Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: USB HDD a ext4 - jak fungují oprávnění?  (Přečteno 1377 krát)

LiborJelinek

USB HDD a ext4 - jak fungují oprávnění?
« kdy: 30 Ledna 2011, 11:26:38 »
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat jak je to s linuxovými oprávněními na vyjímatelnými médii jako USB disk nebo flashka, pokud jsem si je zformátoval na ext3/4.

Zformátoval jsem USB HDD na ext4 a provedl na ni kompletní zálohu svých dat. Po měsíci přijdu, připojím HDD a zjistím, že nemám k souborům oprávnění...?! Tedy pokud se přepnu na roota, tak ano, ale proč ne jako já sám? Vždyť jsem jsem byl na pevné HDD vlastníkem a USB HDD jsem záměrně zformátoval na ex4, abych při kopii zachoval všechna ext4 oprávěnní a atributy.

Jak to přesně funguje oprávnění s removable médii, byť jsou ext4? Když je třeba oprávnění rw------- (číst/psát jen vlastník (já), ostatní ani ťuk). Připojím k jinému HDD, tak se Linux postaví k tomu, že na jiném PC vlastník (já) neexistuje a vůbec je to zcela jiná mašina?

Díky za odp. nebo odkázání na informace o tom.

Libor

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

LiborJelinek

Re: USB HDD a ext4 - jak fungují oprávnění?
« Odpověď #2 kdy: 31 Ledna 2011, 09:33:36 »
Díky za odkazy. Po přečtení mi do dovolte shrnout i pro ostatní:

1) Pokud byste používali USB HDD s ext4 na různých distribucích tak je nejpohodlější na všech zajistit stejné UID (viz /etc/passw). První uživatel z instalace má v Debian/Ubuntu UID 1000. Ve RHEL/Fedoře 500. Na základě UID jsou řízeny ext4 oprávnění.

2) I když budou stejná, tak stejně po každém opětovném připojení budou všechny soubory patřit rootovi. Následuje tedy nutně $ chown -R mujucet /media/mujhdd.

3) Aby to bylo co nejpohodlnější, můžete si tento příkaz nastavit do ~/.bashrc, aby se provedl při každém spuštění (grafického) terminálu.

Libor

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.