepamatuju na žádnej zádrhel..
Jo, každopádně si lucida předem vyzkoušej z live cd/usb