Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Změna datumu vytvoření souboru  (Přečteno 11622 krát)

Indy-cz

• Návštěvník
Změna datumu vytvoření souboru
« kdy: 08 Června 2011, 09:12:16 »
Zdravím,
potřeboval bych změnit datum vytvoření souboru.

U souboru typu .jpg není problém používám digiKam a ten to u obrázků umí, ale u ostatních (pro mne především .mov) je problém. Používám ve správci fotek kalendářové prohlížení a zejména u souborů ze staršího foťáku jsou špatně nastavené datumy. Pak mi to tam dělá brikule.

Zkoušel jsem příkaz touch ale zjistil jsem pak v manuálu že umí jenom změnit datum posledního přístupu a poslední modifikace, ale ne datum vytvoření ! Pak jsem někde dohledal příkaz chattr ale k němu se nedá skoro nic najít, akorát to co je v manuálu a jelikož nejsem až tak unixově zdatný neumím jej uplatnit tak jak bych potřeboval.

Nevíte nějaký postup nebo nějaký program ? Díky

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
Re: Změna datumu vytvoření souboru
« Odpověď #1 kdy: 08 Června 2011, 12:09:47 »
no, on je problem, ze ctime neni datum vytvoreni, ale datum zmeny inodu a krome zmeny systemoveho casu , popr primym editovani filesystemu(nejakymi debug tooly?) ho nijak jinak neposunes (tedy pomoci touch ho samozrejme nastavis na soucasnost)...

nicmene, stejne mam podezreni, ze tobe pujde ve skutecnosti spis o zmenu exif dat u fotek a to uz nema s unixem nic spolecneho
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Indy-cz

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Června 2011, 13:41:22 »
Nene, editace Exif u fotek je v pohodě, to zvládám pomocí softwaru jako je digiKam, PhotoBatch apod. Ale problém je v datumu vytvoření vlastního souboru (fotky, videa, textu apod.). Jak jsem zjistil linuxové souborové manažery pracují převážně s datumem poslední modifikace, ten umím editovat pomocí touch, stejně tak i datum posledního přístupu.
Kód: [Vybrat]
$ touch -acm -t 200101011200.00 video.movTímhle nastavím datum modifikace a posledního přístupu na 1.1.2001 12:00:00. Ale já potřebuju editovat datum vytvoření souboru. Ten se v Linuxovém softu objevuje málokdy, ale některé softwary jako digiKam ho používají k seřazení souborů do časové osy. Kdyby šlo jen o fotky šlo by to seřazovat dle exif ale když v Albumu mám i videa - jediná možnost jak seřadit je dle datumu vytvoření (fotky, videa). A to je ten problém.

Např. na Win používám Free Commander a tam přes Soubor -> Atributy/Datum a čas to lze snadno změnit - posílám jako přílohu náhled.
Díky za odpovědi

[attachment deleted by admin]

MacHala

• Stálý člen
  • **
    • ZlejT
« Odpověď #3 kdy: 08 Června 2011, 14:04:14 »
to co ukazujes na obrazku je nejaky filesystem pouzivany ve windows(ntfs nebo fat32), tam ti verim, ze creation date existuje, ale tvoje ubuntu bezi s nejvetsi pravdepodobnosti na ext4 , coz je POSIX dodrzujici filesystem a jak se muzes presvedcit napr. na http://en.wikipedia.org/wiki/Inode#POSIX_inode_description , tak zadny atribut , ktery by znazornoval creation date tam neni. Je tam sice ctime, ale ten se zmeni kdykoliv pri zmene inodu (tzn napr zmena opravneni apod., nebo zmena modified time apod.) a pravdepodobne ctime ani nikdy nemelo znamenat "creation time", ale "change time"

jestli na tom opravdu trvas, tak znova upozornuji na moznost zmeny data na pozadovanou hodnotu a pote pouziti touch
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.

Indy-cz

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Června 2011, 14:33:08 »
Nejspíš se mi jedná opravdu o editaci ctime. Podle těch stránek existují tři typy dat u souborů:
Citace
Timestamps telling when the inode itself was last changed (ctime, changing time), the file content last modified (mtime, modification time), and last accessed (atime, access time).
Jenže pomocí "touch" lze editovat pouze mtime a atime. Nebo se mi to prostě jen nepodařilo editovat. Mohl bys mi prosím hodit sem jak by ten příkaz "touch" měl vypadat aby mi editoval ten ctime třeba i jen na současný datum ? Díky moc

kubattop

• Návštěvník
Re: Změna data vytvoření souboru
« Odpověď #5 kdy: 08 Června 2011, 16:09:54 »
Pro změnu ctime (což asi opravdu chceš) stačí použít
touch soubor -t TIMESTAMPkde TIMESTAMP je ve tvaru [[CC]YY]MMDDhhmm[.ss].
Tedy například
touch soubor -t 2010301542nastaví čas poslední změny u souboru soubor na 2020-10-30 15:42.

Pro synchronizaci souborů je také uřitečný
touch soubor -r SOUBORkterý nastaví souboru stejný čas jako má SOUBOR.

Pro změnu atime či mtime poslouží (překvapivě) přepínače -a, -m. Více v manuálové stránce.
« Poslední změna: 08 Června 2011, 16:12:18 od kubattop »

MacHala

• Stálý člen
  • **
    • ZlejT
« Odpověď #6 kdy: 08 Června 2011, 18:28:53 »
@kubattop:
co kdy by sis vyzkousel sve rady nejprve u sebe, nez tim budes mast ostatni?

[jirka@blek src]$ ls -lc
celkem 20
-rw-r--r--. 1 x x  1870  8. čen 12.03 rat.py
-rw-r--r--. 1 x x 14083  8. čen 11.34 rat1.py
[x@blek src]$ man touch
[x@blek src]$ touch -t 199911111111 rat1.py
[x@blek src]$ ls -lc
celkem 20
-rw-r--r--. 1 x x 14083  8. čen 18.23 rat1.py
[x@blek src]$ ls -l
celkem 20
-rw-r--r--. 1 x x 14083 11. lis  1999 rat1.py
[x@blek src]$
^ zde muzeme nazorne videt, ze touch ctime nijak nemeni...

EDIT: kosmeticka uprava
« Poslední změna: 08 Června 2011, 22:27:24 od MacHala »

Indy-cz

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 08 Června 2011, 19:41:20 »
 ;D To je to na co sem bohužel taky přišel :'(, proto jsem napsal sem do fóra. Je tedy nějaká jiná šance, jak jej editovat ? Neznáte příkaz chattr , nešlo by to skrz něj ? Neumíte jej používat ? Nějak to přeci musí jít když to ten digiKam umí u fotek udělat !

MacHala

• Stálý člen
  • **
    • ZlejT
« Odpověď #8 kdy: 08 Června 2011, 20:12:15 »
on to ale neumi ani ten digikam...

na prilozenem obrazku je dobre videt, ze umi editovat pouze vlastni casovou znacku (ulozeno v nejake digikam databazi), posledni zmenu souboru (mtime) a info v exif/iptc/xmp (znam sice jenom exif, ale vsechno to bude podobne)

[attachment deleted by admin]

Indy-cz

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 08 Června 2011, 22:02:30 »
 ;D Máš pravdu ! Jinými slovy: jsem v pr.... . Ptát se na příčinu proč editace ctime není možná je asi zbytečné ?!
Díky moc za odpovědi

MacHala

• Stálý člen
  • **
    • ZlejT
« Odpověď #10 kdy: 08 Června 2011, 22:25:31 »
k duvodu nemoznosti editace jsem rychlym zagooglenim nasel jen tohle:

Citace: http://fixunix.com/debian/121676-how-change-ctime-file.html
Generally speaking, the ctime can't be set arbitrarily. It's effectively the one relatively high-integrity timestamp on files (since, as you know, mtime and atime are arbitrarily "user" settable).

coz rozhodne neni zadne vycerpavajici pojednani...

btw, na tvem miste bych zkusil prohledat nastaveni digikamu, tipl bych, ze nekde pujde nastavit razeni i podle mtime

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.