Zdravim,
podarilo sa mi vcera konecne nainstalovat Kubuntu a priznam sa ze som zatial celkom spokojny, do systemu sa vzivam, podarilo sa mi nainstalovat a rozbehat dolezite veci (Opera, Seamonkey, ovladace, Doom 3 atd.) a zacinam tomu celkom rozumiet, no stale narazam na nejake zakladne problemy.
1) sudo. Chapem naco je sudo dobre a ako funguje. Casto mam vsak problem ze ked nieco co potrebujem urobit urobim cez sudo, potom sa k "tomu" nedostanem ako user.
Napriklad: namountujem si NTFS particiu ako read-only (je aj v /etc/fstab s parametrami ro,user alebo defaults, to je jedno) do adresara ktory mam ako user na ploche. Majitel adresara som ja ako user, po namountovani sa vsak zmeni majitel na roota a uz sa ako user donho nedostanem lebo nemam opravnenia. Nemozem ani urobit chmod alebo chown lebo opravnenia sa tykaju samotnej NTFS particie a tudiz su read-only aj pre roota. Ako si mozem takuto particiu prezerat ako user?
Alebo: nainstaloval som si Mozilla Seamonkey (cez sudo). A spustit ide zase len cez sudo (sudo sh seamonkey) a to iba z textovej konzoly. Ked si vytvorim zastupcu na ploche, tak sa da spustit ako kdesu seamonkey, ale to zase nevidi ulozeny profil. Bez kdesu zase nevie z ulozeneho profilu citat, aj ked maju one adresare nastaveneho vlastnika usera

Vie niekto co s tym, co robim zle?
Na ciastocne vyriesenie podobnych problemov som si vytvoril na ploche zastupcu na Konqueror ktory sa spusta ako sudo (kdesu konqueror). Cez neho sa dostanem vsade, ale nebolo by nejake systemove riesenie na podobne problemy? Napr. kontextove menu "otvorit ako root", "spustit ako root", "prevziat vlastnictvo" atd.
Diky vopred za rady.