Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunkční ovladače nVidia  (Přečteno 1705 krát)

mikeszek

• Návštěvník
Nefunkční ovladače nVidia
« kdy: 14 Dubna 2011, 23:36:17 »
Zdravím, dnes jsem nainstaloval na nb ASUS Eee 1215N nové Ubuntu 10.10 - vše šlapalo v pohodě do té doby, než jsem dal nainstalovat ovladače ke grafické kartě - nikdy jsem se pak už nedostal zpátky do Xů a skončilo to na hlášce "Device not found" a "Screen not found" - dal bych vám logy, ale bohužel jsem o ně přišel. Pokoušel jsem se na to přijít, ale 4krát jsem vždy dopadl bez Xek. Zkoušel jsem je nainstaloval i manuálně, ale pořád to končilo na tom samém; bohužel jsem ani nevygooglil nějakou kloudnou odpověď na to, co je kde špatně...

předem díky za reakce, M.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Nefunkční ovladače nVidia
« Odpověď #1 kdy: 15 Dubna 2011, 01:09:45 »
Pro nabíhání - mělo by stačit vyhodit drivery a xorg
Kód: [Vybrat]
sudo aptitude purge nvidia-settings nvidia-current
sudo rm /etc/X11/xorg.conf

Podíval bych se do biosu, mělo by tam být něco kolem "OPTIMUS", jestli se tam dá vypnout přepínání (nvidia zapisuje do grafické paměti intelu) grafik a nechat pouze nvidii nevím, ale intel by měl jet.

Nvidia zatím nic - http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?p=2183477

Ale nějaký projekt je rozběhlý zde, hledají testery:
https://launchpad.net/~hybrid-graphics-linux

Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

mikeszek

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Dubna 2011, 07:59:41 »
Díky, jak to tak čtu - tak není problém v tom, že by grafiky nefungovali, ale nefunguje samotné přepínání. Našel jsem článek o "acpi_call", který by měl vypnout grafiku od Nvidie.., ale nějak se mi to nedaří - nevím proč, může to být třeba tím, že grafika je již vypnutá?

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 15 Dubna 2011, 08:29:48 »
Já ti nechci kazit radost,ale pokud už jsi grafiku od nVidia vypnul,pak rozhodně neinstaluj ovladače.Bohužel samotný okenní systém neumí to přepínání zabezpečit,i ve Windows to obsluhují ovladače.Ovladače pro Linux tohle ještě neumí (nakonec většinu ovladačů pro Windows,které to přepínání obsluhují si upravují sami výrobci),ale blýská se na lepší časi,v 11.04 bude ovladač od Ati který by to měl umět. Zatím bych prostě jen jednu tu grafiku v BIOSu deaktivoval (spíš ten Intel) a jel jen na té jedné

mikeszek

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 15 Dubna 2011, 11:40:34 »
Rover623: Neboj, radost mi rozhodně nezkazíš  :D - jsem rád, za každé info ... Mám to v dualbootu - kvůli škole potřebuju Win... a přepínat grafiku neustále v BIOSU? No nevím.. hlavně mám tucha, že můj nb tam tuhle možnost nemá.. K tomu ovladači od Ati - to je pěkné, ale Ati != Nvidia.. nebo snad ATi (resp. amd) bude podporovat grafiky od Nvidie ? A nebo to myslíš tak, že podle těch Ati ovladačů udělá někdo "open driver"?

EDIT: v biosu ta možnost není...
EDIT2: je nějaká možnost jak rozchodit HDMI ?
« Poslední změna: 15 Dubna 2011, 13:41:33 od mikeszek »

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 15 Dubna 2011, 14:02:44 »
Myslel jsem to tak,že když se AMD/Ati konečně zmotoří s ovladačema pro svoje grafiky,možná to nVidia taky dodělá.

Když na to HDMI napojíš zobrazovač a potom přes volbu "Monitory" normálně přesuneš obraz,tak ti to nefunguje

mikeszek

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 15 Dubna 2011, 16:03:56 »
Aha, no to je taky možnost. Ale je to stále možná.. :-)

No pokud zapojím monitor přes HDMI, tak monitor to zaregistruje, že konektor je zasunutej, ale systém ne-e. Takže v položce Monitory ten druhý nevidím...

edit: "HDMI Out Not Working

Oh, a new development.

Tried to get HDMI out to work recently. It did not.

I found this page on Ubuntu support which suggests that HDMI is part of the nVidia GPU which isn't enabled, and something called vga_switcheroo might fix it. It also suggests a fix for the "audio line out not working" problem you might get sporadically.

Anyway, as described in this page, HDMI output won't work.

I informed tech support of the current problems, and was very politely informed that they do not support Linux, and that all the PCs shipped with Windows."

z http://www.subspacefield.org/~travis/asus_eee_pc_1215n.html ..tak nevím, to jsem jako bez HDMI ?  :-[
« Poslední změna: 15 Dubna 2011, 16:14:10 od mikeszek »

Rover623

« Odpověď #7 kdy: 15 Dubna 2011, 16:26:31 »
Pokud máš v systému stále ovladač od nVidia,tak ano

mikeszek

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 15 Dubna 2011, 16:30:02 »
Ten by tu být neměl... přesto ten monitor nevidím. Našel jsem někoho, kdo to rozchodil https://lists.launchpad.net/hybrid-graphics-linux/msg00254.html, ale mně se to nějak nedaří... Zkompiloval jsem ten acpi_call co u toho byl, make install na něj neplatí.. mám ty skripty co to vytvořilo zkopírovat do /proc/acpi/call ?

edit: aha už jsem si přečetl návod, nicméně tím skriptem to asi funguje - vypíše to jestli je vypnutá nebo zapnutá.. ale nevím jestli to třeba "nekecá" a hlavně , když jsem to zkusil asi po páté, tak jsem musel natvrdo vypnout nb - zmizela myš a nemohl jsem se dostat ani do konzole....
« Poslední změna: 15 Dubna 2011, 16:40:36 od mikeszek »

Rover623

« Odpověď #9 kdy: 15 Dubna 2011, 23:55:44 »
Problém je asi v tom,že pro takový postup je nutné zřejmě pokaždé resetnout X server a to bude kámen úrazu

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.