Tááák, problém vyřešen :-), ale i tak díky za snahu.
Poté, co jsem neuspěl v Terminálu Kubuntu, jsem zkusil experimentovat s Live CD Ubuntu 12.04. Problém nastal tehdy, když jsem se pokoušel v tom podivném rozhraní najít Terminál. Tedy marně.
A že jsem ho určitě viděl v Live CD Ubuntu 8.10, tak jsem zkusil ten - a taky zde hned Terminál našel. Zase ale problém byl v tom, že v Live nechtěl Terminál spolupracovat ... což se ukázalo nakonec jako nedůležité, protože tam šel TrueCrypt spustit jako "exáč" :-) a pěkně se nainstaloval a nechl spustit, poškozený šifrovaný soubor otevřel a já si mohl v klidu data zkopírovat. Takže 95% zachráněno.
A jinak tedy ještě poznámku:
Kubuntu radí dobře (viz obrázek) a také jsem to dobře do Terminálu psal, že do píšu nedobře do fóra, tomu jsem už pozornosti nevěnoval. Ty také moc přeci nevěnuješ :-) viz "Zvaš placenou podporu"
A určitě bych netvrdil, že je rozbalený na ploše, to také nebyl. Psal jsi přeci ..."a přepneš se do složky kde je to co jsi stahl a rozbalil"
No nic. Díky. A to Kubuntu poletí z počítače pryč, ne jenom proto, že se tam podivně zadává heslo .. prostě něco tak nestabilního a nespolehlivého jsem dlouho neviděl :-)