Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Aktualizace jiné distribuce  (Přečteno 1657 krát)

qwer

• Návštěvník
Aktualizace jiné distribuce
« kdy: 27 Listopadu 2006, 17:51:13 »
Zdravím,
potřeboval bych poradit. Měl jsem nainstalované widle XP společně s OpenSuse 64bit, zavaděč grub. Bohužel se win dostaly do stavu, kde zbylo jediné řešení, formát a reinstal. Tím se opět nacpaly do mbr a už se nespouští grub. Ale to není až tak velký problém, to bych zvládl, ale chtěl bych v této situaci nahradit OpenSuse 64bit za Ubuntu 32bit a rozchodit zpátky grub, aby vše fungovalo, jak má.
Jaký by byl nejlepší postup? Rovnou spustit instalaci z CD a ono se to tam nějak popere? Nebo zformátovat partition Suse a pak instalovat?
A co zavaděč?
Totiž, kdysi jsem na desktopu instaloval Mandrake + grub a XP mi pak zahlásily cosi o neplatném mbr a že to prej opraví a tím shodily fat a já tak přišel o 100GB dat :(
Od té doby se trochu bojím zavaděčů.. :))..proto váhám a ptám se (možná že blbě, ale sem lama, tak to prosím omluvte)

Díky za rady

ASUS A6Tc, AMD Turion X2 - TL50, 100GB, 512MB, GeForce GO 7300

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 27 Listopadu 2006, 18:20:14 »
no mně se osvědčil postup při opouštění suse - spustit v opravné konzoli windows a dát fixmbr a poté normálně zformátovat suse oddíly a instalovat ubuntu, které si udělá nový grub.  Jinak ve fóru jsou postupy, jak si zálohovat mbr apod. Takže ve vašem případě, když máte nové mbr od wxp asi zformátovat suse oddíly a rovnou instalovat ubuntu.

fastsnail

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 27 Listopadu 2006, 19:05:30 »
Myslím, že nejjednodušší bude rovnou začít instalovat Ubuntu, doporučuji Alternate CD - budete mít nad instalací větší kontrolu. Pak si rozdělíte disk přímo v instalaci Ubuntu, zformátujete (kromě oddílu s Win :-).
Nakonci instalace by Ubuntu mělo rozpoznat, že máte nainstalované Windows, neznám případ, kdy by se tak nestalo. No a pak restart a v Grubu si vyberete Ubuntu nebo Windows.
ARCH Linux na desktopu:
Chieftec LBX-02B-B-B-400W, Asus P5B-VM, Intel Core2Duo 6320, 2x512MB Geil, 250GB Seagate, nVidia 7300GS, Samsung 225BW (22" 1680x1050)
 UBUNTU Studio 8.04 (HH) na notebooku: Lenovo ThinkPad R61; 15,4" WSXGA+ (1680x1050); nVidia Quadro NVS 140M

qwer

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 27 Listopadu 2006, 19:17:10 »
díky, testnu to o víkendu.
Raději zformátuju Linuxovou partition z woken a vytvořím ext3 a swap - taky z woken programem PQ magic. Při instalaci SuSe se mi to osvědčilo, chtěl mi totiž pořád užírat z už vytvořené partiton. Asi mu bylo 10GB málo.. :) Mám totiž na disku už 3 oddíly s ntfs a fat32. Nesnáším cpát data a dokumenty na stejnou partition jako widle, nevyplácí se to..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.