Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Scanner HP ScanJet 5590 v Ubuntu 10.04 Lucid Lynx  (Přečteno 2029 krát)

Cecil007

• Návštěvník
Scanner HP ScanJet 5590 v Ubuntu 10.04 Lucid Lynx
« kdy: 13 Srpna 2010, 21:28:19 »
Před cca 14 dny jsem se rozhodl opět po několika letech prověřit, zda Linux není již to, co by se dalo používat místo Wček. Pokud se mohu vyjádřit po tak krátké době jako Linuxová lama, mám dojem, že Linux se použít místo Wček dá. Pro svou práci ovšem potřebuji scanner. Poučen z Linuxáckých fór a vlastní zkušenosti, zavrhl jsem Canon a rozhodl jsem se koupit scanner HP ScanJet 5590. Vzhledem k tomu, že jsem nikde nenašel žádné podrobnější informace o zkušenostech s tímto scannerem v Ubuntu, nebude jistě na škodu se podělit o první dojmy. Třeba to někomu pomůže. Obecně lze říci, že se jedná o kvalitní scanner ve vyšší cenové kategorii. Má podavač pro oboustranné scanování a prosvětlovací jednotku pro snímaní kinofilmů. Já jej pořídil za 8.500,-Kč. XSane jej poznal ihned po připojení. Pro scanování s využitím podavače lze pohodlně využít gscan2pdf, který si se scannerem také, až na využití tlačítek, rozumí. Nastavení není žádná věda. Po pár chvílích zjistíte co a jak. Se scanováním dokumentů mohu po prvním dni konstatovat spokojenost a to jak s podavačem, tak na skle. 70 stran textu bylo otázkou nějakých 15ti minut a to v režimu podavače a oboustranně. Vše opravdu naprosto vyhovující. Obrázky jsou i na rozlišení 200 dpi (maximálně má 2400 dpi) scanneru a po následném přepočtu na 150dpi a nastavení jpg komprese na 70 velmi dobré. Spíše se mi ovšem jedná o informativní hodnotu dokumentů. Jinak tomu ovšem je při scanování barevných negativů. Zde musím bohužel konstatovat, že se mi zatím nepodařilo nastavit Xsane tak, aby výsledek za něco stál. Nemám ovšem v tomto směru zkušenosti a budu rád, pokud mi někdo poradí. Scany jsou jakoby s barevnými duchy, nevím, jak to přesně popsat. Nicméně kinofilmy nebyly mou prioritou. Kupoval jsem rychlý, spolehlivý oboustranný scanner pro scanování různých textů a dokumentů, který by měl fungovat v Lucid Lynxu. Myslím, že ten jsem za své peníze dostal.
« Poslední změna: 14 Srpna 2010, 08:29:38 od Cecil007 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.