Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: prechod na 10.04  (Přečteno 917 krát)

kurtica

• Návštěvník
prechod na 10.04
« kdy: 20 Května 2010, 07:26:28 »
ahojte,

kedze som tak trochu ubuntak zaciatocnik, zaujimalo by ma ake su vase postrehy k prechodu na vyssiu verziu. U mna ide o prechod z 9.10 na 10.4. Viem ako prejst, ale neviem na co vsetko davat pozor predtym...nastavenia coho vsetkeho a co vsetko si pre istotu zalohovat?

napr. ak mam nainstalovanu virtualnu masinu cez virtualbox, ci ostane alebo ako ju zalohovat alebo napr. nainstalovane hry, ostanu, ci bude treba ich nanovo instalovat (u mna ide o Play on linux)? Ak mam nainstalovane nejake programy, ci ostanu..alebo linky vo firefoxe?

Este som v zivote neprechadzala a tak neviem, ci je to ako "nova instalacia" a v tom pripade treba zalohovat vsetko alebo by to malo byt podobne aktualizacii hociakeho programu, kde vsetky nastavenia ostavaju...

ake su zname problemy pri prechode?

dakujem
« Poslední změna: 21 Května 2010, 18:50:57 od Lukáš Svoboda »

aloisam

• Host
Re: prechod na 10.4
« Odpověď #1 kdy: 20 Května 2010, 17:19:43 »
Všechny programy, který máš nainstalovaný ze standardních repositářů, ti normálně zůstanou včetně nastavení (i linky vo firefoxe: ) a povýší se na novou verzi. Programy z repositářů, který jsi si přidával ručně, (předpokládám, že právě playonlinux a virtualbox) se neaktualizují, a tyto zdroje budou zakázány. Musíš si je přidat znovu, samozřejmě už pro lucid a pak aktualizovat. Virtualbox si ukládá stroje do /home/uzivatel/.virtualbox tam upgrade sahat nebude, playonlinux nevím,  ale nějak to spolupracuje s wine ne? To by jsi měl vědět ty.. ;) wine si ukládá programy/hry taky v home: /home/uzivatel/.wine, tzn. i to by mělo být v pohodě.

A co by jsi měl všechno, pro jistotu, zálohovat? Všechno ne? Jinak jakápak jistota! :D No ne, já osobně mám zazálohovaný jen to, co neseženu nikde jinde, tj. mnou vytvořený fotky a dokumenty, ostatní se vždycky dá někde stáhnout ne? :D
Pokud jde o problémy s přechodem, tak asi většina lidí tady, ti spíš doporučí čistou instalaci, ale pak, pokud nemáš rozdělenej disk, nebo víc disků, přibude problém právě s tím kam přesunout data, při přechodu se o to nemusíš starat..
Já osobně jsem přecházel jen jednou, ale kromě toho, že to trvalo dost dlouho, si nepamatuju na žádnej zádrhel..

Jo, každopádně si lucida předem vyzkoušej z live cd/usb ;)

FredFlinstone

• Aktivní člen
  • *
Re: prechod na 10.04
« Odpověď #2 kdy: 24 Května 2010, 11:21:20 »
prechod z Ubuntu 9.10 na 10.04 som urobil pred dvoma dňami.
Všetko to prebehlo bez problémov, akurát to šlo dlho, dlho (cca 2 hodiny).
Spustil som to cez "Update Managera", najprv som urobil update-y všetkých balíkov v aktuálnej verzii (9.10), ktoré systém našiel (cez tlačítko [Check]). Zopakoval som to dvakrát aj s reštartom (to aby bolo všetko pre istotu košér).
A potom som klikol na ten odkaz, že nová verzia 10.04 je k dispozícii.
Vyžadovalo si to niekoľko odkliknutí, raz mi vypísalo hlášku, že nie je k dispozícii nejaký zdroj software, ale pokračovalo to ďalej.
Po cca dvoch hodinách to došlo.
Zatiaľ všetko, čo som skúšal funguje tak ako to fungovalo, 10.04 verzia ide (zdá sa mi) rýchlejšie ako predchádzajúca (9.10). Desktop (vzhľad) ostal pôvodný, zmenila sa len úvodná logovacia obrazovka a splash screen-y na začiatku a na konci.

PS: mal som na pôvodnom 9.10 zinštalovaný VirtualBox (so zopár virtuálmi, medzi nimi aj WinXP). Aj po upgrade všetko ide tak ako má.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.