Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu vs. Intel i3 integrovaná grafika  (Přečteno 2066 krát)

ravenant

• Návštěvník
Ubuntu vs. Intel i3 integrovaná grafika
« kdy: 30 Ledna 2011, 21:40:16 »
Zdarec,
mám tu jeden takový teoretický problém - možná už někdo má vyzkoušeno. Spravuji PC učebnu na ZŠ, která bude v dohledné době vybavena novými žákovskými PC - s nejvyšší pravděpodobností (cca 99%) to budou PC postavené na Intel i3 540 a deskou Gigabyte Intel H55, s 2GB Ram. V PC nebude grafika od nvidie ani ATI.
Můj dotaz zní, podporuje Ubuntu v současné verzi využití integrované grafiky v těchto procesorech, nebo jsou nějaké vyložené problémy?
Bylo mi totiž umožněno, aby na PC kromě Win 7 byl nainstalovaný i jiný OS - a jelikož sám používám Ubuntu bude to právě to.
Uvítám všechny rady co a jak. Doufám, že se mi konečně povede ukázat a naučit děcka pracovat i v jiných systémech než je Windows.

Díky všem za postřehy a rady.

Benik

• Návštěvník
Re: Ubuntu vs. Intel i3 integrovaná grafika
« Odpověď #1 kdy: 30 Ledna 2011, 21:57:32 »
U mě bez problému, měl jsem možnost instalovat dva počítače (jeden s i5, druhý s i3) a žádný problém jsem nenašel. Teda nezkoušel jsem žádné experimenty s grafikou, ale pro běžnou práci jelo vše, jak mělo.

ravenant

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 30 Ledna 2011, 22:11:12 »
2 Benik: a fungoval bez problémů i Compiz? Děcka asi budou chtít vyzkoušet různé desktop efekty a podobně... eventuálně asi zapařit i nějaké hry...

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 31 Ledna 2011, 06:51:17 »
Vše jede tak jak by mělo,alespoň u mě ano.Jen je tam zapnutá synchronizace,takže ti při testu přes glxgears nedá víc než 60FPS,ale skutečný výkon je dost jinde,od 10.04 kde byla kompletně předělána architektura pro Intel grafiky už jsem nezaznamenal problém nikde

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 31 Ledna 2011, 14:23:13 »
Konkrétně s procesorem co píšeš ti grafika pojede v pohodě. Pozor s novým procesorem s označením (Sandy Bridge) mě grafika v Ubuntu nefunguje neboli pouze základní rozlišení. Ale příští verze Ubuntu už by měla být ok.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Kamil Hanus

• Aktivní člen
  • *
    • kamilhanus.cz
« Odpověď #5 kdy: 31 Ledna 2011, 16:19:17 »
Konkrétně s procesorem co píšeš ti grafika pojede v pohodě. Pozor s novým procesorem s označením (Sandy Bridge) mě grafika v Ubuntu nefunguje neboli pouze základní rozlišení. Ale příští verze Ubuntu už by měla být ok.
Neřeší tenhle problém náhodou instalace nejnovějších ovladačů na grafiku, které nejsou v repositářích? Myslím, že jsem to četl buď na ábíčku nebo rootu
Only wimps use tape backup: _real_ men just upload their important stuff on ftp, and let the rest of the world mirror it ;)

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 31 Ledna 2011, 17:18:17 »
Testoval jsem jen krátce a pak tam šly widle a dále do světa. Jen říkám že to nejede hned po startu ani se sama nenainstaluje jako je tomu u ATI nebo NVIDIA. Každopádně je to určitě řešitelné a celkově bych se toho nebál ale začátečníkovy bych jí v danou chvíli nedoporučoval.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #7 kdy: 31 Ledna 2011, 17:27:56 »
A nemate niekde otestovane co ta grafika v i3 dokaze? Co z 3d/2d sa na tom da v pohode sputit? Napriklad googleearth, stelarium ..., co akceleracia filmov.
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

ravenant

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 31 Ledna 2011, 19:23:28 »
Takže by to teda mělo být bez problémů. No jsem zvědavej jak to poběží. Ještě zvažuji jestli tam dát přímo Ubuntu, nebo Edubuntu... přeci jen se tam občas objeví i děcka z 1. stupně. Nicméně - už vidím kolegy, jak budou řvát co to tam maj za windows  ::)

Každopádně už se docela těším, a hned příští školní rok vyrukuju s volitelným kroužkem - asi to hodím jako "základy práce s linuxovými OS"
« Poslední změna: 31 Ledna 2011, 19:28:53 od ravenant »

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #9 kdy: 31 Ledna 2011, 23:00:54 »
Takže by to teda mělo být bez problémů. No jsem zvědavej jak to poběží. Ještě zvažuji jestli tam dát přímo Ubuntu, nebo Edubuntu... přeci jen se tam občas objeví i děcka z 1. stupně. Nicméně - už vidím kolegy, jak budou řvát co to tam maj za windows  ::)

Každopádně už se docela těším, a hned příští školní rok vyrukuju s volitelným kroužkem - asi to hodím jako "základy práce s linuxovými OS"
Pekné vidieť tolko ochoty zo strany komunity.Oceňujem to K+.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.