Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu - nechce naběhnout  (Přečteno 3550 krát)

Usoun

• Návštěvník
Ubuntu - nechce naběhnout
« kdy: 13 Ledna 2011, 19:41:46 »
zdravím. Mám takový větší problém...Ubuntu se normálně nabootují, proběhne splash ale poté mi zůstane šedá obrazovka...ať mačkám cokoliv, nic se nestane a kontrolka hdd vůbec nesvítí. Nejsem si jisý, ale myslím, že se mi to stalo po instalací aktualizací. Díky za jakoukoliv pomoc ;-)

vmonkey

• Aktivní člen
  • *
Re: Ubuntu - nechce naběhnout
« Odpověď #1 kdy: 13 Ledna 2011, 20:25:03 »
Mně se něco podobného občas dělo, když se aktualizoval kernel. Tak kdyžtak v GRUBu zkus vybrat Previous versions a pusť poslední kernel, který ti určitě fungoval. Kdyžtak dej vědět jak to dopadlo  :)
Ubuntu 14.04, Acer Aspire v15 Nitro Black

Usoun

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Ledna 2011, 20:26:58 »
Na mě musíš trošku jedodušeji. Zase tak dlouho linux nemám, v Grubu? Ten spustím jak? ;D

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 13 Ledna 2011, 20:29:37 »
Nebylo něco v logu, že nemůže otevřít nějakou konzoli?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

vmonkey

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 13 Ledna 2011, 20:29:56 »
Akorát si nejsem teď jistý, jestli se otevírá i když nemáš dual-boot (nainstalovaný Linux s jiným operačním systémem)... Ale snad se otevírá i tak...
GRUB by ti měl naběhnout hned při spouštění systému, vypadá nějak takhle:

Usoun

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 13 Ledna 2011, 20:31:01 »
Nevím, nějaký text tam vyskočí ale nestihnu to přečíst. Ale text tam yskakoval vždycky, ale teď je akorát červene

Usoun

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 13 Ledna 2011, 20:32:48 »
...

ee, tohle se mi vůbec nespuští. Není na to nějaká klávesa?

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 13 Ledna 2011, 20:33:13 »
Ak nie, tak stačí podržať pri štarte SHIFT.

Usoun

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 13 Ledna 2011, 20:46:40 »
Spustil sem tam tu nejstarší verzi a pořád nic, stejný problém >:(

daysleeper

• Stálý člen
  • **

Usoun

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 13 Ledna 2011, 22:23:13 »
Tak nejspíš vím čím to je. Chtěl sem si tam teď nainstalovat winy a při výběru oddílu se mi ukazuje na systémovím, tam kde mám linuxy, 0.0mb free space. No ale teď je otázka, jak si z disku něco smažu:-)

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 13 Ledna 2011, 22:38:39 »
Usoun: jde spustit 'Recovery mode'? Pokud ano, tak se prihlas jako root a vymaz cely adresar s docasnymi soubory:

Kód: [Vybrat]
rm -rf /tmp/
(Pozor na to, jaký adresář dáš jako parametr, jde o rekurzivní a nevratné mazání!)
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Usoun

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 13 Ledna 2011, 22:43:10 »
Usoun: jde spustit 'Recovery mode'? Pokud ano, tak se prihlas jako root a vymaz cely adresar s docasnymi soubory:

rm -rf /tmp/
(Pozor na to, jaký adresář dáš jako parametr, jde o rekurzivní a nevratné mazání!)

A jak to mám přesně napsat, když chci vymazat složku Stažené? byla tam daná od instalace, takže cesta bude nejspíš nějaká základní

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 13 Ledna 2011, 22:54:05 »
melo by stacit zvolit v recovery mode volbu clean, vysvetleni na
http://wiki.ubuntu.cz/RecoveryMode

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 13 Ledna 2011, 23:06:45 »
A jak to mám přesně napsat, když chci vymazat složku Stažené? byla tam daná od instalace, takže cesta bude nejspíš nějaká základní

Složka "Stažené" se nachází u tebe v domovském adresáři. Dáš tedy

cd /home/usoun/
rm Sta* -rf

To smaže všechny složky začínající na Sta . Pozor, je to nevratné. Použij podle svého rozumu.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Usoun

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 13 Ledna 2011, 23:22:53 »

Složka "Stažené" se nachází u tebe v domovském adresáři. Dáš tedy

cd /home/usoun/
rm Sta* -rf

To smaže všechny složky začínající na Sta . Pozor, je to nevratné. Použij podle svého rozumu.
Už sem se tam dostal přes recovery mode a v bezpečném grafickém modu, smazal sem nějaký věci. Mám teď 36gb volnýho. Ale pořád když chci spustit systém normálně, dělá to stejný.. :-(

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 14 Ledna 2011, 08:56:56 »
Už sem se tam dostal přes recovery mode a v bezpečném grafickém modu, smazal sem nějaký věci. Mám teď 36gb volnýho. Ale pořád když chci spustit systém normálně, dělá to stejný.. :-(

Každopádně je to pokrok.

Teď zpět do recovery módu a zkusíme
dpkg-reconfigure xserver-xorg
To by mělo graf. prostředí uvést do použitelného stavu.

Usoun

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 17 Ledna 2011, 16:02:51 »
Takže zase sem zkusil instalovat winy, jenže pořád mi to tam ukazuje, že na disku není místo...vůbec žádný. Ale v linuxu mi to ukazuje 39gb volnýho....

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 17 Ledna 2011, 17:12:49 »
Takže zase sem zkusil instalovat winy, jenže pořád mi to tam ukazuje, že na disku není místo...vůbec žádný. Ale v linuxu mi to ukazuje 39gb volnýho....

Takže jaké tam teď máš instalované systémy? Jak je rozdělený disk?

Jestli máš někde důležitá data, doporučuji bezpečně zálohovat, potom všechna data s nenulovou hodnotou přesunout na nějaké jiné médium, naformátovat disk a nainstalovat počítač úplně od začátku. Ještě počkej, jak se k tomu vyjádří ostatní, ale mně to teď přijde jako nejlepší řešení.

vmonkey

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 17 Ledna 2011, 20:03:23 »
Možná winy nevidí na Linuxovým disku volné místo proto, že linux (Ubuntu) používá Ext3, ale Winy NTSF, tzn Ext3 je pro ně nepodporované formátování a tudíž nevidí volné místo. Ale pokud máš v Linuxu 39 Gb volného místa, tak si stáhni liveCD a nabootuj např. přes flashku... to by už naběhnout mělo. A zkus ten disk s linuxama rozdělit pomocí GParted, aby si vytvořil aspoň 10Gb oddíl. Tam můžeš s NTFS hodit Winy (uvidíš, jestli půjdou), nebo jiné distro...

A pokud ti disk opravdu odmítá jakkoliv reagovat tak budeš muset opravdu celej formátovat, tak si zálohuj data.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.