Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Offline instalace TrueCrypt v Kubuntu 12.04  (Přečteno 2149 krát)

markub

• Návštěvník
Offline instalace TrueCrypt v Kubuntu 12.04
« kdy: 23 Června 2012, 11:28:34 »
Lidi moc Vás prosím o pomoc. Porouchal se mi pevný disk, tak zachraňuju data. Plotna se točí, takže něco jde zachránit, něco bohužel už ne.
Abych to zkrátil. Potřebuji se pokusit zachránit jedny šifrovaný data a k tumu potřebuju TrueCrypt přes Linux.
Jenže jsem obyčejný uživatel PC (klasicky Windows), a rozhraní Kubuntu 12.04 nerozumím.
Mohl by mi prosím napsat (jako pro blbečka) jak offline nainstaluji TrueCrypt v Kubuntu(32bit).
Na této stránce
http://www.truecrypt.org/downloads
jsem si stáhnul pro Linux Standart 32-bit, jenže teď bohužel nevím co s tím souborem truecrypt-7.1a-linux-x86.tar.gz mám dělat.

Připojit na net se nemohu - jak jsem pochopil s tím modemem co mám je to v Linuxu problematické - prostě musel by to nastavit odborník, což já nejsem.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Offline instalace TrueCrypt v Kubuntu 12.04
« Odpověď #1 kdy: 23 Června 2012, 12:49:58 »
Chápu dobře že se snažíš z live CD rozbalit nějaké zašifrované soubory?
Jsou to pouze zašifrované soubory nebo celý disk?
V jakém os to původně bylo?

Pokud jsi linuxem nepoznamenaný tak to bude porod ti vše vysvětlit a navíc když nemáš přístup z toho Kubuntu k internetu.
Zvaš placenou podporu ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

markub

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 23 Června 2012, 14:50:28 »
Děkuji za zájem.
Na otázky mohu odpovědět ... ale je to trochu zbytečné ... v tom není podstata mého problému ...

Nesnažím se pomocí live CD. Kubuntu má regulérně nainstalováno v jednom oddílu pevného disku (v druhém je XP). A s tímto diskem nemám problém.

Mám problém s druhým pevným diskem. (V PC mám 2 pevné disky.)
XP z prvního disku mně k souborům XP na druhém disku nepustí. Takže je nemůžu ani kopírovat, ani použit TrueCrypt.
Kubuntu mně ale pustí. Mohu tedy si z poškozeného disku soubory zkopírovat (co nejsou poškozené).
Nemohu ale zkopírovat tento zašifrovaný soubor (takže pouze zašifrovaný soubor), protože on zrovna je poškozený. To je sice blbé, ale i tak z něho můžu 90% obsahu zachránit (prostě struktura toho šifrovaného souboru to umožňuje). Ale jen když použiji TrueCrypt přímo z Kubuntu.

Takže jde mi o to spustit TrueCrypt pod Kubuntu.

Nejsem zas tak nepoznamenaný.

Stačilo by mně nějak nakoupnout, jak to nainstalovat ... co mám udělat v Terminálu  ... nebo Muonu ....

Díky.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 23 Června 2012, 15:38:52 »
No konečně trochu lepší popis :)
Rozbalíš ten soubor co jsi stáhl a otevřeš si terminál a přepneš se do složky kde je to co jsi stahl a rozbalil.
pak už jen
Kód: [Vybrat]
makepokud bude vše bez chyby tak...
sudo make installdále viz manuál k TrueCrypt.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

markub

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 23 Června 2012, 16:52:08 »
Díky .... ale ehm takový zádrhel ...
po "sudo make install" jsem vyzván k zadání hesla, nevím proč v ten okamžik klávesnice přestane reagovat či co, prostě to heslo nejde do terminálu zapsat. Prostě nejde psát.
To stejné při zadání příkazu "sudo apt-get instal make" (jak mně terminál vyzývá).
Když to od-entruji, tak mně to samozřejmě napíše neplatnou operaci (včetně toho, když píšu heslo "do prázdna" a dám Enter)
A pak se zase terminál opět "rozepíše". .... Zvláštní.
viz obrázek:
http://www.2i.cz/1a374963b0

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 23 Června 2012, 17:08:56 »
Ach jo...
Nevím proč ti v Kubuntu radí špatně ale mě v ubuntu radí správně install s dvěma L
sudo apt-get install makeale to bude chtít připojení k internetu a ten ty nemáš. :-\

Dále pokud píšeš heslo administrátora v terminálu tak to není vidět a defakto to píšeš naslepo a pak enter. ;) viz vysvětlení zde http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo

A jen tak mimochodem chceš mi tvrdit že máš ten TrueCrypt rozbalený přímo na ploše a není v žádný složce? Takhle ti to to make stejně nebude fungovat . http://wiki.ubuntu.cz/Z%C3%A1kladn%C3%AD%20p%C5%99%C3%ADkazy

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #6 kdy: 23 Června 2012, 17:47:58 »
A proč ho nutíš do kompilaci, když se tady dá stáhnout zabalený instalátor http://www.truecrypt.org/downloads, pak stačí
1) rozbalit na plochu
2) chmod +x ./Plocha/nazev.souboru
3) sudo ./Plocha/nazev.souboru
hotovo. nainstluje se včetně klikacího manageru truecryptových souborů.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 23 Června 2012, 18:01:52 »
Popravdě jsem si nestahoval ten soubor abych se podíval co v něm je ;)

markub

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 23 Června 2012, 18:20:56 »
Tááák, problém vyřešen :-), ale i tak díky za snahu.
Poté, co jsem neuspěl v Terminálu Kubuntu, jsem zkusil experimentovat s Live CD Ubuntu 12.04. Problém nastal tehdy, když jsem se pokoušel v tom podivném rozhraní najít Terminál. Tedy marně.
A že jsem ho určitě viděl v Live CD Ubuntu 8.10, tak jsem zkusil ten - a taky zde hned Terminál našel. Zase ale problém byl v tom, že v Live nechtěl Terminál spolupracovat ... což se ukázalo nakonec jako nedůležité, protože tam šel TrueCrypt spustit jako "exáč" :-) a pěkně se nainstaloval a nechl spustit, poškozený šifrovaný soubor otevřel a já si mohl v klidu data zkopírovat. Takže 95% zachráněno.

A jinak tedy ještě poznámku:
Kubuntu radí dobře (viz obrázek) a také jsem to dobře do Terminálu psal, že do píšu nedobře do fóra, tomu jsem už pozornosti nevěnoval. Ty také moc přeci nevěnuješ :-)  viz "Zvaš placenou podporu"
A určitě bych netvrdil, že je rozbalený na ploše, to také nebyl. Psal jsi přeci ..."a přepneš se do složky kde je to co jsi stahl a rozbalil"

No nic. Díky. A to Kubuntu poletí z počítače pryč, ne jenom proto, že se tam podivně zadává heslo .. prostě něco tak nestabilního a nespolehlivého jsem dlouho neviděl :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.