Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: PC Ubuntu 10.10 nenačte se  (Přečteno 1768 krát)

Mickey_Mouse

• Návštěvník
PC Ubuntu 10.10 nenačte se
« kdy: 22 Května 2011, 17:52:48 »
Zdar linuxáři ,
mám takový menší problém (jakožto u všech mých věcí) po půl roce používání Linuxu se mi nanaběhne ubuntu : Ze začátku vyberu kterou verzi (linux 26.... nebo recovery mode) a ať dám jakoukoli zobrazí se mi něco ve smyslu : Disk není připraven . Wait for mount or press S for Skip or m  for manual recovery - ani po 30 minutách se to nenaloaduje , když dám skip tak taky nic (pouze příkazová řádka s pár řádkama a zásek) , a když m tak terminal .
Potřeboval bych to nejlépe rozchodit nebo zachránit data - stejně ho budu reinstalovat díky starýmu HDD . Díky za pomoc
« Poslední změna: 25 Května 2011, 08:57:17 od Anna Taliánová »

Rover623

Re: PC Ununtu 10.10 nenačte se
« Odpověď #1 kdy: 22 Května 2011, 18:22:23 »
Systém nemůže připojit disk, oprava je jednoduchá, nejdřív najeď do recovery a dej update grubu, je tam na to položka nebo příkazem
Kód: [Vybrat]
update-grub z root konzole.

Pak si nahoď systém z LiveCD, připoj si ten disk (jen kliknutím v nautilu), do terminálu zadej
gksudo /etc/fstab otevři si druhou instanci terminálu a tam příkazem
sudo fdisk -l zjisti jaké mají ty disky označení, potom zadej do terminálu
sudo blkid /dev/sd+označení té části kterou potřebuješ takže asi
sudo blkid /dev/sda1 terminál na tebe vysype dlouhé číslo (UUID), mrkni jestli zápis v "fstab" odpovídá tomu co ukazuje terminál a případně to změn, ulož a po restartu udělej z recovery pro jistotu ještě znovu update-grub

Mickey_Mouse

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Května 2011, 19:22:11 »
Díky , boužel když dám recovery menu objeví se to samé jako když dám to předtím a když zvolím M ukáže se mi příkazový řádek (žádné grafické prostředí) a update-grub napíšeto : cannot create ...\grub\grub\grub.cfg.nev : Read-only filesystem .

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 22 Května 2011, 20:11:09 »
Tak jen překontroluj značení v fstab, jestli to sedí, přes LiveCD. Horší je, že systém asi zaznamenal nějakou velkou chybu disku a přepnul celý oddíl do režimu "pouze pro čtení". Zkus si potom z toho LiveCD ještě spustit fsck, ten by snad měl problém s File systémem opravit, takhle
sudo fsck.ext4 /dev/sda1

Mickey_Mouse

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 22 Května 2011, 20:40:06 »
Tak jen překontroluj značení v fstab, jestli to sedí, přes LiveCD. Horší je, že systém asi zaznamenal nějakou velkou chybu disku a přepnul celý oddíl do režimu "pouze pro čtení". Zkus si potom z toho LiveCD ještě spustit fsck, ten by snad měl problém s File systémem opravit, takhle
sudo fsck.ext4 /dev/sda1

Hele mohl bys mě trochu nakopnout ? Nějak nemám páru . Nabootuju z Live CD , připojim disk co pak ? Dík

djlj

• Aktivní člen
  • *
    • Italo.cz
« Odpověď #5 kdy: 22 Května 2011, 23:57:37 »
Disk právě nepřipojuj, nejdřív ho prohlídni s fsck.

Mickey_Mouse

• Návštěvník
Re: PC Ubuntu 10.10 nenačte se
« Odpověď #6 kdy: 03 Června 2011, 21:34:04 »
Hm... Tak UUID je úplně jiné .... s fsck jsem to sice nějak pročistil , ale když chci z liveCD updateovat grub napíše to :
Cannot find a device / for      is /dev/mounted?
V podstatě ted při spuštění ubuntu se "louduje" a u toho : Waiting for / for  - press S for Skip .......
/Že mi odešel HDD ? :) /

daysleeper

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 03 Června 2011, 21:37:16 »
muzes pouzit navod z wiki:
 - kontrola soub. systemu - fsck
 - kontrola disku - SMART

http://wiki.ubuntu.cz/%C5%98e%C5%A1en%C3%AD%20probl%C3%A9m%C5%AF/Bootov%C3%A1n%C3%AD#Opravte_souborov.2BAP0_syst.2BAOk-m

Mickey_Mouse

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 06 Června 2011, 16:40:38 »
Oboje jsem už zkoušel , ale stejně děkuju .

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.