Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: F2 pro přejmenování <-> dva kliky myši  (Přečteno 1879 krát)

ar_649

• Návštěvník
F2 pro přejmenování <-> dva kliky myši
« kdy: 02 Února 2011, 18:45:45 »
Jakožto dlouhodobého uživatele klasických commanderů mě to sice netrápí, ale jsou lidé, kteří se pořád dokola ptají: "jde to už?". Jejich žádosti osobně chápu, je to rychlejší (no flame pls.), pokud jsou zvyklí na klasický "windows explorer" pro práci se soubory a nehodlají se za žádnou cenu se učit něco jiného (bohužel).

Takže otázka zní: jde poupravit nautilus (dolphin), aby fungovalo krom klasického F2 pro přejmenování souboru/adresáře i windowsové dvě kliknutí. Jestli je na to nějaký skript, který tuto "fičuru" přidá, či nikoliv a popř. co by se muselo stát, aby byl (krom placení vývojáře).

aloisam

• Host
Re: F2 pro přejmenování <-> dva kliky myši
« Odpověď #1 kdy: 02 Února 2011, 20:08:00 »
no takhle to jde taky :):
http://windows.microsoft.com/cs-CZ/windows7/Rename-a-file
jako to není pokus o flame, jsem se prostě jen chtěl podívat, jak se ve win rychleji přejmenovávají soubory, páč to doopravdy nevím..
P.S. nápověda pro XP už jaksi nefunguje..

ar_649

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Února 2011, 20:33:58 »
Hromadné přejmenování souborů s přidaným pořadovým číslem umí ve výchozím nastavení i Dolphin, pokud budu chtít rozšířit toto hromadné přejmenovávání, tak: Krename.

Je zajímavé, že MS se o tych dvou klikách myší nějak moc nezmiňuje, přičemž jsem si všiml, že to používají snad všichni woknaři, se kterýma přicházím do kontaktu (a že jich není málo). Chápu že je to třeba nesystémové, ale prostě člověk je tvor líný a každá ušetřená vteřina, každý ušetřený pohyb ruky se počítá :).

Je to podobné, jako ovládání autorádia na volantě, místo přímo na panelu autorádia. Když to přinese pohodlí, tak proč to nedat alespoň jako možnost.
« Poslední změna: 02 Února 2011, 20:36:32 od ar_649 »

aloisam

• Host
« Odpověď #3 kdy: 02 Února 2011, 21:54:29 »
tož jsem si teda našel jak se to dělá:
Citace
klepnete dvakrát po sobě levým tlačítkem myši, ovšem ne hned po sobě, ale s menší časovou mezerou (zhruba 1 sekundy).
a pro mě by to stejně bylo nepoužitelný, mám nastavený otvírání na jeden klik.. Ono je sice pravda že:
každá ušetřená vteřina, každý ušetřený pohyb ruky se počítá :).
ale nejen to, i každý klik! :D

proč to nedat alespoň jako možnost.
jj to by nemělo ničemu vadit, ale vývojáři nautilu, a podle toho co říkáš i dolphinu, si to asi nemyslí..

ar_649

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 03 Února 2011, 17:04:31 »
Uvedu příklad.
 - je zapotřebí mít dva operační systémy, linux (nautilus) / windows (průzkumník) a stopky

Vygenerujte si v obou systémech cca dvacet souborů s větším počtem znaků.
Záměr je umazat druhou polovinu řetězce z názvu (ne přesně polovinu, ale opticky prostě nějakou část)

Sám jsem provedl měření a můžu říct, že to nesystémové a všemi zavrhované řešení dvou kliků je bohužel rychlejší o cca 20%. A to je právě ta doba, kdy se sice ušetří jeden klik myší, ale naroste pohyb přes velkou část klávesnice levé ruky, kdy se přemísťuje z klávesy F2 na klávesu Delete (a navíc hodně lidí má stále potřebu se na klávesy před stiskem koukat a tak musí zaostřovat z monitoru na kávesnici a zpět).

Nechci tímto vyvolávat jakýkoliv flame, jde mi jenom o to, najít si cestu k této "funkci" (klidně ať se tomu říká zhovadilost). Tlak těchto uživatelů (chcete-li blbců) je prostě velký a jak už sem se zmínil výše, když bude ovládání autorádia na volantě aut lépe prodávat a řidiči si budou chrochtat blahem, tak proč to tam nedat.

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #5 kdy: 03 Února 2011, 17:23:40 »
...
A to je právě ta doba, kdy se sice ušetří jeden klik myší, ale naroste pohyb přes velkou část klávesnice levé ruky, kdy se přemísťuje z klávesy F2 na klávesu Delete (a navíc hodně lidí má stále potřebu se na klávesy před stiskem koukat a tak musí zaostřovat z monitoru na kávesnici a zpět).

Klávesa "P" je blíž Del, můžou kliknout pravým a stisknout "P" ;)

ar_649

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 03 Února 2011, 17:40:53 »
Ano, je to možné, ale pořád to není to "pravé růžové". Teoreticky by se to dalo tak, že by funkční tlačítko myši vyvolalo editaci (osobně by se mě tato možnost líbila, ale nevím jak na to).

Zajímavé je, že v Krusaderu nebo Tux Commanderu to už před časem implementovali :).

Takže nezbývá než jen doufat, že časem se někdo najde a přidá to i do Nautilu, byť i jen jako fajfkovací volbu v nastavení.

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #7 kdy: 03 Února 2011, 17:49:44 »
Ano, je to možné, ale pořád to není to "pravé růžové". Teoreticky by se to dalo tak, že by funkční tlačítko myši vyvolalo editaci (osobně by se mě tato možnost líbila, ale nevím jak na to).

To je jednoduché, potřebuješ k tomu například programy xbindkeys a xvkbd.

A pokud používáš Compiz, můžeš si tlačítka definovat v CCSM
« Poslední změna: 03 Února 2011, 17:56:32 od GdH »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.