Zdravím,
mé paranoidní já mne dnes o volném víkendu přemluvilo k zašifrování systému. Nejsnazší cestou se zdá být čistá instalace, tak se do toho pustíme. Přepíšu disk náhodnými daty, hodím Ubuntu na flashku a jde se na to. Z klasického install CD to nejde, instalátor nemá žádnou možnost pro šifrování oddílů (šifrovaný home mi opravdu nestačí). Nevadí, stáhneme alternate install a jde se na to. Dostaneme se až ke kroku "Detect and mount CD-ROM". A zde je kámen úrazu, neb můj stroj nemá žádnou optickou mechaniku (na co také) a instalátor zarputile alespoň jednu vyžaduje. Hádat se s ním nemá cenu, prozatím to vzdávám.
Otázkou je - to opravdu není žádná možnost, jak jednoduše nainstalovat systém a mít ho komplet šifrovaný? Google mi radí netboot, ale to zase obnáší stažení nějaké další distribuce, hození na flashku, rozdělení disku, nakopírování initrd a jeho známých na /boot, instalaci a úpravu Grubu... ne že bych to nedokázal, ale to nemůže být jediná cesta, Ubuntu je přeci Linux pro lidi.
Pro porovnání - drtivá většina distribucí tuto volbu v instalátoru má. Dokonce i nainstalovaná Windows lze zašifrovat pár kliknutími.