Sice to už asi je dost old, ale dříve jsem se sem nedostal.
Co přesně bych měl vysvětlit, tak aby i kocour to pobral ?

V prvním bodě šlo o to, že pokud nenabíhá x-server, osobně mě pomohlo spustit ubuntu s možností (recovery mode), díky tomuto jsem se dokázal "probojovat" alespoň do konzolového loginu. Nedávno jsem někde našel (tuším že v linuxteru, či jak se to přesně jmenuje, tady na wiki) možnost nastavení defaultu pro xorg.conf. Možná i toto by pomohlo rozběhnout X-server. Rozhodně bych si ale před tímto zazálohoval xorg.conf.
Problém nastal v tom, že po upgradu x-server, resp. tux nejspíše smazal ovladače pro mou ATi, či o nich jen nevěděl. Tedy bylo nutné je stáhnout, ovšem osobně s těmi z "Ovladačů hardwaru" nemám nejlepší zkušenosti, proto jsem stáhl ovladače z oficiálních stránek ati.com (jsou zde přímo nativní pro linux). To komplikované, co asi nebylo moc srozumitelné bylo stáhnutí driveru pomocí jiného pc a tento soubor jsem po LANce dostal až ke mě. Neumím totiž používat www prohlížeč v shellu : ) Ovšem i samotný wget by to možná zvládl, pokud by se našla přímo adresa.
Preferoval jsem starší verze driveru, jelikož ty šlapali bez problémů.
Novější verze jsou na tom hůře (u mě konkrétně se nemohu zbavit problému s bílou hlavičkou a spodní lištou po přechodu z fullscrenu u totemu, je pravda, že momentálně ve zkouškovém na tyto problémy nemám zas tolik času, možná chvíle googlení by to spravila

- vždy vyřeší až logout. Staré drivery toto nedělali, ovšem v ubuntu 10.04 tyto staré drivery nechtějí prozměnu vůbec naběhnout.
Zlaté nVidie pro ubuntu : )
Již jsem si bohužel zvykl na rapidní problémy s přechodem na novou verzi ne jen s grafikou (na druhém pc - gfx nVidia 8800 jsem v životě s tuxem žádný problém neměl)
Tedy když se stáhnou ofiko drivery pomocí shellu pouze :
chmod +x SOUBOR
sudo ./SOUBOR
a spusti se instalace driveru ATi
poté již startx popřípadě restart a mělo by vše naject. Pokud ne, je problém komplikovanější a nejspíše se to nevyhne nutnosti smazání starých ovladačů (s tím jsem si teď dost užil při přechodu na 10.04 - měnil jsem jednu verzi driverů za druhou, dokud se nechytly

) a instalace nových nebo nutnost manuálního nastavení xorg.conf.