Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Co dělá správce aktualizací ?  (Přečteno 1987 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Co dělá správce aktualizací ?
« kdy: 26 Května 2010, 15:13:17 »
Zajímalo by mě to, zdali Správce aktualizací, mimo to že aktualizuje staré věci, také ty nepotřebnosti které už nejsou k ničemu, také - likviduje - maže, aby na disku nezůstávalo nepotřebné smetí, které jen zabírá místo. Jak si to můžu někde na něčem ověřit. Můžu si nějak zjistit, které soubory jsou již zcela k ničemu - opuštěné?

Jenom tím že na ně nejsoujiž žádné linky ? Ale na každý soubor přece nemusí existovat link - odkaz či nějaký ukazatel ?

To samé se týká i odinstalací, jak programů tak systémových věcí...

Kolik procentuelně toho smetí na disku nechá? Má s tím někdo nějaké zkušenosti ???

pacholik

• Závislák
Re: Co dělá správce aktualizací ?
« Odpověď #1 kdy: 26 Května 2010, 15:20:19 »
to se ti bude asi líbit ComputerJanitor

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 26 Května 2010, 15:30:13 »
Synaptic - automaticky odstranitelne baliky
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 26 Května 2010, 15:39:00 »
Ano to asi bude. Prozkoumám ho. Děkuju za tip.

Také existuje jakási utilita: Odstranit opuštěné balíky s grafikou jakéhosi broučka, či co to prťavé je. Tohle mě vždycky hrozně na Windowsích žralo, že spoustu věcí i korektní odinstalace nechaly. Hlavně spoustu záznamů v registrech a ty bobtnaly a bobtnaly... Hlavně tam má B. Gates udělaný rejdiště pro různé  trialy a sharevary, které si tam udělají všelijaké záznamy, aby jste prošlý trial už nikdy nedokázali spustit atp. Doufám že něco takového se Linuxů netýká. Proto bych byl rád, kdyby právě takovéto očišťovací programy tu existovaly a hlavně plnili svoji funkci.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 26 Května 2010, 15:41:38 »
Nojo, ale není trochu rozdíl mezi automatickým odstraňováním balíků a zapomenutých souborů o velikostijen  pár kB ???

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #5 kdy: 26 Května 2010, 15:44:34 »
Ach jo... Za způsob, jaký kladeš "dotazy" bys zasloužil nakopat. Ale možná věřím, že se časem polepšíš.
Třeba v Ubuntu Tweak je taky pěkný čistič balíků. Ale nezapomeň na to, že to uklízí jen "systémový smetí". Sajrajt, kterej si tam naděláš sám, si taky sám musíš uklízet.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 26 Května 2010, 15:48:33 »
No tak to je snad jasné. Jsem zvyklý uklízet sajrajt po sobě. Na počítači i v reálu.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 26 Května 2010, 16:05:55 »
Myslím si ale, že ani zde v Linuxu nemůže systém 100% poznat který soubor je opuštěný, zdali je k ničemu a který nikoliv.

Pokud ano, tak ale asi jen v omezené míře. Nevím podívám se na ty programy co jste mi doporučili. Tam kde je to vyprodukované jakýmsi programovým balíkem se to dá asi ohlídat jakýmisi odkazy z databází, k čemu ten onen soubor přináleží a so asi obsahuje atd.

Pěkné by ale bylo, kdyby ten oný "odhalovač opuštěných souborů nebo adresářů se soubory" u kterých si není jist, zdali je žádoucí je smazat, tyto soubory označil jako podezřelé a nabídnul je obsluze počítače k úvaze co s nimi dále, zdali je smazat či ponechat. Funguje to nějak tak ???

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #8 kdy: 26 Května 2010, 16:50:30 »
Myslím si ale, že ani zde v Linuxu nemůže systém 100% poznat který soubor je opuštěný, zdali je k ničemu a který nikoliv.

Pokud ano, tak ale asi jen v omezené míře. Nevím podívám se na ty programy co jste mi doporučili. Tam kde je to vyprodukované jakýmsi programovým balíkem se to dá asi ohlídat jakýmisi odkazy z databází, k čemu ten onen soubor přináleží a so asi obsahuje atd.

Pěkné by ale bylo, kdyby ten oný "odhalovač opuštěných souborů nebo adresářů se soubory" u kterých si není jist, zdali je žádoucí je smazat, tyto soubory označil jako podezřelé a nabídnul je obsluze počítače k úvaze co s nimi dále, zdali je smazat či ponechat. Funguje to nějak tak ???
A jak by sis to jako představoval???
Krom toho: s tím, co je nainstalováno ze zdrojů, si to poradí. To si piš.

Radix

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 26 Května 2010, 17:05:02 »
Citace
Také existuje jakási utilita: Odstranit opuštěné balíky s grafikou jakéhosi broučka, či co to prťavé je.
gtkorphan

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 27 Května 2010, 04:19:59 »
Ano gtkorphan je to, pane Radix.

Grafický nástroj pro hledání a odstranění opuštěných knihoven tam píšou. Jenomže to je ono. Všude píšou o balících nebo knihovnách. Nikde se příliš nezmiňují o souborech jako takových. Tady v linuxu se mluví převážně jen o balících. Celý Linux je jeden veliký balík - skládající se ze souborů.  Soubor je ale úplně to nejmenší co se na disku nalézá i když... mnohdy to nejmenší zase není tak úplně nejmenší... jak jsem se přesvědčil o 2 souborech které nesly například registry Windows 98 nebo XP.

Moje letitá zkušenost z Windows je ta, že ačkoliv jsem aplikace poctivě - korektně odinstalovával, obsazený prostor na disku stejně stále bobtnal a bobtnal a zdaleka to nebylo zanedbatelné. Nebyly to z daleka jenom souboty registrů, ale diskový prostor jako takový.

Ale jak už jsem zde napsal, systém nemůže asi 100% zjistit který soubor už je smetí a který ne, ale pěkné by bylo kdyby tyto podezřelé soubory identifikoval a v nějakém soupisu nabídnul obsluze k posouzení co teda s nimi.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #11 kdy: 27 Května 2010, 15:37:26 »
Tak jsetli ses už, doktore, vykecal, tak si třeba zkus přes synaptic odinstalovat úplně celej systém  (odstranit včetně konf. souborů) a pak se podívej, co ti tam zbyde :-)

{V} P $ y c h o {V}

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 27 Května 2010, 23:43:17 »
Ano gtkorphan je to, pane Radix.

Grafický nástroj pro hledání a odstranění opuštěných knihoven tam píšou. Jenomže to je ono. Všude píšou o balících nebo knihovnách. Nikde se příliš nezmiňují o souborech jako takových. Tady v linuxu se mluví převážně jen o balících. Celý Linux je jeden veliký balík - skládající se ze souborů.  Soubor je ale úplně to nejmenší co se na disku nalézá i když... mnohdy to nejmenší zase není tak úplně nejmenší... jak jsem se přesvědčil o 2 souborech které nesly například registry Windows 98 nebo XP.

Moje letitá zkušenost z Windows je ta, že ačkoliv jsem aplikace poctivě - korektně odinstalovával, obsazený prostor na disku stejně stále bobtnal a bobtnal a zdaleka to nebylo zanedbatelné. Nebyly to z daleka jenom souboty registrů, ale diskový prostor jako takový.

Ale jak už jsem zde napsal, systém nemůže asi 100% zjistit který soubor už je smetí a který ne, ale pěkné by bylo kdyby tyto podezřelé soubory identifikoval a v nějakém soupisu nabídnul obsluze k posouzení co teda s nimi.

Balík => soubory v jednom ... To že máš na Linuxu nainstalovanej balík a pak ho odinstaluješ, tak se ti odinstalují i ty soubory, složky a vše kolem toho co ti to ten balík do systému nacpal, neboli si ten systém pamatuje pro každý balík co k němu a jak instaloval, takže pokud na windowsu odinstalujes nějakej program, tak je to jasny ze ti to tam necha polovinu programu, ae esi na Ubuntu odinstalujes nejakej balik, tak se odinstaluje kompletne a nemusis nikde zadne soubiry hledat jak debi*.

aloisam

• Host
« Odpověď #13 kdy: 28 Května 2010, 00:06:45 »
computer janitor nedoporučuju, nabídne k odstranění i balíky který jsou instalovaný ručně, tedy ty co nejsou z repositářů.. mka už zmiňoval ubuntu tweak, a nebo v terminálu sudo aptitude remove

p.s. kdyby bylo něco na automatický mazání uživatelských nastavení odinstalovných programů tak sem s tím ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.