Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Co s chybně odinstalovaným kde-desktopem? (vyřešeno)  (Přečteno 934 krát)

dare

• Návštěvník
Co s chybně odinstalovaným kde-desktopem? (vyřešeno)
« kdy: 01 Února 2011, 14:21:09 »
Ahoj,

z následujících řádků myslím jasně vyplyne, jaký jsem idiot. :)
Včera se mi povedla docela pěkná "kulišárna" - odinstalovával jsem (běhám na Kubuntu - tedy spíš běhal jsem) Wine přes software management a pozdě jsem si všiml, že si ta potvora zatrhla víc dependencies, než by bylo potřeba - na to, že si odinstalovávám kde-desktop spolu s nějakým window-managerem a dalšíma 2 balíky, jsem přišel až ve chvíli, kdy jsem klikl na ok.

Problém: chci-li se přihlásit do systému, obrazovka pouze proklikne a opět se objeví okno vyžadující login a heslo.
Příčina: na 99% chybějící důležité systémové balíky.

Přihlásil jsem se tedy přes konzoli, že si alespoň zazálohuji svá data s tím, že přinejhorším celé Kubuntu přeinstaluji, jenže jsem narazil na problém: disk s Windows mám zaheslovaný a přestože jsem se snažil na něj nějakým způsobem dostat, terminál mi pokaždé hodil hlášku s nepovoleným přístupem, aniž by se zeptal na heslo. Připojení ext. disku/flashdisku taktéž nepomáhá, protože se složka /media/ nerefreshuje (možná je na to příkaz, bohužel ho neznám - jsem standartní uživatel-blbec, který zná pár základních příkazů).

Normálně bych stáhl balíky přes apt-get, ale nevím, jak se z konzole připojit na svou domácí zabezpečenou síť s kódováním. Hledal jsem info na zahraničních fórech, ale moc jsem tomu nerozuměl.

Zkoušel jsem také trable řešit přes LIVE cd, ale mám už 3 roky starou mechaniku, která dosluhuje a má problémy ono cd přečíst.

Sám to asi nevyřeším a svá data bych rád ušetřil - můžete mi někdo pomoci?
Za jakoukoliv radu předem děkuji.
« Poslední změna: 02 Února 2011, 13:57:33 od dare »

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: Co s chybně odinstalovaným kde-desktopem?
« Odpověď #1 kdy: 01 Února 2011, 16:01:29 »
k nahozeni pripojeni by mohlo pomoct: http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

ravenant

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 01 Února 2011, 20:43:08 »
Aha - něco podobného se mi též stalo:

Vyřešil jsem to pro jistotu kompletním zálohováním home adresáře na externí disk, pomocí Midnight Commanderu (něco jako terminálovej total comander). Kde jsem označil všechny mé potřebné složky pro kopírování.

1. Připoj USB disk
- podrobnější návod jak připojit externí disky najdeš:
na http://help.ubuntu.com/community/Mount/USB a najeď si na Manually Mounting

2. poté doporučuji připojit se k netu přes drát - nikolivo WiFi
3. nainstalovat Midnight Commander v terminálu
Kód: [Vybrat]
~$ sudo apt-get install mc4. spustit MC  
Kód: [Vybrat]
~$ mc a zvesela zazálohovat co je potřeba

PS: jinak s tou zálohou bacha na to abys nekopíroval skryté adresáře - jsou tam totiž i konfigurační nastavení profilu a při novém nakopírování kompletního home by se chyba mohla vyskytnout znovu.
Já vždy zazálohoval vše co vím, že je moje (Dokumenty. Obrázky, Videa... + mnou vytvořené složky a skrytou složku s Thunderbirdem
« Poslední změna: 01 Února 2011, 20:56:23 od ravenant »

dare

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 02 Února 2011, 13:57:14 »
Ahoj,

mockát děkuji za obě odpovědi. Nakonec jsem to vyřešil bez nutnosti zálohovat data a přeinstalovávat systém.

Snažil jsem se nejprve bojovat pomocí výše uvedeného návodu na připojení k wi-fi síti. Z nějakého důvodu však ani kombinace wpa_supplicant.conf a dhclient nebyla schopna se na mou síť napojit (nechápu to, ale nevím, co s tím). Opět se ukázalo, jaká jsem lama: kdybych se na 5 minut zastavil a popřemýšlel, možná by mě napadlo sáhnout na zásuvku, odpojit router a zavést drát přímo do notebooku... tím jsem samozřejmě obešel veškerou svou "ochranu" sítě a bez problémů (ač s nižším ratem) se připojil k internetu. Pak už stačilo jen stáhnout všechny balíky a dependencies...

Mohl jsem si ušetřil několik hodin práce - na druhou stranu jsem se naučil alespoň základy práce se sítí v konzoli.

ještě jednou děkuji

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.