Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Externí disk  (Přečteno 3432 krát)

dani.12

• Návštěvník
Externí disk
« kdy: 20 Února 2009, 08:05:36 »
Dobré ráno.  :) Zajímalo by mě zda a jakým způsobem je možné odpojit externí disk tak, aby se přestal točit? Disk se mi v pohodě sám namountuje, není problém ani s příkazem unmount. Akorát to na ten disk nemá vliv co se týče vypnutí otáček. Spustí se se spuštěním systému a vypne s jeho ukončením, což bych docela rád eliminoval. Nepotřebuju, aby celý den běžel, aniž na něj ukládám nebo z něj stahuju. Přičemž ho nechci odpojovat vytáhnutím kabelu, jednak je to nepohodlné a jednak mi to nepřijde zrovna jako optimální zacházení s hardwarem. Rád bych nějaký přákaz ve smyslu windowsovskýho Bezpečně odebrat.

Předem děkuji za rady.

ufaak

• Závislák
Re: Externí disk
« Odpověď #1 kdy: 20 Února 2009, 08:14:33 »
kdyz na nej kliknes pravym mysitkem a das "odpojit" (nebo bysunout nebo co to tam pise) tak to nepomuze? to by mela byt prave alternativa k tomu "bezpecnymu odebrani"
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

dani.12

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 20 Února 2009, 08:17:09 »
Právě že on jen odebere tu jednotku z plochy, ale disk se pořád točí.

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 20 Února 2009, 08:17:23 »
Co jsem slysel, tak budouci windows taky uz nebudou disk zastavovat (zastavit napajeni po odpojeni disku), protoze se to udajne nevyplati. No nevim, rikal to kolega a ten obcas prijde i s peknou blbosti. Nicmene to zastavovani disku mozna zkus pomoci hdparm, je na to parametr -Y, myslim.

dani.12

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 20 Února 2009, 08:38:47 »
Tak to bych i zkusil, sice bych byl radši, kdybych někde dohledal nějaký tlačítko a to jen zmáčknul, ale alespoň něco. Každopádně jenom hdparm -Y nestačí, ještě tam musí být asi určení disku apod., což já jako naprostý amatér neovládám. Tak kdybych mohl poprosit, jakým příkazem dohledám disky a jak pak bude vypadat celý příkaz na ten hdparm? Děkuji.

dani.12

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 20 Února 2009, 08:41:10 »
Jo a abych nezapomněl, disk je přímo napájený ze sítě a je tak stále zapojen. Jde o to, že se roztočí, když je zapojen do USB spuštěného kompu. Pokud je komp vypnutý, svítí ledka napájení, ale disk se netočí.

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 20 Února 2009, 08:50:37 »
no, podle manualu by to melo byt
Kód: [Vybrat]
sudo hdparm -y /dev/XYZkde si za XYZ dosadis svuj konkretni disk..

-y = standby mode (enter the low power consumption standby mode, usually causing it to spin down)
-Y = sleep mode (lowest power consumption sleep mode, causing it to shut down completely)

tak to vyzkousej. Ten disk by mel byt pravdepodobne odmountovan, alespon pri tom -Y, rekl bych.

dani.12

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 20 Února 2009, 09:26:42 »
To je hezký, ale ačkoliv se opravdu stydím, tak nevím, kde dohledat to, co napíšu za tvoje XYZ.  :-[

ufaak

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 20 Února 2009, 09:29:09 »
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 20 Února 2009, 09:55:50 »
To je hezký, ale ačkoliv se opravdu stydím, tak nevím, kde dohledat to, co napíšu za tvoje XYZ.  :-[
jak psal ufaak, nebo to pri pripojenem disku zjistis z vystupu prikazu "mount" a nebo klasicky windowsacky right click na ikonku disku na plose, vyberes vlastnosti ci co a tam uz to z nejake zalozky vyctes. Jen si dej pozor, je-li to usb disk, tak se to zarizeni (XYZ) muze menit (cili priste muze byt jine).

dani.12

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 20 Února 2009, 12:05:33 »
Velice děkuji. Sice mi to vyhodilo chybu, ale disk se přestal točit.  :)

daniik@Inspiron:~$ sudo hdparm -y /dev/sdb1

/dev/sdb1:
 issuing standby command
 HDIO_DRIVE_CMD(standby) failed: Invalid argument

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 20 Února 2009, 13:17:43 »
ted uz jen aby se zase tocit zacal :-D

dani.12

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 20 Února 2009, 21:02:12 »
A přece se točí.....  ;)

UfoNet

• Stálý člen
  • **
  • skill:Ctrl+C & Ctrl+V
« Odpověď #13 kdy: 07 Července 2010, 17:47:08 »
Dobrej návod hned to taky zkusím. Doufám že ten příkaz zaparkuje i hlavičku disku  ;)
jinak fakt nechápu proč tak používaná fce není v ovládacích prvcích gui...

EDIT: tak u mě to jako vždy nefunguje :(

EDIT2:
v Ubuntu 10.04 funguje krásně. Přestane se točit a zaparkuje si hlavičku. Paráda  ;D
Mluvit o Linuxu nestačí, lepší je, když si s Linuxem budou děti hrát. Nebudou se ho bát.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.