Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nastavenie uzivatelov  (Přečteno 3047 krát)

JC

• Návštěvník
Nastavenie uzivatelov
« kdy: 15 Ledna 2011, 20:47:24 »
Zdravim, mam problem pri nastaveni v uzivateloch v tom ze stale sa mi niektoré nastavenia nedaju zmenit. Napr. Chcem uzivatela aby som nezadaval heslo- zaskrtnem aby sa heslo nepytalo a ked zatvotim okno tak je to tam znova, alebo odskrtnem ucet je zakazany, zatvorim okno a znova je ucet je zakazany ako prinutim Ubuntu 10.10 aby to urobila co chcem.
CHcem uzivatela bez hesla pri prihlaseni a aby bol povoleny.

Ďakujem za radu

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re: Nastavenie uzivatelov
« Odpověď #1 kdy: 16 Ledna 2011, 12:39:37 »
Ono stačí Systém->Správa->Používatelia a skupiny a tam heslo a zmeniť a je tam kolonka nepýtať sa pri prihlásení.Jediná vec, ktorú sa to bude pýtať je klúčenka.Tú treba vypnúť.http://wiki.ubuntu.cz/Kl%C3%AD%C4%8Denka#Zru.2BAWE-en.2BAO0_zad.2BAOE-v.2BAOE-n.2BAO0_hesla
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

JC

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 16 Ledna 2011, 16:48:13 »
Tomu rozumiem, ale ked zaskrtnem nepytat sa na heslo pri prihlaseni a zatvorim okno tak pri prihlaseni si heslo pyta a ked potvrdim prazdne okno lebo som heslo nezadal tak ma to nepusti dalej tak sa vratim spat do mojho uctu a ked otvorim nastanenia uzivatelov tak mam zase zaskrtnute zadanie hesla a tak sa to stale opakuje.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 16 Ledna 2011, 22:35:35 »
Dobre zajtra snáď na to pozriem bližšie, teraz som už fakt unavený/permanentne nevyspatý.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

jmp

• Host
« Odpověď #4 kdy: 17 Ledna 2011, 07:39:39 »
nejak mi to pripada, ze je to pokus zmenit toto u jineho uctu bez patricnych opravneni (sudo), nebo je to read only filesystem

JC

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 17 Ledna 2011, 19:24:11 »
Este pridám info že som prechádzal z mandrivy a home adresár mám ako logickú časť disku ktorú som pripojil pri inštalácii ako /home. A užívatelia boli inak číslovaný myslím od 500. Dva účety som prebral z mandrivy. a dalsie som uz vytváral v ubuntu. No čo by si navrhoval. Keba som vytvoril novy ucet a donho odzalohoval vsetko z ostatných uctov a potom ich zmazal a nanovo tam skopiroval co tam bolo? Alebo je nejaký tester či nevznika v tych uctoch nejaky problem, alebo nejaka lepsia sprava uzivatelov?

Zatial dakujem

jmp

• Host
« Odpověď #6 kdy: 17 Ledna 2011, 19:53:10 »
prvni uzivatel v ubuntu by mohl mit moznost prace se sudo
pokud je to nejake rozhozene, tak by mohl byt nejaky z tech uzivatelu ve skupine admin - ta ma prava pouzit sudo (takovy pak muze tyto zalezitosti nastavovoat)
pokud je to nedostupne, tak se k tomu dopracovat z livecd a nektereho dat do skupiny admin - ten pak bude mit prava moznost pracovat se zvysenym opravnenim)

JC

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 18 Ledna 2011, 17:04:09 »
Na mojom účte mám možnosť používať sudo, môžem inštalovať po zadaní hesla a aj typ účtu mám administrator. Skúsil som znova vytvoriť dalsieho uzivatela a vzdy je hlasenie ze tento ucet je zakazany. Aj ked to zmenim tak sa to vrati spat. takze mi nepomoze ich zmazat a nanovo vytvorit. Nie je nejaka utilita ako ocekovat id cisla uzivatelov. lebo v mandrive som mal tiež nejakych mozno aj s rovnakými menami ale tam mam dojem ze ID bolo cislovane od 500 a v nejakej verzii od 10000 ubuntu čisluje od 1000. Nemoze byt problem tu? Pridávam ze nikdy som nemazal home adresar. tak ci sa nieco nebije.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 18 Ledna 2011, 20:06:07 »
Dobre keď na to ideme spôsobom brute force tak to bude najlepšie ak si všetko odzálohuješ(bez skrytých priečinkov) a vymažeš všetkých užívatelov a potom ich naspäť vytvoríš.Pozor nekopíruj celú zložku v home ale len tie dáta, ktoré potrebuješ, t.j. bez skrytých priečinkov(konfig priečinky).Dostaneš sa tam tak, že v Grube vyberieš recovery a potom dáš niečo s root.Keď nabehneš do textového prostredia tak napíšeš startx.Neprípájaj sa na internet, je to nebezpečné.A samozrejme keď ich vymažeš (presvedč sa, že priečinky v /home zmizli) tak ich potom aj vytvor(min jeden s admin právami).Následne si prekopíruješ Dáta naspäť(dokumenty,hudba,...).

JC

• Návštěvník
Re: Nastavenie uzivatelov-vyriešené
« Odpověď #9 kdy: 26 Ledna 2011, 18:55:28 »
Zdravím ťa, tak nechal som to odležať a dnes ma osvietilo, lebo som to chcel riešiť tak ako si povedal, len ma napadlo že skúsim zadať v tých užívateľoch heslo ako sa to bude správať a ejha keď som zadal heslo a zaškrtol som nepýtať si heslo tak sa účet odblokoval a je možné ich všetkých používať bez nutnosti zadavania hesla. Ale músím povedať že nikde som sa nedočítal že ho musím mať definované (heslo) aj vtedy keď ho nechcem. Možno by to chcelo niekde ako poznámku dať. (alebo som to prehliadol)..

Zatiaľ Ďakujem

jAster_BA

• Závislák
Re: Nastavenie uzivatelov-vyriešené
« Odpověď #10 kdy: 31 Ledna 2011, 12:25:04 »
Zdravím ťa, tak nechal som to odležať a dnes ma osvietilo, lebo som to chcel riešiť tak ako si povedal, len ma napadlo že skúsim zadať v tých užívateľoch heslo ako sa to bude správať a ejha keď som zadal heslo a zaškrtol som nepýtať si heslo tak sa účet odblokoval a je možné ich všetkých používať bez nutnosti zadavania hesla. Ale músím povedať že nikde som sa nedočítal že ho musím mať definované (heslo) aj vtedy keď ho nechcem. Možno by to chcelo niekde ako poznámku dať. (alebo som to prehliadol)..

Zatiaľ Ďakujem
Heslo musíš mať.Bez hesla by to bolo niečo také ako banka bez dverí a s peniazmi na tácke.Rozumej tak, že je to velmi nerozumné mať UNIXový systém bez hesla(hlavne čo sa roota týka).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.