Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 10.04 - režim spánku a hybernácia  (Přečteno 3107 krát)

msx

• Návštěvník
Ubuntu 10.04 - režim spánku a hybernácia
« kdy: 22 Dubna 2010, 20:37:43 »
Na dvoch počítačoch mám nainštalovanú tpto verziu Ubuntu a na jednom mi nefunfuje režim spánku a na druhom myslím oboje. Problém sa prejavuje tak, že po uspatí sa počítač od začiatku nabootuje, čiže sa zrejme pri uspatí vypne úplne.

Prvý je doska MSI PM8PM-V, druhý je notebook MSI EX720X. Na stránke výrobcu som nenašiel žiadne ovládače pre Linux. Existuje nejaký univerzálny ovládač? Ako mám tento problém riešiť?
« Poslední změna: 16 Června 2010, 11:22:58 od msx »

klasyc

• Aktivní člen
  • *
Re: Ubuntu 9.10 - režim spánku a hybernácia
« Odpověď #1 kdy: 25 Dubna 2010, 00:30:01 »
Nefungující hibernaci instalací ovladače asi nevyřešíš. Nejčastěji bývá problém právě s již nainstalovanými ovladači, které s hibernací zkrátka nefungují. Obecný postup těžko radit. Zkus si vypsat seznam hardwaru třeba přes lspci a zkus vygooglit, jestli někdo neřešil s nějakou komponentou problém s hibernací. Problémy dělají například některé grafické karty ATI nebo wifiny od Intelu s ovladačem ipw2200. Řešení je přitom ve výsledku docela jednoduché - v souboru /etc/default/acpi-support napíšeš do řádku MODULES="" seznam modulů, které se před uspáním vyhodí z jádra a po probuzení se tam znovu vloží. To většinou problém s hibernací vyřeší.

Další možností je použít jiný hibernovací software - z těch hlavních se používají (u)swsusp - ten je pro Ubuntu výchozí a tuxonice. Pokud chceš zkusit ten druhý, tak ho stačí myslím nainstalovat přes Synaptic a pak změnit hibernovací program v konfiguráku /etc/pm/config.d/000sleep_module.

Taky by mohlo něco napovědět, když zkusíš hibernovat přes konzoli - sudo hibernate. Třeba to vypíše nějaké užitečné hlášení.

Je to hodně tvůrčí činnost, žádný obecný postup asi neporadím...

msx

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Dubna 2010, 22:47:14 »
Ďakujem aj za takúto odpoveď. Postupom času budem skúšať a dám vedieť ako som pochodil.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 26 Dubna 2010, 13:48:34 »
Dotaz podobný tomu vašemu tu vznáším a rozvíjím už asi 3 dny. Na první pohled to vypadá, že jsou tu samí Linuxoví borci, ale zatím jsem žádnou kloudnou odpověď která, by vedla k vyřešení mojeho problému nedostal, ačkoliv bych byl za ni docela vděčný. Namísto toho jsem upadl v jakousi nevoli zde přítomných a jsem osočován že se moc ptám a neposkytuju informace.

msx

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Června 2010, 23:18:12 »
Nefungující hibernaci instalací ovladače asi nevyřešíš. Nejčastěji bývá problém právě s již nainstalovanými ovladači, které s hibernací zkrátka nefungují. Obecný postup těžko radit. Zkus si vypsat seznam hardwaru třeba přes lspci a zkus vygooglit, jestli někdo neřešil s nějakou komponentou problém s hibernací. Problémy dělají například některé grafické karty ATI nebo wifiny od Intelu s ovladačem ipw2200. Řešení je přitom ve výsledku docela jednoduché - v souboru /etc/default/acpi-support napíšeš do řádku MODULES="" seznam modulů, které se před uspáním vyhodí z jádra a po probuzení se tam znovu vloží. To většinou problém s hibernací vyřeší.

Další možností je použít jiný hibernovací software - z těch hlavních se používají (u)swsusp - ten je pro Ubuntu výchozí a tuxonice. Pokud chceš zkusit ten druhý, tak ho stačí myslím nainstalovat přes Synaptic a pak změnit hibernovací program v konfiguráku /etc/pm/config.d/000sleep_module.

Taky by mohlo něco napovědět, když zkusíš hibernovat přes konzoli - sudo hibernate. Třeba to vypíše nějaké užitečné hlášení.

Je to hodně tvůrčí činnost, žádný obecný postup asi neporadím...
Tak som sa na to pozrel, ale swom z toho jeleň. Nejaký postup ako na to ako pre debila by nebol? Neviem totiž ako sú moduly nazvané, ako to zapísať a podobne.Ono by mi možno stačilo aj nejaký "živý" konfigurák po potrebnej úprave, aby som aspoň trochu bol v obraze. Nerád by som si to rozhasil nadobro.

Doplnené: Prešiel som na 10.04, ak by tam mal byť náhodou nejaký rozdiel.

Avogadrus

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 08 Června 2010, 23:37:15 »
Hledals něco okolo toho? http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,45509.0.html co kdyby se to čistě náhodou schodovalo. Nebo ti to třeba poradí jak poskytovat informace. Bez informací si můžeš rovnou věštit z koule.
U12.04; jádro neznámé; XFCE 4.10

msx

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 09 Června 2010, 11:12:19 »
Hledals něco okolo toho? http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,45509.0.html co kdyby se to čistě náhodou schodovalo. Nebo ti to třeba poradí jak poskytovat informace. Bez informací si můžeš rovnou věštit z koule.
Vyzerá to tak, že to je niečo úplne iné.

Môj problém spočíva v tom, že ak dám počítač uspať, tak sa preberie (pravdepodobne), ale monitor ostane vypnutý (presnejšie povedané, monitor sa zapne, ale neskôr sa vypne, keďže nedostáva signál). Zrejme to nerozchodí grafika. Ale možno sa mýlim a on sa ani nepreberie, čiže s grafikou to možno nemá nič. Hybernácia je zrejme podobná, ale mám pocit, že ten počítač aj zmrzne.

Čiže v skratke, systém sa uspí, aj sa snaží prebrať, ale nepreberie sa, tiež sa aj zhybernuje, ale po načítaní hybernačných dát sa už systém neukáže. Proste to niekde pred "otvorením očí" ostane visieť.

msx

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 16 Června 2010, 08:27:05 »
Ľudia, toto je jediný problém, ktorý mi bráni v prechode na Ubuntu. Hybernáciu a spánok používam dennodenne a bez toho si operačný systém neviem predstaviť. Nepovedzte, že som jediný s týmto problémom. Určite je tu niekto, čo to už riešil a podarilo sa mu to. Tak mi pomôžte, nech konečne môžem dať Windowsu do nevidenia.

msx

• Návštěvník

msx

• Návštěvník
Re: Ubuntu 10.04 - režim spánku a hybernácia
« Odpověď #9 kdy: 16 Června 2010, 11:43:44 »
Tak6e m;6em 9s5 do riti, ani len ten script mi nepomohol:
Kód: [Vybrat]
-e Checking your system...

CRITICAL ERROR: Using nvidia binary driver. This is not supported!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.