Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pomoc s výběrem vysoké školy.  (Přečteno 7886 krát)

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Pomoc s výběrem vysoké školy.
« kdy: 11 Ledna 2011, 21:28:20 »
Je to tady každý rok touhle dobou, tak doufám, že ostatní budou ohleduplní a buď poradí, nebo to vytrpí ;D
Předpokládám, že nejsem jediný na tomto fóru kdo to řeší.

Nejsem programátor, dělám PHP, BASH, C, python? Programovat mě baví, ale než na OOP nebo čistotu kódu hledím na funkčnost.
Bavím mě slaboproudá elektronika. Programování Arduina aj.
Ve škole mě bavila akorát fyzika (ty věci poslední dobou jsou víc matika)
Matiku bych měl mít silnou, nějaký potenciál mám, ale nepatřím mezi nejlepší ve třídě protože ve volném čase nepočítám dostatečné množství příkladů.

Vybraný mám FIT na ČVUT + Robotika a Kybernetika na FEL.
Pokud bych se rozhodoval podle toho co by mě bavilo, tak jdu na Robotiku a Kybernetiku. Pokud bych se měl zamyslet nad budoucím zaměstnáním a uplatněním, příjde mi lepší FIT.
A teď babo raď :)

Všem kteří konstruktivně přispějí velice děkuji, mám v hlavě docela zmatek ;)

oyankee

• Host
Re: Pomoc s výběrem vysoké školy.
« Odpověď #1 kdy: 11 Ledna 2011, 21:53:24 »
Běž tam, kam tě srdce táhne. Z vlastní zkušenosti vím, že ačkoliv jsem šel původně na lépe znějící obor, stejně jsem tam nevydržel a šel za tím, co mě vždy táhlo. Ty roky už mi ale nikdo nevrátí... ;)

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #2 kdy: 11 Ledna 2011, 23:09:27 »
do Brna se ti dojizdet nechce, ze? myslim, ze zrovna tobe(kvuli te elektronice) by se u nas na FIT VUTBR libit i mohlo (jinak bych to ale nikomu, pokud neni na hardware, rozhodne nedoporucil)...
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 11 Ledna 2011, 23:23:47 »
Na FIT CVUT v prvaku nejakou tu elektroniku samozrejme potkas, programovani v C taky, na oba predmety jsou velmi dobri ucitele :)
BASH tam bude pro tebe hracka, akorat se tam maka na starsim solarisu a nektere programy tam funguji mirne jinak/pripadne toho umi min jak na linuxu

OOP asi potkas na kazde informaticky zamerene skole, C++ ted zacneme od druheho semestru
Btw prehledny kod zacnes ve vlastnim zajmu psat sam :D
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #4 kdy: 11 Ledna 2011, 23:27:09 »
Machala : Proc bys to nedoporucil ? problem vysokych IT skol jsem tu nedavno resil a i kdyz mi do vyoske stale rok chybi, tak uz se na FIT VUT vcelku tesim. predpokladam, ze me kroky tam povedou. tak me vskutku zarazis :D
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #5 kdy: 11 Ledna 2011, 23:30:13 »
Bohous: FIT VUTBR oproti tomu nauci cloveka kod hlavne rychle zbastlit...

stet: prilis mnoho hardware, nulova moznost specializace (a vlastne jakehokoliv ovlivneni pubehu) bakalarskeho studia, spatna vyuka matematiky, zvysovani prestize
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #6 kdy: 11 Ledna 2011, 23:36:34 »
aha, dobrá. neříká, že to mění můj názor každopádně v úvahu to beru. nicmene , v patek tam jedu na DOD tak uvidime :) narozdíl od tomáše, já mám času ještě dost.
« Poslední změna: 11 Ledna 2011, 23:41:27 od stet »
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
« Odpověď #7 kdy: 12 Ledna 2011, 00:16:27 »
Ja muzu pouze velmi VELMI doporucit zkusit se dostat - i treba behem studia - na vysokou skolu do zahranici. Apropos od vcerejska jsem de-fakto diplomovany bioinformatik jelikoz nepredpokladam ze by me tu diplomku vratili (hlavne kdyz sef chce abysme z toho udelali clanek)
Kamarad tady v Berline dela vyvoj mikrocipu - kdyz sem se ho ptal na to proc nezustal v CR tak mi rek ze si tady vydela 3x tolik (cca 3600€ hrubyho ale Nemci z vas odrou odvodama kolem 30-40% pri takovy platovy tride). Jo je to nastupni plat  ;)
Ja muzu vrele doporucit http://www.fmi.uni-jena.de/start.html slysel jsem ze dobra je i http://tu-dresden.de/en onoji je za humnma. Pripadne u dalsich sousedu http://www.jku.at/content/e213/e88/
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 12 Ledna 2011, 19:14:36 »
Chtel bych udelat i trochu reklamu na FJFI. Elektronika se u nas dela taky, casto v propojeni na ruzne jine obory (progr., lasery, mikrovlnna technika, atp.).

Nase fakulta se potyka s nedostatkem studentu, takze s poctem 5 - 15 lidi na oboru v rocniku budete mit docela individualni pristup. Matematika je vydatna, ale neni to ke skode. Prijimacky nejsou. Kvalite vyuky prevazne nemam co vytknout. Skola ma dve budovy v centru Prahy (Staromestska + Karlovo nam.).
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 12 Ledna 2011, 21:07:48 »
FIT CVUT ma na matematickou analyzu (tj prvni semestr) ucitele, kteri uci primarne na FJFI, takze uroven matiky na obou skolach asi bude velmi podobna
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #10 kdy: 12 Ledna 2011, 21:37:27 »
FIT CVUT ma na matematickou analyzu (tj prvni semestr) ucitele, kteri uci primarne na FJFI, takze uroven matiky na obou skolach asi bude velmi podobna

Zdaleka ne. Na FJFI jsou tři "kategorie" matematiky: A (nejvyšší, pro čistě matematické obory -- mat. modelování, matematická fyzika a teor. informatika), B (pro ostatní -- fyzikální, technické a softwarové obory) a C (pro "praktické" bakalářské obory bez navazujícího magisterského studia). Analýza na FITu je možná na úrovni C, ale spíš ještě o stupínek níže. (Studoval jsem obě školy.)

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #11 kdy: 15 Ledna 2011, 21:31:02 »
O informatice na FIT CVUT taky uvažuji. Pak je ještě kybera na FELu, ale s elektrotechnikou nemám zkušenosti.

Chtel bych udelat i trochu reklamu na FJFI. Elektronika se u nas dela taky, casto v propojeni na ruzne jine obory (progr., lasery, mikrovlnna technika, atp.).

Nevíš náhodou jak to vypadá na Inženýrské informatice?
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #12 kdy: 15 Ledna 2011, 21:48:40 »
A zaujímalo by ma ako máte v Česku napratané na tých školách, či tam berú bez problémov aj Slovákov.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 16 Ledna 2011, 11:11:40 »
A zaujímalo by ma ako máte v Česku napratané na tých školách, či tam berú bez problémov aj Slovákov.

Nevím, co všechno se třeba musí zařídit na úřadech, ale na FJFI je Slováků spousta. Pro vzdálené trvalé bydliště co do shánění kolejí na tom asi nejsou špatně.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Kedrigern

« Odpověď #14 kdy: 16 Ledna 2011, 13:08:20 »
Na MFF jsme asi tak ve stejném pomětu jako v absolutních číslech obyvatel. Čili tipuji, že tak 2:1 (ve prospěch čechů).

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #15 kdy: 16 Ledna 2011, 14:29:38 »
Raději než to, co tě baví, bys měl napsat, jaké by sis pro sebe představoval ideální zaměstnání. Mě vždycky bavil dějepis, ale ani na sekundu mě nenapadlo, že bych to šel studovat a někdy se tím živit.
Vím, že se ti nikam jinam než do Prahy nechce. Doporučuju ti ale jednu věc: nezůstávej doma. Nacpi se někde na kolej nebo si najdi nějaký privát se studenty. Vysoká škola je především o tom, že se osamostatníš a budeš si žít po svém. Nikdy bych nevyměnil studentský kolejní život za žití s rodiči. Kámoši z výšky, kteří dojíždějí z domu, přicházejí fakt o hodně.
Taky ti doporučuju, aby ses hned od prvního semestru snažil dostat na nějaký výměnný pobyt v zahraničí. Na technických školách to není takový problém a výměnný pobyt v Kanadě byl to nejlepší, co mi VŠ dala.
Jinak nemá cenu se za každou cenu cpát do zahraničí. Pokud budeš kvalitní odborník v IT, tak si přijdeš na velmi solidní peníze i tady v ČR a když započteš rozdíl v životních nákladech, tak to vyjde pomalu nastejno.

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #16 kdy: 16 Ledna 2011, 15:23:07 »

Většinou se se slovákama zachází stejně jako s českejma uchazečema - žádný zvláštní zkoušky (třeba z češtiny) nejsou potřeba. Ale radši se zeptej na DoD.
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #17 kdy: 16 Ledna 2011, 16:04:21 »

Většinou se se slovákama zachází stejně jako s českejma uchazečema - žádný zvláštní zkoušky (třeba z češtiny) nejsou potřeba. Ale radši se zeptej na DoD.
Je tam nejaké prospechové obmedzenie?A zaplní sa to celé (napr. ta FITka).
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #18 kdy: 16 Ledna 2011, 20:51:49 »

Je tam nejaké prospechové obmedzenie?A zaplní sa to celé (napr. ta FITka).

Když sem se byl na FITu podívat, tak se na to nějaká slovenka ptala, a řekli jí že pravidla jsou stejná pro čechy i pro slováky, že v tom nedělají rozdíl. Asi prostě vezmou výsledek přijímaček, seřadí a hotovo.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.