Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: SSH - soukromý klíč + správa napájení  (Přečteno 939 krát)

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
SSH - soukromý klíč + správa napájení
« kdy: 01 Října 2010, 08:49:49 »
Zdravím,

1, nevím proč, ale při vytvoření veřejného a soukromého klíče na SSH mi to poprvé funguje tak jak má (tedy ihned po vytvoření klíče a odzkoušení - po této operaci si na serveru pak nastavím v sshd_config, aby se nedalo přihlašovat heslem, ale pouze klíčem - "PasswordAuthentication no" ). Jakmile třeba restartnu klientské PC, tak mi ten klíč už jakoby neznal...odmítne spojení s tím, že nemám klíč. Věděl by někdo proč se tak děje, i přesto, že klíč je prokazatelně v pořádku? Zkoušel jsem i nastavit cestu ke klíči pomocí parametru "-i", ikdyž pokud je klíč implicitně v .ssh, tak to třeba není ...i tak mě to ale odmítne (v Debianu to fungovalo stabilně, zkusil jsem Ubuntu 10.04 a tam se mi děje tohle)

2, u notebooku to tak funguje, jestliže systém pozná, že baterie dochází, automaticky se vypne. Funguje to tak i na serveru? Mám server a UPS..řekněme, že dojde k výpadku elektriky a aby se PC nevypnulo korektně, bylo by fajn, aby systém rozpoznal, že už je napájen na baterii a aby se tedy korektně vypnul ...pokud to sám nerozpozná, byla by rada, jaké balíky je třeba doinstalovat, případně, který konfigurák tohle ovlivňuje, abych si na to mohl vytvořit skript...?

děkuji
« Poslední změna: 01 Října 2010, 08:51:57 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
Re: SSH - soukromý klíč + správa napájení
« Odpověď #1 kdy: 01 Října 2010, 09:17:02 »
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Re: SSH - soukromý klíč + správa napájení
« Odpověď #2 kdy: 01 Října 2010, 10:14:46 »
1) Možná pomůže něco tady: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,49971.msg360837.html#msg360837

Práva tam byly dokonce "větší" - 611..tím myslím, že to nebude. Každopádně teď mi to funguje taky nějak divně...ptá se mě to na uživatelské heslo a nikoliv na heslo soukromého klíče...ale jen 1x...jak zadám uživatelské heslo, tak druhé přihlášení je již bez hesla...v Ubuntu 10.04 myslím funguje ssh-agent implicitně, takže to by bylo asi ok...jen nechápu, proč se mě ale na heslo klíče neptá :)

EDIT:
Tak restartoval jsem klientské PC a už se mě to ptá na heslo pokaždé = kdybych měl "PasswordAuthentication no", jsem zas v háji ...proč ten klíč po restartu nezná  ???
« Poslední změna: 01 Října 2010, 10:20:02 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.